Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Az Bulutlu
Aksaray
24°C
Az Bulutlu
Pts 25°C
Sal 23°C
Çar 22°C
Per 20°C

Aksaray’da 50 çiftçiye 2 bin 250 kaz dağıtıldı

Aksaray’da 50 çiftçiye 2 bin 250 kaz dağıtıldı
Aksaray Anadolu AŞ
25 Nisan 2022 23:21

Türkiye’nin tek kaz kesimhanesi Aksaray’da Valilik himayesinde Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün projesiyle İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi’nin desteklediği kaz dağıtım töreni gerçekleşti.

Türkiye’nin tek kaz kesimhanesi Aksaray’da Valilik himayesinde Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün projesiyle İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi’nin desteklediği kaz dağıtım töreni gerçekleşti.

50 üreticiye kişi başı 45 adet kaz verildi. Toplamda 2 bin 250 adet verilecek. 2014 yılında 400 kaz ile başlayan proje bugün itibarıyla 130 bin kaza ulaştı. Kaz dağıtım törenine Vali Hamza Aydoğdu, Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, MHP İl Başkanı Mustafa Çölkesen, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak ve üreticiler katıldı.

Üretim, istihdam ve ülke ekonomisine katma değer sağlayacak yeni bir projeyi hayata geçirmek üzere bir kez daha bir aradayız diyen Vali Hamza Aydoğdu, “Aksaray,  Gerek jeopolitik konumu gerekse de turizm, tarım, sanayi ve iş gücü bakımından sahip olduğu potansiyel ile Türkiye’nin parmakla gösterilecek sayılı illerinden birisidir. Bunu, Aksaraylılar olarak biz söylemiyoruz. Resmi TÜİK verileri söylüyor.

Türkiye’de üç ilçesinde OSB olan tek il Aksaray’dır. Türk ve dünya markaları burada üretim yapıyor. (Mercedes, Colins, LCW, Sütaş vs.)Ihlara’sından Sultanhanı’na, Tuz Gölü’nden Narlı Göl’üne tarihi ve tabii güzellikleri ile tam bir açık hava müzesi. En güçlü yanlarından birisi de şüphesiz tarım ve hayvancılık. Sık sık kullandığımız bir ifade var. Tarımın Başkenti Aksaray diye. Dokuz ürünümüz tarımsal üretimde Türkiye’de ilk on içinde. Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var projemiz ile mevcut küçükbaş hayvan sayımızı iki milyona yaklaştırıyoruz. Türkiye’nin süt ve kırmızı et ihtiyacının yaklaşık %15’ini tek başımıza karşılıyoruz. Hastalıktan arı işletme sayısında ilk sıralardayız. Bu sayısal verileri daha uzatabiliriz.

Bugün yürütmekte olduğumuz proje ile kanatlı hayvan üretiminde de Türkiye’de ilk sıralarda olmak istiyoruz. Amacımız, alternatif üretimler ile yeni istihdam alanları oluşturmak.2014 yılında 400 kaz ile başlayan proje bugün itibarıyla 130 bin kaza ulaşmıştır. Önümüzdeki beş yılda bu sayıyı 250 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin tek ‘Kaz Kesimhanesi’ Aksaray’da. Bunu belki çoğumuz bilmiyor.

İşte asıl mesele burada başlıyor. Markalaşmak. En zayıf olduğumuz nokta burası. Türkiye’de kaz eti denilince akla gelen ilk yer Kars. Halbuki Kars’a kazları biz satıyoruz. Onlar tuzlayıp, bekletip, ambalajlayıp tekrar bize, Türkiye’ye ve dünyaya satıyorlar. Bizim ürettiğimiz kazlardan, bizden daha çok para kazanıyorlar. Aynı durum, kabak çekirdeği, patates, cevizde de var. Bu, üzücü ama çözülemeyecek bir şey değil. Tesisleşerek ve kendi markalarımızı üreterek üstesinden gelebiliriz. Buna gücümüz yeter. Yeter ki önce inanalım. Bu vesileyle, %75 hibeli bu projeyi başlatıp yürüten İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzü de tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

Aksaray Tarım İl Müdürü Bülent Saklav, “Bilindiği üzere ilimiz hayvansal üretim ve hayvan sayısında Türkiye’de ilk 10 içerisinde yer almaktadır. Hayvansal üretim bir kolu da kanatlı hayvan yetiştiriciliğidir. Son yıllarda elimizde Kanatlı Hayvan yetiştiriciliği ve Kaz yetiştiriciliği önemli bir mesafe kat etmiştir.

İl Müdürlüğümüz olarak üreticilerimizin gelir düzeyini artırmak, alternatif gelir kaynakları oluşturmak ve onları doğdukları yerde doyurmak amacıyla hem Bakanlığımızın hem de Valiliğimizin talimatları ile birlikte Müdürlüğümüz, İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisinin destekleri ile yüzde 70 ve yüzde 100 hibeli kaz dağıtımlarını gerçekleştirmiştir. Ayrıca önemli bir nokta da 2019 yılında Türkiye’nin en büyük ve tek Kaz Kesimhanesi Aksaray’da Organize Sanayi Bölgemizde Müdürlüğümüzün destekleri ile kurulmuş olup, bu ve kaz yetiştiricileri eğitilerek bir kooperatif ve üretici birliği altında birleştirilmiştir. Bu Kaz Kesimhanesinde şuan da üretilen Kaz etleri ve sakatatları ülkemizin her yerine özellikle de Kars ili başta olmak üzere Türkiye’nin her yerine gönderilmekte ve bu Kaz Kesimhanelerinden elde edilen Kaz tüyleri de İstanbul üzerinden Almanya’ya ihraç edilmektedir. Kaz yetiştiriciliğini geliştirmek için 2014 yılında İl Özel İdaremizin destekleri ile 10 aileye 400 adet kaz tamamı hibe olarak verilmiş, 2019 yılında yine İl Özel İdaremizin destekleri ile 103 ailemize 1545 adet Kaz yavrusu yüzde 70 hibeli olarak verilmiştir.

2022 yılında da Valimiz Hamza Aydoğdu’nun talimatları ile İl Özel İdaremiz ve İl Genel Meclisimizin destekleri ile Müdürlüğümüz tarafından 500 adet Kaz projesi gerçekleştirilmiş olup bugün ve yarın burada 50 üreticimize 45’er adet toplamda ise 2250 adet Anaç Kaz yavruları yüzde 75 hibe ile dağıtılacaktır. Tabii bu projeler ile birlikte 8 yıl önce başladığımız ve 10 bin civarında olan Kaz sayımız şuan 130 bin adedi geçmiştir. Amacımız önümüzdeki 5 yıl içerisinde Kaz sayımızı 250 bin adede çıkartarak Türkiye’de Kaz Yetiştiriciliğinin marka ve merkez ili olmak istiyoruz” dedi.

Daha sonra protokol tarafından üreticilere kazları teslim edildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.