Dolar 32,5889
Euro 34,8039
Altın 2.421,36
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 32°C
Az Bulutlu
Aksaray
32°C
Az Bulutlu
Çar 31°C
Per 28°C
Cum 27°C
Cts 26°C

Atatürk Öğretmenlerinden İbrahim Şimşek

Tarihçi - Araştırmacı
4 Ekim 2017 16:35

Tanımayanlar için:

İBRAHİM ŞİMŞEK

Aksaraylı olup da ulusça tanınan kaç yazarımız var? Vefat edenler ve yaşayanların hepsi bir elin parmağını geçmez. Türkiye’nin, hatta dünyanın bildiği birkaç yazarımız var. Bunlar İbrahim Şimşek, Mahmut Makal ve yakın zamanda vefat etmiş Fikret Otyam’dır. Makal, “Bizim Köy” isimli kitabıyla önce Türkiye’de sonra da dünyada ses getirmişti. Makal’ı ve eşi Naciye Hanım’ı iki defa ziyaret etmiş ve de onlardan selam getirmiştim. blankMerhum Fikret Otyam’ın da size selamlarını, düşüncelerini, özlemlerini aktarmıştım. Yaş itibariyle Aksaray’ın en büyük yazarı İbrahim Şimşek’i tanımayanların sayısının çok fazla olduğunu görünce buradan hatırla(t)mak şart oldu. 1926’da Ihlara’da dünyaya gelen sayın Şimşek bugün 91 yaşında ve halen kitap yazmaya, konferans vermeye devam ediyor. Bırakınız doksan ya da seksen küsuru yetmişi devirenlerin çoğunda unutkanlık hastalığı başta olmak üzere neler var neler. Maşallah İbrahim Şimşek Bey gayet dinç. Allah uzun ömürler versin. Tam hatırlamıyorum ama dört beş sene evvel ilk defa telefonda Ihlara tarihiyle alakalı olarak kendisiyle görüşmüştüm ve samimi bir konuşma sonrasında muhabbetimiz artarak devam etti. (Hatta kendisi “İbrahim amca” diye hitap edebileceğimi söyledi)

İbrahim Şimşek’le az önce telefonda görüştüğümde yeni çıkacak kitabı için Cağaloğlu’na Kadıköy’deki evinden bir iki gün içinde yeniden gideceğini söyledi. İşte bunu duyunca kendisine saygım daha arttı. Bu yaşta pijamayı çekip, kumandayı ele alıp uzanmak varken üretiyor. Bildiklerini aktarıyor. İlmin zekatı yüzde yüzdür sözünü bizzat uyguluyor.

İbrahim Şimşek, Mahmut Makal’dan dört yaş büyük olmasına rağmen İvriz’de beraber okumuşlar. İkisi de Köy Enstitüsü mezunu. Makal’ın yaşadığı zorlukların benzerini yaşamış. Başına neler gelmiş neler. “Neden Köy Enstitüleri” isimli kitabını okuduğunuzda ayrıntıları ile göreceksiniz. Ve bugünlere nasıl gelindiğini idrak etmeniz kolaylaşacağı gibi bazen göz yaşlarınıza hakim olamayabilirsiniz. Atatürk hayranı İbrahim Şimşek hocamızın eserlerini özellikle öğretmenlerimizin okuması isabetli olacaktır. Köy Enstitüleri’ni yıllarca karalayanların da fikirlerini yeniden gözden geçireceğine inanıyorum.

blank

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.