Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Az Bulutlu
Aksaray
24°C
Az Bulutlu
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 23°C
Çar 22°C

Aksaray’da Gezilecek 5 Tarihi Mekân

Aksaray’da Gezilecek 5 Tarihi Mekân
Aksaray Anadolu AŞ
18 Şubat 2022 22:25

İç Anadolu da ufak ancak bir o kadar şirin kentimiz Aksaray tarihi çok sayıda mekana ev sahipliği yapmaktadır. Tarih boyunca farklı kültürler bölgede yer almış ve tarihi pek çok yapı bu bölgede yapılmıştır. Aksaray’da gezilecek 5 tarihi mekân yazımızı keyifle okuyabilirsiniz.

Nora Antik Kenti

Aksaray merkeze yalnızca 30 km uzaklıkta olan Nora Antik Kenti Helvadere Kasabası sınırları içerisindedir. Hasandağı’nın eteklerinde oldukça geniş bir alandadır. Antik kent Roma ve Bizans döneminden kalma ve orijinalliğini halen daha korumaktadır. “Nora, Viranşehir ve Mokisos” olarak da tanınmaktadır.

Antik kentte bolca kilise kalıntıları vardır. Antik kentte yer alan kalıntılarının neredeyse tamamı Bizans dönemine aittir. Aksaray’ın tarihi yapılarından olan Nora antik kenti mutlaka gezilmesi gereken yer olarak dikkat çekiyor.

Sultan Han

Anadolu’nun en büyük hanı unvanına da sahip olan Sultan Han sadece Aksaray için değil, Anadolu içinde ayrı bir önem taşır. 1229 yılında Selçuklu sultanı Aleaddin Keykubat yaptırılmış. Aksaray merkeze 33 km uzaklıkta olan Sultan Han 1959 ve 1968 yıllarında restore edilmiş ve günümüzde büyük ölçüde orijinalliğini korumaktadır.

aksaray tarihi

Aksaray Zinciriye Medresesi

Aksaray Zinciriye Medresesi 15. yüzyılda Karamanoğulları İbrahim tarafından yaptırılmış. Medrese merkezde olduğu için ulaşım son derece kolaydır. İlk kez görenler görkemli minaresini son derece başarılı bulur.

Aksaray Zinciriye Medresesi dönem dönem restore edilmiş ve günümüze kadar yapısı bozulmadan gelmiştir. İlk kez Aksaray’a gelecekler için gidilecek ilk tarihi mekan olabilir.

Selime Katedrali Ve Peribacaları

Selime, Ihlara Vadisi’nin hemen bitiş noktasında yer alıyor. Özellikle Kapadokya’ya gelen turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği bir yerdir. Eski dönemlerde Selime de kurulan pazarlara gelen kervanların dinlenmesi ve durak noktası olarak inşa edilmiş. Kervanlar burada mola veriyor hem de ibadetlerini yerine getiriyordu.

aksaray tarihi

Bahattin Samanlığı Kilisesi

Aksaray-Belisırma Köyü’nde yer alan Bahattin Samanlığı Kilisesi Kapadokya Bölgesi’nde yer alır ve bu bölgede yer alan sayısız kiliselerden yalnızca bir tanesidir.

1950 yılına kadar yerleşim alanı olarak kullanılmış ve sonrasında bölgeden birisi kiliseyi samanlık olarak kullanmış. Samanlık olarak kullanan kişinin ismi Bahattin olduğu için halk bu kiliseye Bahattin Samanlığı Kilisesi ismini vermiş.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.