Dolar 32,5805
Euro 34,8346
Altın 2.418,98
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 32°C
Az Bulutlu
Aksaray
32°C
Az Bulutlu
Çar 31°C
Per 27°C
Cum 28°C
Cts 26°C

ASÜ, Sıfır Atık Belgesi almaya hak kazandı

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, doğanın korunması, atıkların düzenli bertaraf edilmesi, yeşil miktarının arttırılması, enerjinin verimli kullanımı, çevreci ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi alanlarının hepsinde geleceğe yönelik sistemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

ASÜ, Sıfır Atık Belgesi almaya hak kazandı
Aksaray Anadolu AŞ
13 Temmuz 2021 11:25

ASÜ, Sıfır Atık Yönetmeliğinde belirtilen kriterler hususunda yaptığı başarılı çalışmaların ardından Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ni kurdu ve yapılan incelemelerin ardından “Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi” almaya hak kazandı.

– Gıda Atıkları Organik Gübreye Dönüştürülüyor

Kampüste atıkların bertaraf edilmesine dair sürecin her aşamasının titizlikle takip edildiğini belirten Rektör Şahin, yapılan çalışmaları özetle şu şekilde anlattı:

“Atıkların yerinde ayrıştırılması için iç mekânlara atık kumbaraları, birimlerin dış mekânlarına ise atık konteynırları konuldu. Bu noktalarda ayrıştırılan atıklar önce -kampüs içinde üç farklı noktada bulunan- depolama tesislerine gönderiliyor, ardından da lisanslı firmalar aracılığıyla belli aralıklarla toplanarak bertaraf edilmesi sağlanıyor.

Bunlara ek olarak, kampüsteki gıda atıklarını Kompost Makinesi aracılığıyla organik gübreye dönüştürüyoruz.” Tüm bu çalışmaların ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gerekli başvurularda bulunduklarını ve uzman ekiplerin başvuruyu incelediğini kaydeden Prof. Şahin, yapılan incelemelerin ardından ASÜ’nün “Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi” almaya hak kazandığını söyledi.

blank

– Meseleye Bütüncül Bir Pencereden Bakıyoruz –

Sıfır Atık belgeleri temelden başlamak üzere sırasıyla gümüş, altın ve platin olmak üzere toplam dört kategoriden oluşuyor. Her kategori için 12 aylık periyotlarda başvurular yapılıyor.

Rektör Şahin, diğer seviye belgeleri almak için de aynı titizlikle çalışmayı sürdüreceklerinin altını çizdi.

Temiz çevre konusunun sadece şimdiki zaman açısından değil gelecek açısından da çok değerli olduğuna değinen ASÜ Rektörü Şahin, “Biz meseleye bütüncül bir pencereden bakıyoruz. Sıfır atık konunun sadece bir kısmı; bununla birlikte kampüste yeşil alan miktarını arttırıyoruz, çevreci ulaşım sistemlerini yaygınlaştırıyoruz, öğrencilerimiz ve çalışanlarımızın bilinç düzeyini arttıran eğitim çalışmaları yapıyoruz, enerjinin verimli kullanımını sağlayan sistemlere hızlıca entegre oluyoruz… Yapıp ettiğimiz tüm bu çalışmaların ardından Üniversitemiz hem ulusal hem de uluslararası ölçekte ‘en çevreci kampüs’ olma unvanına sahip oldu” dedi.

Prof. Şahin, açıklamasının son kısmında, faaliyetlere katkı sunan herkese teşekkür etti ve sürdürülebilir bir sistem için çalışmaların devam ettiğini belirtti..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.