Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Az Bulutlu
Aksaray
24°C
Az Bulutlu
Pts 25°C
Sal 23°C
Çar 22°C
Per 20°C

Android 12’nin Bazı Özellikleri Ortaya Çıktı

Android’in gerisindeki şirket olan Google, taşınabilir işletim sisteminin bir sonraki sürümü üzerinde çalışmalarına devam ediyor ve Android 12 …

Android 12’nin Bazı Özellikleri Ortaya Çıktı
Aksaray Anadolu AŞ
16 Şubat 2021 11:48

Android’in gerisindeki şirket olan Google, taşınabilir işletim sisteminin bir sonraki sürümü üzerinde çalışmalarına devam ediyor ve Android 12’nin birinci geliştirici önizleme sürümünün yakın vakitte yayınlanması bekleniyor. Geliştiriciler ve teknoloji tutkunları, bir sonraki Android sürümünün getireceği yenilikleri görmek için sabırsızlanırken XDA Developer, Google’ın Android 12 için üzerinde çalıştığı birtakım özellikleri ortaya çıkardı.

XDA Developers’ın paylaştığı bilgilere nazaran Google, Android 12 için akıllı otomatik döndürme, oyun modu, parlak renkleri azaltma üzere yeni özelliklerin yanı sıra pek çok kullanıcı arayüzü değişikliği de planlıyor. Pek çok özelliğin varlığı bilinse de ayrıntıları hakkında bilgi bulunmuyor ve bu bahiste Android 12 geliştirici önizlemesini beklememiz gerekiyor.

blank

Akıllı otomatik döndürme

Akıllı telefonlarda bulunan jiroskop ve ivmeölçer sensörlerin datalarından faydalanan otomatik ekran döndürme özelliği, ne yazık ki vakit zaman hudut bozucu biçimde çalışabiliyor. Bu nedenle birden fazla kullanıcı otomatik ekran döndürme özelliğini çoğunlukla kapalı tutuyor.

Bu durumun farkında olan Google, Android 12 ile akıllı otomatik yan döndürme özelliğini kullanıcıların beğenisine sunacak. Ayrıntıları şu an için bilinmeyen özellik ile Android 12’nin ön kamerayı kullanarak kullanıcının baş durumunu tespit edeceği, bu sayede otomatik yan döndürme açık olsa dahi kullanıcı dik durumdayken ekranı yan döndürmeyeceği varsayım ediliyor.

blank

Oyun modu

Android 12’nin oyun modu hakkında bilgiler yok denecek kadar az. Varsayımlar, kelam konusu özelliğin aygıtlarda temel bir oyun modunu faal edecek bir API olacağı istikametinde. Oyun modu etkin olduğunda ise parlaklık otomatik ayarlanacak, ekran otomatik olarak döndürülecek ve Rahatsız Etmeyin modu etkin hale gelecek. Lakin şu an için tüm bunların varsayımlardan ibaret olduğunu belirtelim.

Parlak renkleri azaltma

Paylaşılan bilgilere nazaran parlak renkleri azaltma özelliği, görme bozukluğuna sahip kullanıcılar için bir erişilebilirlik özelliği olarak geliştirildi. Şimdi özellik ile ilgili bir ekran imajı bulunmadığından mukayeseli olarak göstermek mümkün değil fakat parlak renkleri azaltma özelliği için süratli ayarlar menüsünde bir kısa olacağı belirtiliyor.

blank

Tek el modu

Akıllı telefonlar ilgili en büyük meselelerden biri de ekranların daima olarak büyümesi kaynaklı olarak tek elle kullanımın imkansız hale gelmesi. Paylaşılan bilgilere nazaran Google, Android 12 ile birlikte dahili bir tek el modu kullanıma sunarak bu probleme sanal bir tahlil getirmeyi planlıyor.

Aslına bakacak olursak bugüne kadar pek çok akıllı telefon üreticisinin kendi tek el modunu yayınladığını esasen görmüştük ve Google’ın da misal bir uygulama tercih edeceği kestirim ediliyor. Bu kapsamda tek el modunu etkin ettiğinizde tüm akıllı telefon arayüzü, tek elle ulaşabileceğiniz bir alana küçültülecek ve ekranın altında kapasitif tuşlar belirecek. Daha fazla ayrıntı için Android 12 geliştirici önizleme sürümünü beklememiz gerekiyor.

Arayüz güncellemeleri

Geçtiğimiz hafta sizlerle paylaşmış olduğumuz ekran imajlarında Android 12’nin getireceği muhtemel arayüz yeniliklerinden kimilerine bakma fırsatı yakalamıştık. XDA Developer, paylaştığı yeni bilgiler ile arayüz değişiklikleri hakkında son bilinenleri aktarmış oldu.

Buna nazaran Google, Android 12’nin always-on-display ve kilit ekranında kıymetli değişiklik planlıyor. Ayrıyeten süratli ayarlar, widgetlar, bildirim ekranı, sohbet baloncukları ve çok daha fazla arayüz güncellemesi olacağı da tabir ediliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.