Dolar 32,5346
Euro 34,9863
Altın 2.440,42
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Az Bulutlu
Aksaray
30°C
Az Bulutlu
Cum 27°C
Cts 27°C
Paz 26°C
Pts 23°C

Bayramda şeker komasına girmeyin

Aksaray Devlet Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Cafer Kaya, Ramazan bayramı nedeniyle şeker hastalarını uyardı..

Bayramda şeker komasına girmeyin
Aksaray Anadolu AŞ
29 Haziran 2016 16:38

Şeker hastalarının normal insanlara göre karbonhidratlı (şeker) kaynaklı besinlere karşı daha fazla zaafı olduğunu söyleyen Endokrin Uzmanı Dr. Kaya, Şeker hastalarının bayram tadında bir bayram geçirmeleri için karbonhidratlı besinlerden uzak durmalarını, diyetlerini bozmamalarını önerdi.

İKRAMLARI GERİ ÇEVİRMESİNİ BİLİN

Dr. Kaya; Ev sahibini kırmayalım diyerek her ikram edilen karbonhidratlı besinleri almakla şeker hastasının aslında kendisini kırdığını bu nedenle de şeker komasına girerek, bayramı acil servislerde geçirmek zorunda kaldığını söyledi.

Dr. Kaya; “ Şeker hastaları diyet ve egzersizlerine bayramda harfiyen uymak ve uygulamak zorundalar. Aşırı şeker tüketimi hastaları şeker komasına sokar. Şeker hastalarında ki ikram edileni yerim, ilacımı da alırım düşüncesi yanlış bir düşüncedir. Şeker hastalığının tedavisinde ana kriter diyet ve egzersizdir. İlaç tedavisi ikinci sırada gelmektedir” dedi.

BOL BOL SU TÜKETİN

Dr. Kaya; ikramları geri çeviremeyip, fazla şeker tüketen hastalara da en birinci önlem olarak bol bol su tüketmelerini ve egzersizlerini arttırmalarını önerdi.

Dr. Kaya şöyle dedi:

“Tabi hasbelkader fazla şeker tüketimi olmuşsa en birinci önlem olarak hastalarımıza su tüketimini ve egzersizi artırmasını öneriyoruz. Egzersiz ve bol su alımı kan şekerini bir miktar düşürmektedir. İnsülin kullanan hastalarımıza da ayrıca insülin dozunu 2-4 ünite kadar arttırmalarını tavsiye ediyorum.”

ŞEKER KOMASI KALP DAMAR SİSTEMİ, GÖZ VE SİNİR SİSTEMİNİ TAHRİP EDER

ADH Endokrin Uzmanı Dr. Cafer Kaya; “Şeker yüksekliği, koması ve şeker krizleri, kalp damar sistemi, böbrek, göz ve sinir sistemi  başta olmak üzere tüm vücut organlarımıza hasar bırakır. Zamanla biriken o hasarlar, insan yaşamını tehdit eden organ yetmezliklerine yol açabilir. Hastalarda ki bu durum ilerleyen yıllarda kalp yetmezliği, körlük, böbrek yetmezliği nedeni ile diyaliz makinasına bağımlılık ,felç gibi sonuçlarla karşımıza çıkar. Sonrasında şeker hastalarının çok kısıtlı ve bir başkasına bağımlı bir hayat yaşamalarına neden olmaktadır ”dedi. ADH Endokrin Uzmanı Dr. Cafer Kaya, son olarak, Aksaray halkının bayramını kutlayarak,  şeker bayramının aslında şeker yenilen bir bayram olarak değil de, ramazan ayının bir hediyesi ramazan bayramı olarak görülmesinin daha doğru ve sağlıklı olacağını söyledi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.