Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Az Bulutlu
Aksaray
24°C
Az Bulutlu
Pts 25°C
Sal 23°C
Çar 22°C
Per 20°C

Bazı İnsanlar Neden Soğuğa Karşı Daha Dayanıklı?

Sosyal medyada hepimizin karşısına buz gibi havada buz tutmuş bir gölde suya girme cesareti gösteren ya da plajda güneşlenir gibi bir rahatlıkla …

Bazı İnsanlar Neden Soğuğa Karşı Daha Dayanıklı?
Aksaray Anadolu AŞ
19 Şubat 2021 21:36

Sosyal medyada hepimizin karşısına buz gibi havada buz tutmuş bir gölde suya girme cesareti gösteren ya da plajda güneşlenir gibi bir rahatlıkla karların üzerine atlayan insanların videoları çıkmıştır. İşte böyle soğuğun adeta işlemediği insanların bu özelliğinin arkasında ne olduğu, bir grup bilim insanı tarafından gerçekleştirilen bir araştırma ile bulundu.

Pek çok üniversite ve araştırma kurumu tarafından desteklenen bu araştırmanın The American Journal of Human Genetics’de yayınlanan sonuçlarına göre, soğuğa karşı dayanıklı olmayı sağlayan şey, alfa-aktinin-3 isimli proteinin eksik olması. Bu proteinin eksik olmasının sebebi ise Afrika’nın sıcak iklimlerinden kuzeye, Avrupa’ya göç eden insanların iklim koşullarına uyumlanabilmek için geçirdiği genetik mutasyon.

İnsanların 5’te 1’inde alfa-aktinin-3 eksikliği var:

blank

Araştırmayı yürüten bilim insanları, yaşları 18 – 40 yaşları arasında 42 kişi üzerinde gerçekleştirdikleri incelemeler sonucunda, alfa-aktinin-3 eksikliği olan kişilerin iskelet kaslarının büyük oranda lifler içerdiğini gösterdi. Bu şekilde bu kişilerin soğuk karşısında enerjilerini daha verimli kullanabildikleri anlaşıldı. Araştırma ekibinin paylaştığı verilere göre, dünya üzerinde 1.5 milyar insanda alfa-aktinin-3 eksikliği var, diğer bir deyişle insanların 5’te 1’i soğuğa karşı daha dayanıklı.

Bunun sebebi ise bu kişilerde soğuk karşısında doğrudan titreme refleksine sebep olan hızlı kasılan liflerin kullanılması yerine temel kasılmayı artırarak ısı üretilmesini sağlayan yavaş kasılan liflerin kullanılması.

Alfa-aktinin-3 eksikliği egzersize verilen tepkide de değişikliklere sebep oluyor:

blank

Araştırmada aynı zamanda alfa-aktinin-3 eksikliğinin egzersiz üzerindeki etkisi de değerlendirildi. Buna göre alfa-aktinin-3 eksikliği olan kişiler dayanıklılık gerektiren egzersizlerde çok daha başarılı olma eğilimi gösterirken, güç gerektiren egzersizlerde görece daha dayanıksız oluyorlar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.