Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 23°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 26°C
Sal 30°C

Aile Konutu Şerhi

Aile Konutu Şerhi
Aksaray Anadolu AŞ
12 Eylül 2022 17:21

Aile konutu tarafların ‘’eşlerin’’ ortak seçtiği, birlikte bir yaşam kurduğu evdir. Bu evde tapu hakkı için eşlerin tapuya birlikte adını yazdırmasına gerek yoktur.

Ancak hukuki düzemde aile konutu şerhi koyularak, eşlerden birinin satış, kira veya ipotek için diğer eşten açık izin alması gereken ‘’hak koruma’’ hususuna dayalı sözleşmelerdir. Aile fertleri için hazırlanabilmektedir.

Aile Konutu Nedir ve Konut Şerhi Nasıl Konulur?

Aile konutu, ailenin kutsallığı çerçevesinde de değerlendirildiği için hukuki alana yansımıştır. Eşlerin yaşadıkları ve kendilerine ait olan konut, her iki tarafında üzerinde hakkı olması demektir. Aile konutu şerhi için tescil yapılması ve eşin rızasını almadan mahalle muhtarından alınabilecek belgelerle başvuru yapılması gereken yasal düzenlemelerdir.

Bu düzenleme hususlarına dayanarak, evlilik cüzdanı, aile konutu belgesi ve söz konusu taşınmazın tapusu da ‘’tapu kadastro’’ dairesine gidilerek başvuru sürecinin başlatılması gerekmektedir. Bu sayede süreç başlatılır ve tescil ettirmeyle eşler birbirinin rızası olmadan konut üzerindeki haklarını kötü amaçlı kullanamaz.

  • Konut şerhi için tapu, evlilik cüzdanı ve aile konut belgesi gerekmektedir.
  • Aile konut belgesi mahalle muhtarından alınmalıdır.
  • Eşin rızası alınmadan süreç başlatılabilir.
  • Bu işlemler için herhangi bir harç ve ücret alınmamaktadır.

Aile konutunun yasal olarak korunmasını sağlayacak bu durumda, evin satılması veya kiraya verilmesine karşın eşlerden biri hak talebinde bulunabilmektedir.

Aile Konutu Şerhi İçin Nereye Başvuru Yapılır?

Medeni hukukun 4271 sayılı maddesine dayanarak, 194. Maddesine göre eşlerin her ikisinin de açık rıza göstermesi gerekmektedir. Taşınmaz malın satılması, kiralanması veya ipotek için kullanılması için tarafların bu konuda haklı sebepler göstererek bu süreci aile mahkemesine taşıması da mümkündür.

Açık rıza alınmadan yapılan konut satışında satışın iptal edilmesi, izin alınmadan yapılan işlemlerde eşin mahkemeye başvuru yapması sonucu sözleşmeden doğan hak ve sorumluluklardır. Hukuki olarak başvuru yapılabilir, tapu dairesinden de eşin rızası olmadan belge talep edilebilir. Yeterli belge ve hususlar karşılandığında işlem yapılabilmektedir.

Aile Konutu Şerhi feshedilebilir Mi?

Aile şerhi olan konutun üzerindeki şerhin iptal edilebilmesi için hukuki ve yasal düzenlemelere uygun gerekmektedir. Helvacı hukuk bürosu üzerinden aile konutu, tapu hakkı ve medeni hukukla ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

  • Boşanma davasıyla şerhin iptaline karar verilebilir.
  • Evlilik iptali sonucunda maliki eşin talebiyle iptal gerçekleşebilmektedir.
  • Eşlerden birinin ölmesi durumunda iptal edilebilmektedir.
  • Taşınmaz malın sahibinin dava açması sonucunda şerh kaldırılabilir.
  • Eşin kendi rızasıyla şerh kaldırılması gerçekleşebilir.

Şerhin tamamen feshedilmesi için geçerli hususlar bunlardır. Aynı zamanda boşanma davası sonrasında da bu dava görülebilmektedir. Konutun ailenin dağılması üzerine haklarının hala devam etmesi hukuki düzlemde geçerlilik göstermez. Taraflar boşanma sonrası mal ve mülk paylaşımına göre aile konutu şerhinin yeniden düzenlenmesi ve feshedilmesi sürecini başlatarak işlemleri tamamlayabilir.

Kaynak; https://mehmetalihelvaci.av.tr/aile-konutu-serhi-nedir-nasil-konur.html

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.