Dolar 32,5314
Euro 34,9862
Altın 2.434,70
BİST 9.797,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Az Bulutlu
Aksaray
30°C
Az Bulutlu
Cum 27°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 23°C

Aksaray’da 2017 yılı hasat dönemi başladı

Aksaray’da 2017 yılı hasat dönemi başladı..

Aksaray’da 2017 yılı hasat dönemi başladı
Aksaray Anadolu AŞ
30 Haziran 2017 18:31

Vali Aykut Pekmez: ‘2002-2014 yılları arasında Aksaray’da üreticilere verilen destek miktarı 808 milyon lira’

Aksaray’da 2017 yılı hasat dönemi başladı. Aksaray Ziraat Odası Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Hasat Bayramı’ töreninde Vali Aykut Pekmez AK Parti Grup Başkan Vekili İlknur İnceöz ile Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak biçerdöverle arpa biçerek ilk hasadı gerçekleştirdi.

Aksaray Merkeze bağlı Kazıcıktol köyünde gerçekleştirilen Hasat Bayramı Hasat Duası ile başladı. Törende bir konuşma yapan Vali Aykut Pekmez: “Çiftçimizin, köylümüzün 1 yıllık emeğinin, alın terinin, umudunun gerçekleşmeye başladığı bir gündeyiz’ dedi.

Anadolu’nun dünyada her türlü tarımsal ürünün yetiştirilebildiği, sayılı merkezlerden birisi olduğunu ifade eden Vali Pekmez; “Anadolu birçok tarımsal üretimde dünya üretiminin büyük çoğunluğu tek başına üretiyor. Bu noktada tarımsal verimliğimiz ve kalitemizi arttırmamız lazım.’ dedi.

-Tarıma destek artarak devam ediyor

Son 15 yılda tarıma önemli destekler sağlandığını belirten Vali Pekmez; “Aksaray özelinde bakıldığında 2002-2014 yılları arasında Tarım Bakanlığı tarafından verilen destek miktarı 808 milyon civarında. 2015 yılında 120 milyon 2016 yılında 129 milyon TL destek verildi. Bu desteklerle birlikte Aksaray’ın tarımsal girdisi 2002 yılında 400 milyonken 2015 yılında bu rakam 3 milyara çıkmış durumda’ dedi.

Aksaray da yaklaşık 420 bin hektar tarımsal alanın bulunduğunu ifade eden Vali Pekmez; “350 bin hektarı sulanabilir durumda ancak bunun 125 bin hektarını sulayabiliyoruz. Bölgemiz havza dışından sulama için etüt çalışmaları DSİ tarafından yapılıyor. En önemlisi sulama sistemlerin kapalı sisteme alınarak sulama suyunu en verimli şekilde kullanılarak tarımsal üretimimizin, verimimizin artması inşallah önümüzdeki dönemde sağlanacak. Aksaray tarımsal üretim konusunda ülkemiz açısından önemli bir noktada. Yonca arpa, şeker pancarı, ayçiçeği, kabak çekirdeği, patates üretiminde il olarak ilk 10 içerisinde yer alıyoruz. Ürünlerin çeşidini arttırmak amacıyla KOP- Özel İdare tarafından sebze meyve fidanı, seracılığın geliştirilmesi için önemli destekler sağlandı’ diye konuştu.

AK Parti Grup Başkan Vekili Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz de yaptığı konuşmasında; Aksaray’ın tarım ve hayvancılık şehri olduğunu ifade ederek; merkezi hükümet politikaları ve Aksaray’daki tarım konusundaki yatırımlarla sektörün daha da gelişmesi için önemli destekler sağlandığını belirtti.

Aksaray’ın sadece tahıl ambarı değil, tarıma dayalı ürünlerin üretimi ile tarımsal sanayinin de gelişmesinde ilerleme kaydettiğini vurgulayan İnceöz; ‘Dünyanın en önemli konularından bir tanesi gıdadır. Gıda üretimidir. Bunun ciddiyetinin farkındayız. Hem tarımın hem de tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi için politikalar geliştirmeye devam edeceğiz.” dedi.

Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak ise yaptığı konuşmasında; hükümetin bugüne kadar üreticiye ciddi destek verdiğini bu desteklerin artarak devam etmesini beklediklerini söyledi.

Tarlaların üreticinin fabrikası olduğunu belirten Koçak; ‘Girdiler ciddi şekilde yüksek bu düşerse maliyet düşerse üretici az kara da razı olur. İthalatlar bize girdi sağlamaz. Gelecekle ilgili bizim önümüzü kapatır. Üreticiye ciddi şekilde destek verilirse bizler üretmeye devam ederiz. Tarım olmazsa hayat olmaz. sanayi olmaz’ dedi.

Kurban kesiminin ardından Vali Aykut Pekmez AK Parti Grup Başkan Vekili İlknur İnceöz ve Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak biçerdöverle ilk hasatı yaptı.

Hasat Bayramı törenine, İl Jandarma Komutanı Albay Gazi Demir, AK Parti Aksaray İl Başkanı Abdulkadir Karatay, Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Ahmet Koçaş, Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Esat Zengin, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir Kayan, köy muhtarları ile çiftçiler katıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.