Dolar 32,4270
Euro 34,8896
Altın 2.436,88
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
24°C
Hafif Yağmurlu
Sal 23°C
Çar 22°C
Per 18°C
Cum 20°C

Aksaray Gezilecek Yerler

Aksaray Gezilecek Yerler
Aksaray Anadolu AŞ
8 Mart 2022 01:25

Aksaray gezilecek yerler oldukça geniştir. Pek çok tarihe Orta Anadolu Bölgesi’nde ev sahipliği yapmıştır. Aksaray, özelikle İpek yolu için büyük bir öneme sahiptir. Anadolu’nun tam kalbi olarak ifade edilen Aksaray, çeşitli vadileri ve diğer yapıları ile herkesi kendine hayran bırakmakta. Üstelik Selçuklu mimarisi gibi pek çok eser Aksaray’da yerini almakta. Aksaray’da olmazsa olmaz görülmesi gereken yerler şu şekilde;

  1. Ihlara Vadisi

Tarihte Peristremma olarak bilinen Ihlara Vadisi, Aksaray gezilecek yerler listesi içerisinde ilk sırada yerini almaktadır. Melendiz Çayı, bölgede kanyon oluşturmuştur. Doğa üstü ortam yerleşik hayattan daha çok dini önemi bulunan bir merkez haline gelmektedir.

Bölgede geçmişten kalan pek çok kilise ve şapel bulunur. Dini öneminin yanı sıra savaş esnasında da korunma bölgesi olarak belirlenmiş bir alan olmaktadır. Aktif olarak ziyaret edilebilen 14 adet kilise bulunmaktadır.

  1. Güzelyurt Evleri

Rumların yaşadığı bir bölge olarak kabul edilen Güzelyurt evleri mevcut nüfus değişimi sonrasında Türkler tarafından kullanılan bir alan haline gelmiştir. Bölgeyi ziyaret ettiğiniz takdirde ev kapıları üzerinde yapıldığı yıllar yer almaktadır. Özellikle evler kayaya oyularak yapılmış olması ile büyük dikkat çekmektedir.

Dayanıklı olarak tasarlanan evlerin 200 yıldan fazla ayakta kaldığı düşünülmektedir. Yapısı ve tasarımı ile büyüleyen evler aynı zamanda restore edilmiş olup bölgede konaklama amacı ile tercih edilen butik otellerden birisi haline gelmektedir. Toplam olarak 250 adet yatak imkânı bulunduğu bilinmektedir.

Aksaray

  1. Acemhöyük

Aksaray şehir merkezine yakın bir bölgede bulunan antik bölge eski adıyla “Puruşhuttam” olarak bilinmektedir. Bölge aynı zamanda tarihte Akat ve Hitit yazıları içerisinde sıklıkla geçen bir adres olmaktadır.

Asur döneminde zengin bir zaman geçirdiği bilinmektedir. M.Ö 18. yüzyılda nedeni bilinmeyen yangından dolayı şehir terk edilmiştir. Tarihte Osmanlı döneminde Yavuz Sultan Selim tarafından Çaldıran seferi sonucu burada obalar yerleştirilmiştir.

  1. Aşıklı Höyük

Göçebe yaşam anlayışı doğrultusunda yerleşik hayata geçen halk tarafından oluşturulmuş evlerin bulunduğu bölgedir. Bölgede yapılan kazılar sonucunda kerpiçten evler çıkmaktadır. Ek olarak tıbbi anlamda da ilk beyin ameliyatı olarak belirtilen bir kadına ait kafatası bulunmuştur. Karşınıza çıkan ilginç kalıntılar ile birlikte tarihe dair pek çok izi bünyesinde barındırmaktadır.

  1. Eğri Minare

Aksaray merkezinde yer alan bölge 1221 yılında Selçuklu hükümdarı tarafından inşa edilmiştir. 1. Alaaddin Keykubat döneminde yapılan cami Selçuklu mimarisinin en güzel örneği olarak kabul edilmektedir. Minaresi Ortalama olarak 30 metre yüksekliğine sahiptir. Kırmızı taş bulunmasından dolayı Kızıl Minare olarak da bilinmektedir.

  1. Yılanlı Kilise

Ihlara Vadisi içerisinde yer alan kilise duvarlarında yer alan yılan deseninden dolayı yılanlı kilise olarak bilinmektedir. Yapının milattan önce 9. yüzyılda yapıldığı bilinmektedir. Ihlara Vadisi üzerinde yer almasından dolayı sıklık ve tercih edilen Aksaray gezi turu içinde merkez haline gelmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.