Dolar 32,4743
Euro 34,9325
Altın 2.436,28
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Az Bulutlu
Aksaray
30°C
Az Bulutlu
Cum 27°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 24°C

ASÜ öğrencisinin tez çalışması Tübitak burs desteği aldı

ASÜ öğrencisinin tez çalışması Tübitak burs desteği aldı
Aksaray Anadolu AŞ
23 Ocak 2024 10:04

Anabilim Dalı öğrencisi Sümeyye Seçti’nin, kanser tedavilerinde kullanılabilecek ilaç öncüsü malzeme geliştirmeyi içeren yüksek lisans tez çalışması, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından burs desteği almaya hak kazandı.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Algı’nın danışmanlığını yaptığı “Kemilüminojenik Bir Fototerapi Ajanının Sentezi ve Karakterizasyonu” başlıklı tez çalışması, kanser teşhisi ve tedavisini birlikte yapabilen “teranostik” isimli malzemenin geliştirilmesini içeriyor.

Çalışmanın “TÜBİTAK 2210 C Öncelikli Alanlara Yönelik Yurt İçi Yüksek Lisans Burs Programı” kapsamında desteğe layık görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Fatih Algı, bu ve benzeri desteklerin öğrencilerin motivasyonu açısından çok değerli olduğunu belirtti. Kanserin, DNA hasarı sonucu hücrelerin kontrolsüz veya anormal bir şekilde büyümesi ve çoğalması ile karakterize edilen hastalıkların bütünü olduğunu ifade eden Prof. Algı, hastalığın yaygın olarak ameliyat, kemoterapi ve radyoterapi ile tedavi edilmeye çalışıldığını vurguladı.

Kanserin teşhisi ve tedavisi için uygulanan her stratejinin kendine özgü ajanlarla yapıldığını, ayrı ayrı işlemler gerektirdiğini ve bu durumun toplam maliyeti önemli ölçüde arttırdığını kaydeden Algı, “Teşhis ve tedavi işlemlerini birlikte yapabilen ‘teranostik’ adı verilen malzemelerin geliştirilmesi son derece önemli. Tez çalışmasında bu amaçla kullanılabilecek bir ilaç öncüsü malzemenin geliştirilmesi üzerinde çalışılacak. Laboratuvarımızda yürüttüğümüz oldukça zor projelerde görev alan öğrencilerimiz açısından TÜBİTAK burs desteği çok kıymetli” dedi.

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş da öğrencileri bilimsel projelerin merkezine çekmekle ilgili yapılan her çalışmayı önemli bulduklarını belirterek, “Sayın Hocamız Fatih Algı’yı ve kıymetli öğrencimiz Sümeyye Seçti’yi tebrik ediyor, başarılar diliyoruz” dedi.

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) GEBİP üyesi de olan Prof. Fatih Algı, Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melek Pamuk Algı ile birlikte iki farklı TÜBİTAK 1001 projesinin yürütülmesinde de görev alıyor..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.