Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 23°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
23°C
Hafif Yağmurlu
Pts 24°C
Sal 21°C
Çar 22°C
Per 20°C

Çocuklar için sağlıklı atıştırmalıklar

Aslında beslenme konusunda atıştırmak çok sağlıklı bir davranış değildir. Sindirim sisteminin sağlıklı çalışması için yiyecekler tüketildikten …

Çocuklar için sağlıklı atıştırmalıklar
Aksaray Anadolu AŞ
19 Şubat 2021 14:00

Aslında beslenme konusunda atıştırmak çok sağlıklı bir davranış değildir. Sindirim sisteminin sağlıklı çalışması için yiyecekler tüketildikten sonra öğün ortaları, bireye nazaran değişiklik olsa bile yaklaşık 4 ile 8 saat ortası olmalıdır.

Sindirim fonksiyonu çocuk davranışına misal. Çocuk bir oyuncak ile oynarken ona yeni bir oyuncak gösterirseniz ilgisini çeker ve ona yönlenir. Böylelikle bir evvelki oyuncak ile oynaması sonlanmış ve yeni oyuncağı ile uğraşma başlamış olur. Yiyeceklerin sindirimi de misal biçimde sonlanabilir. Siz çok hoş bir kahvaltı yapmış olsanız bile  bir iki saat içerisinde bir atıştırmalık yerseniz,   bir evvel yediğiniz hoş kahvaltılıklar tam olarak sindirilmediği için kimi durumlarda sindirim devam etmez ve siz çok daha süratli acıkırsınız. Biz buna sindirim fonksiyonunun resetlenmesi diyoruz.

Ama çocuklarda metabolizma süratli ve güç gereksinimi çok olduğu için sindirim fonksiyonu 3 saate kadar kısalabilmektedir. Bilhassa hareketli ve oyun oynayan çocuklarda daha süratli acıkma bu nedenle oluşabilir. Bu durumda çocuğun yeni bir öğün alması yerine, öğün ortasında bir atıştırmalık alarak gerekli enerjiyi sağlaması daha uygun olur. Çocuklar iki öğün ortasında acıkarak yeni bir yiyeceğe muhtaçlık duyabilirler. Oyun oynarken, yazın tatilde yada deniz kıyısında vakit geçirirken ve çok yakında açılacak okullarda teneffüs ortalarında acıkarak bir şeyler yemek isteyebilirler. Bu durumda onları bekleyen en büyük tehlike, yanlışlı atıştırmalıklar ile sindirim sistemlerini bozmaları ve sağlıklı yiyeceklere karşı bir isteksizlik hissetmeleridir.

İnsanoğlu çok değişik besin kümeleri ile beslenen ve bu besinleri sindirerek tüm muhtaçlıklarını karşılayabilecek kadar güçlü bir sindirim sistemine sahiptir.  Ancak ziyanlı atıştırmalıklar, abur cubur tabir ettiğimiz çok kolay şekere dönebilen besinler, tatlılar, çikolatalar, unlu besinler ve çok meyve ile bu harika sindirim sistemini çarçabuk tembelleştirebiliriz. Sindirim sistemi tembelleştiğinde; artık ekmeksiz doymayız, çok sık acıkırız, tatlı ve hamur işi besinler dışındaki yiyeceklere karşı isteksiz oluruz.

Sonuç olarak sıhhatsiz bir sindirim sistemi = obezite ve bir çok metabolik hastalık diyebiliriz.

İşte bu nedenle bilhassa çocuklarımızı bu tuzaktan korumak için onların acıktıklarında yemesi için sağlıklı atıştırmalıkları seçmeliyiz. Böylelikle sindirim sistemlerini her vakit sağlıklı ve güçlü tutabiliriz.

 

SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLAR

Sağlıklı atıştırmalıklar basitçe şekere dönmeyen ve içeriğinde hem protein, hem yağ, hem de karbonhidratı bir ortada barındıran yiyeceklerdir.

En hoşu ne seçerseniz seçin yanında her vakit

Fındık, ceviz yahut badem olmalı.

Meyve seçilecekse; mevsim meyveleri olabilir ve ölçüsü abartılı olmamalı bir avuç içi kadar olabilir.

Kuru kayısı, kuru incir üzere kuru meyvelerden de en fazla 1-2 adet kâfi olmalı ve her gün tercih edilmemelidir.

Orta sıra evvelce pikniğe giderken yapılan kuru köfte üzere besleyici olan seçenekleri de boş geçmemekte fayda var.

Marul içerisine börek üzere sarılmış kaşar peyniri, havuç ve salatalık dilimleri de değişik alternatifler olabilir.

Kıymetli olan içerisinde biraz evvel size anlattığım üzere sindirim sistemini tembelleştirecek besin seçenekleri ve kek üzere hazır besinlerden olmasın kâfi. Gerisi sizin hayal gücünüze kalmıştır.

Hibya Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.