Dolar 32,5467
Euro 34,8706
Altın 2.423,42
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Az Bulutlu
Aksaray
30°C
Az Bulutlu
Per 30°C
Cum 27°C
Cts 24°C
Paz 24°C

Beyin cerrahisinde çığır açan yöntemler

Ülkemizde tıpta ve teknolojide yaşanan süratli gelişmeler, beyin tümörlerinin tedavisinde bugüne dek ‘olmaz’ denilenleri mümkün kılarken, ‘burun …

Beyin cerrahisinde çığır açan yöntemler
Aksaray Anadolu AŞ
17 Şubat 2021 21:12

Ülkemizde tıpta ve teknolojide yaşanan süratli gelişmeler, beyin tümörlerinin tedavisinde bugüne dek ‘olmaz’ denilenleri mümkün kılarken, ‘burun içinden girilerek’ ve ‘kaş üzerinden minik bir kesi ile’ beyin ameliyatı gerçekleştirilmesi de çığır açan teknikler olarak karşımıza çıkıyor. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Beyin ve Hudut Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kenan Koç, tedavide kıymetli imkanlar sağlayan bu iki yeni formülü ve yararlarını anlattı, değerli ihtarlar ve tekliflerde bulundu.

Ülkemizde son yıllarda beyin tümörlerinin tedavisinde çok önemli ilerlemeler yaşanıyor. O denli ki; tümörlerin daha âlâ tanınmasını sağlayan nöroradyoloji ve nöropatoloji bilim kollarında yaşanan süratli gelişmelere, anestezideki gelişmelerin de eklenmesi beyin cerrahisinin aktifliğini daha da artırıyor. Günümüzde beyin cerrahisi ameliyatlarının çoğunluğu mikroskop kullanılarak mikrocerrahi sistemiyle yapılıyor. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Beyin, Hudut ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kenan Koç, “Endoskopik ameliyatların beyin cerrahisinde kullanımı da son yıllarda giderek yaygınlaşmaya başladı. Endoskop 2 mm kalınlığında, çalışılacak alanda ışık sağlayarak ve alandaki imgeyi bir monitöre aktararak ameliyata imkan sağlıyor. Mikroskopik sistemin tersine endoskopun kullanıldığı ameliyatlarda daha küçük kemik açılımı ile ameliyatları yapabiliyoruz.” diyor.

Daha yakın ve daha geniş görüş açısı sağlıyor!

Endoskopik tekniğin ameliyat esnasında cerraha daha yakın ve daha geniş görüş açısı imkanı sağladığını, bunun bilhassa beynin alt kısmında yerleşen lezyonlar için çok kıymetli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kenan Koç, usulün çoğunlukla düzgün huylu tümörler için kullanıldığını belirterek “Beynin ön alt kısmı ve klivus dediğimiz bölgelerine direkt endoskopik ameliyat yapabiliyoruz. Büyük tümörlere de endoskopik ameliyatlar yapılıyorsa da, beyin dokusunda ödeme yol açan çok büyük hacimli tümörlerde, ameliyatta mikroskobu da kullanmamız gerekebiliyor.” diyor.

Burun içinden direkt lezyona ulaşmak mümkün!

Bilhassa beynin alt kısmında yerleşen lezyonları büsbütün endoskopik formülle burun girerek endoskop yardımıyla ameliyat etmenin günümüzde mümkün olabildiğini vurgulayan Beyin ve Hudut Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kenan Koç, bu metodun yararlarını şöyle anlatıyor: “Sadece gerekli olan hudutlu kemik açılım ile hastanın ameliyat edilmesi, ameliyatın başlangıçtaki açılış ve kapanış müddetlerini azaltırken, cerrahın bütün dikkatini tümörde  yoğunlaşmasını sağlıyor. Lezyona direkt ulaşım ve açılış ile kapanış müddetlerini kısaltması komplikasyonları da azaltıyor. Mühlet olarak klasik yaklaşımlardan daha kısa müddetlerde yapılan burun içinden endoskopik ameliyatların asıl avantajı, tümöral lezyonlara direkt ulaşarak, beyin dokusuna daha az dokunulmasını sağlaması. Beyin dokusunu tümörü çıkardıktan sonra ameliyatın sonuna hakikat görüyoruz. Standart prosedürlere nazaran ameliyat yeri komplikasyonları (enfeksiyon, kanama) daha düşük oluyor. Hasta konforu ve güzelleşme süreci daha kısa müddette ve daha rahat gerçekleşiyor.”

Kaş üzerinden 3 cm’lik kesi ile kozmetik ameliyat

Ameliyatta uygulanacak usullerin, hastanın hangisine uygun olup olmadığına bakılarak belirlendiğini belirten Prof. Dr. Kenan Koç, başka formülün de; kaş üzerinden kozmetik 3 cm’lik bir kesi ile küçük bir kemik pencere açarak beyin ön alt kısımda yerleşen tümörlerin ameliyatı olduğunu söylüyor. Prof. Dr. Kenan Koç “Bu ameliyatta endoskop ve mikroskop birlikte kullanılmaktadır. Minimal invaziv diye tanımlanan, beyin dokusuna daha az ziyan veren bu ameliyatta, tümöre yakın yapılan küçük kesi, ameliyat sonrası süratli güzelleşme ve güzel kozmetik sonucu sağlamaktadır. Bu ameliyatlarda birçok hasta 3 gün hastanede kalmaktadır. Komplikasyon gelişimi durumunda (sıvı kaçağı, enfeksiyon, kanama vb) yatış müddeti uzayabilmektedir. Hastalar bir haftalık müddette olağan günlük yaşantılarına dönmektedirler.” diyor.

Multidisipliner yaklaşım şart!

Günümüzde artık cerrahi olarak ameliyathane altyapılarının teknik olarak güçlendiğini, ameliyat mikroskobu, endoskopik sistemler, nöronavigasyon, ameliyat sırasında ultrasound, nöromonitarizasyon ve uyanık ameliyat tekniklerinin artık beyin cerrahisi ameliyathanelerinin standardı haline geldiğini belirten Prof. Dr. Kenan Koç “Cerrahi bilgi, tecrübe ve marifet ile ameliyatların aktifliği artmakta, komplikasyon oranları düşmektedir. Hiçbir teknik araç beyin cerrahının yerine geçmediğinden, beyin cerrahı bütün teknik araçları bilgi ve hünerine ekleyerek âlâ sonuçları elde etmektedir. Ameliyathaneye ek olarak yeterli sonuçlar takım çalışması ile mümkündür. Anestezi, Radyoloji, Patoloji, Onkoloji, Ağır bakım üniteleri takımı tamamlamaktadır.” diyerek multidisipliner yaklaşımın kural olduğuna dikkat çekiyor.

Hibya Haber Ajansı

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.