Dolar 32,5067
Euro 34,8128
Altın 2.490,67
BİST 9.540,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 25°C
Parçalı Bulutlu
Aksaray
25°C
Parçalı Bulutlu
Cum 24°C
Cts 20°C
Paz 23°C
Pts 24°C

Aksaray’da Aziz Mercurius Yeraltı Şehri turizme açılıyor

Kapadokya’da turizme açılması amacıyla başlatılan çalışmaların tamamlandığı Aziz Mercurius yer altı şehri, kilisesi, toplu mezarı ve sürgü taşlarıyla dikkati çekiyor..

Aksaray’da Aziz Mercurius Yeraltı Şehri turizme açılıyor
Aksaray Anadolu AŞ
11 Haziran 2016 23:28

Aksaray Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan,  yaptığı açıklamada, Hasandağı ve Erciyes arasındaki bölgede çok sayıda yer altı şehri bulunduğunu, Aksaray’da ise tescilli yer altı şehri sayısının 20’nin üzerinde olduğunu söyledi.

Saratlı beldesindeki Kırkgöz yer altı şehrinin, Kapadokya’da yabancı turistlerin en fazla ilgi gösterdiği mekanlardan biri olduğunu belirten Doğan, ‘Yılda ortalama 170 bin turistin ziyaret ettiği Kırkgöz yer altı şehrinde yoğunluk yaşanıyor. Bu nedenle beldedeki ikinci yer altı şehri olan Aziz Mercurius’u turizme açmak için çalışma yaptık.’ dedi.

7 katlı yer altı şehri

Çalışmaların 2011 sonunda başladığını ifade eden Doğan, ‘İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Aksaray Müze Müdürlüğü ve Saratlı Belediyesi’nin birlikte yaptığı çalışmalar neticesinde, 7 katlı yer altı şehrinin 4 katının temizlik, düzenleme ve aydınlatma sistemi tamamlandı. 2016 yılı itibarıyla yer altı şehrimiz ziyarete hazır hale getirildi.’ diye konuştu.

Doğan, Aziz Mercurius’un Kapadokya’daki diğer yer altı şehirlerinden kilise ve güvenlik sistemiyle farklı özelliklere sahip olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

‘Burası, çok teferruatlı ve fonksiyonel bir yer altı şehri. Uzun süre çok kalabalık grupların yaşayabileceği şekilde dizayn edilmiş büyük bir yer. Bölgedeki diğer yer altı şehirleriyle farklarından birisi, içerisinde kilisenin olması. Kilisenin tabanında kaya oyma toplu mezar bulunuyor. Tahıl ambarları, havalandırma sistemleri, tuvalet sistemi ve su kuyusu dikkati çekiyor. Yer altı şehirleri genellikle güvenlidir. Bu nedenle ayrıca bir güvenlik tedbiri bulunmaz. Ancak bu yer altı şehrinde güvenlik amacıyla her koridorda her odada bir sürgü kapı sisteminin olduğunu görüyoruz. Geçişlerde güvenliğe çok dikkat edilmiş ve aşırı güvenlik tedbiri alınmış.’

Yer altı şehrinin güvenli ve kolay gezilebilecek özellikte olduğuna işaret eden Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Burası Kapadokya’ya gelen turistlerin yol güzergahında bulunuyor. Turistler çok seri bir şekilde burayı gezerek, Kapadokya’daki diğer alanlara daha fazla zaman ayırabilecek. Yer altı şehri, uzun ve kısa yürüyüş yolu ile iki ayrı gezi alternatifi sunuyor. Ayrıca acil çıkışı bulunuyor. Kapadokya’nın çok özellikli yer altı şehirlerinden biri olan Aziz Mercurius, tur acentelerinden de tam not aldı. Yer altı şehrimizi ziyaret edenler olumlu görüş bildirdi ve buradan memnuniyetle ayrıldı.’

Hedef 500 bin turist

Saratlı Belediye Başkanı Nedim Uğuz da 2009 yılında 17 bin turistin geldiği Kırkgöz yer altı şehrini, 2014’te 178 bin turistin ziyaret ettiğini dile getirdi.

Kırkgöz’un, artan ziyaretçi yoğunluğunu kaldırmadığını aktaran Uğuz, şunları kaydetti:

‘Turist sayısı sürekli artıyor. Sabah ve akşam saatlerinde yer altı şehrinde büyük yoğunluk yaşanıyor. Yoğunluk üzerine Aziz Mercurius yer altı şehrini de ikinci ziyaret alanı olarak turizme hazır hale getirdik. Burası, bölgenin en büyük yer altı şehirlerinden biri. Kilisesi, Hristiyanlığın yasak olduğu milattan sonra 250’li yıllarda Aziz Mercurius döneminde kullanılmıştır. Beldemizin büyük bölümünde yer altı şehirleri var. Biz burada kısmi bir çalışma yaptık. Bu çalışmalarda, içinde kilisesi bulunan, ‘Develi Dam’ dediğimiz ziyaret yeri olan, 35’in üzerinde sürgü taşının olduğu bu mekanı turizme kazandırdık. Hedefimiz, Kırkgöz ve Aziz Mercurius yer altı şehirlerinin 500 bin turist tarafından ziyaret edilmesini sağlamak. Beldemiz, Kapadokya turizmi açısından daha da önemli bir konuma ulaşacak.’

YORUMLAR
  1. blank Metin BAŞPINAR dedi ki:

    Oldukça GİZEMLİ ve de MERAK ÇEKİCİ..Mutlaka görmeli!….