Dolar 32,4490
Euro 34,5109
Altın 2.473,25
BİST 9.561,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 28°C
Az Bulutlu
Aksaray
28°C
Az Bulutlu
Çar 27°C
Per 24°C
Cum 22°C
Cts 21°C

Aydoğdu’dan anayasa değişikliği açıklaması

AK Parti Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu, “Hangi kanun, hangi anayasayı yaparsanız yapın; eğer teferruat vermişseniz, çok sıkı çerçeveler çizmişseniz mutlaka en kısa zamanda yeni anayasa, yeni kanun ihtiyacı hissedersiniz.

Aydoğdu’dan anayasa değişikliği açıklaması
Aksaray Anadolu AŞ
24 Aralık 2016 17:03

AK Parti Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu, “Hangi kanun, hangi anayasayı yaparsanız yapın; eğer teferruat vermişseniz, çok sıkı çerçeveler çizmişseniz mutlaka en kısa zamanda yeni anayasa, yeni kanun ihtiyacı hissedersiniz.

TBMM Anayasa Komisyonunda, anayasa değişikliği teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler sürüyor.

Teklifin tümü üzerine konuşan Aydoğdu, başkanlık meselesinin Türkiye’de yaklaşık 150 yıldır tartışıldığını söyledi.

Türkiye’nin temel haklar, hürriyetler ve bireyin gelişmesi açısından Avrupa’dan daha eski bir tarihe sahip olduğunu ifade eden Aydoğdu, “Şu an yeniyi Batı, eskiyi biz temsil ediyoruz. Hangi kanun, hangi anayasayı yaparsanız yapın; eğer teferruat vermişseniz, çok sıkı çerçeveler çizmişseniz mutlaka en kısa zamanda yeni anayasa, yeni kanun ihtiyacı hissedersiniz.” diye konuştu.

Anayasaları tartışmaktan ziyade zihni geri bildirimin tartışılması gerektiğini ifade eden Aydoğdu, şunları söyledi:

“Türkiye bunu tartışamıyor. Biraz birbirimizin zihninde mümkünse önce kendi zihnimizde arkeolojik kazı yapmamız gerekiyor. Dolayısıyla bu bulutları dağıtmamız halinde tartışma yapabiliriz. Cumhuriyet döneminde yaşadığımız dil ve kültür devrimi bizim pek çok kavramımızı tartışılır hale getirmiştir. Bugün Türkiye’yi kavramsız, lügatsız sayabiliriz. Muhteşem bir lügatın öksüz çocuklarıyız. Yenisini de kuramadık ama kuracağız. Onun için kavramlar çok önemlidir. Kavramlar düşüncenin ana caddeleridir. Kavram tarih demektir. Bir kelimenin kavram haline gelebilmesi yüz yıl, iki yüz yıl sürebilir.”

Aydoğdu, bugün anayasa sözü gündeme geldiğinde tartışmaların üst boyutlara çıktığını dile getirdi. Herkesin farklı bir anayasa tarifinin bulunduğunu vurgulayan Aydoğdu, “Bunları bir durum tespiti yapmak için söylüyorum. Bunlardan hareketle birbirimize daha merhametli, sevecen, hoşgörülü olabiliriz. Çünkü hepimiz zihni anlamda büyük bir yangından çıktık. Hepimizde birtakım kızgınlıklar öfkeler var. Bunları anlamamız lazım ki bu tartışmaları verimli hale getirelim.” değerlendirmesinde bulundu.

“1918’de dünyanın en tehlikeli yeriydi Türk bayrağının altı”

Cengiz Aydoğdu, politikanın, idealler ile imkanların kesiştiği noktada yapılabileceğini söyledi.

Aydoğdu, şunları vurguladı:

“1918’de dünyanın en tehlikeli yeriydi Türk bayrağının altı. Bizim kefenimiz biçilmişti. Böyle ağır bir travmadan sonra Anadolu insanları Cumhuriyet devrimlerini kelimenin tam anlamıyla sineye çekmiştir. Türkiye’de siyasetin konusu devrimlerin korunması olmuştur. Bütün siyasi partilerin karşılaştıkları temel problem bu olmuştur. Cumhuriyet’in ilkelerinin, demokrasiye geçildiğinde seçilip gelen üyeler tarafından değiştirileceği endişesi Türkiye’de sandıktan çıkan siyasi kadroların yanında, zaman zaman da üstünde bir yürütme gücü oluşturmuştur. Türkiye’de yürütmeyi hiçbir zaman sandıktan çıkan iktidarlar temsil etmemiştir. Demokrasi tarihimizde yürütmeye hiç bu yetkilerin tamamını vermedik.”

Kuvvetler ayrılığını konuşmak için sandıktan çıkan siyasetçinin, devletin bir parçası olduğunun kabul edilmesi gerektiğini belirten Aydoğdu, “Devlet, halkın kendi kendini ifade tarzıdır. Devlet de neticede bir araya gelme sanatıdır.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.