Dolar 32,5998
Euro 34,8142
Altın 2.493,71
BİST 9.478,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 23°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 23°C
Pts 28°C
Sal 29°C

Aksaray’ın İskender Beyi

Tarihçi - Araştırmacı
16 Kasım 2016 15:06

mfg-k-image002Aksaray yakın dönem kaynağı açısından çok da zengin değildir. Çünkü Meşrutiyet döneminde şehirde herhangi bir süreli yayın çıkmamıştır. Fakat Konya’da çıkan bazı gazetelerde çok az da olsa şehirle alakalı bilgi bulabiliyoruz. Bunları bulmak tabiri caizse samanlıkta iğne bulmak kadar zor. Ama bir şeyler bulunca insanın yorgunluğu gidiyor. İşte bunlardan birisi de İskender Bey ismindeki meçhul bir kahramanın cömertliğidir. Babalık Gazetesi’nin 1911 Haziran’ındaki gazetesindeki haberin başlığı “İskender Efendi’nin Hamiyeti” dir ve şöyle devam ediyor.

Aksaray tüccar-ı muteberesinden İskender Efendi geçenlerde kasabadaki vaki Cami-i Kebir ile bazı mesacid-i şerife’yi tamir ettirmek ve her türlü umur-ı hayriyeye ibraz-ı muavenet eylemek suretiyle izhar-ı müessir diyanet-perveri eylediği gibi bu kere de emsaline pek az tesadüf edilecek bir surette irae-i şime-i fütüvvet ederek kise-yi hamiyetinden sarf eylediği yüz küsur lira ile demir borularla kasaba-i mezkurenin en işlek bir caddesi üzerindeki Büyük Bölcek Mahallesi’ne bir su getirdiği ve bu mahalleye bir mescid ile bir de mükemmel mektep yaptırmak niyetinde bulunduğu kemal-i iftihar ile işitilmiştir. Hamiyetin temasil-i mücessemi olduğu bu gibi hayırlı eserlerle, teşebbüslerle, niyetleriyle gösteren İskender Efendi’ye şükran-ı mahsusamızı beyan ederek ve emsalinin mülkümüzün her tarafında çoğalmasını dileriz”.

Sizin de okuduğunuz gibi 1911 yılındaki ekonomik zorluklara rağmen bir tüccarın cömertliğine hayran olmamak elde değil. Ama bu İskender Bey kimdir? Kaç gündür kafam bu soruyla meşgul. Herhangi bir ipucu yok elimizde bu haberden başka. Ama bu yazıyı okuyan okurlarımızdan birisi bana bir bilgi kırıntısı ulaştırırsa çok memnun olacağım.

YORUMLAR
  1. blank Mustafa dedi ki:

    Mustafa bey inşallah daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Malum ilimizde sizden başka bu konulara eğilip önem vermiyor. Sahte tarihçi ve yazarlar ancak halkı yanıltmakla meşgul oluyor