Dolar 32,3775
Euro 34,7618
Altın 2.436,00
BİST 9.983,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
24°C
Hafif Yağmurlu
Sal 22°C
Çar 22°C
Per 18°C
Cum 18°C

Çocukların diş sorunu eğitimini de etkiliyor

Okullarda, kimi kademelerde, yüz yüze eğitim 1 Mart’ta başlayacak. Derslerin başladığı devirde, çocukların diş sıkıntıları nedeniyle okullarından …

Çocukların diş sorunu eğitimini de etkiliyor
Aksaray Anadolu AŞ
18 Şubat 2021 21:24

Okullarda, kimi kademelerde, yüz yüze eğitim 1 Mart’ta başlayacak. Derslerin başladığı devirde, çocukların diş sıkıntıları nedeniyle okullarından uzak kalmamaları için kalan bu 15 günlük müddette diş denetimlerinin yapılması, çürük, iltihaplanma üzere sıkıntılar varsa tedavi edilmesi çok kıymetli. Aksi takdirde hem eğitimlerinden geri kalabilir hem de ileride tedavisi daha güç, büyük problemlerle uğraşmak zorunda olabilirler

Okullarda, uzaktan eğitim başladı, 1Mart’tan itibaren ilkokullar başta olmak üzere, kademeli bir halde yüz yüze eğitime geçilmesi planlanıyor. Çocukların okul sıralarına kavuşması için kalan bu 15 günlük vakit, sıhhat denetimlerinin tamamlanması için büyük bir fırsat. Zira aylardır eğitimlerini online sürdüren çocuklar, yüz yüze eğitime geçtiklerinde, eksiklerini tamamlamak için ağır bir programla karşı karşıya kalacaklar ve derslerinden geri kalmamaları için hasta olmamaları çok değerli. İşte bu noktada, diş hastalıkları, çocukların hayatlarını derinden etkileyen sıhhat sıkıntıları ortasında birinci sıralarda yer alıyor.

Çocuklarda diş sıkıntılarının pandemi periyodunda arttığına dikkat çeken Diş Doktorları Akademisi Derneği Üyesi Diş Hekimi Arzu Yalnız Zogun, bu periyotta yetişkinlerin yanı sıra çocukların da bütün alışkanlıklarının, disiplinlerinin değiştiğini belirtti. “Okullar açık olduğunda sabah kalkıp diş fırçalayıp okula gidiyorlardı ancak artık çocukların diş fırçalama alışkanlıkları da sekteye uğradı. Hasebiyle çocuklarda diş çürükleri artmaya başladı” diyen Zogun, çocuklarda diş bakımının hayati kıymet taşıdığını söyledi ve ekledi: “Çünkü çocukların beslenmesi çok kıymetli. Her şey ağızdan geçiyor o nedenle çiğnemeleri, ağız hijyenleri çok değerli. Hasebiyle ağızda olan bir çürük çocuğun hem yemek yemesine mahzur olacağı hem de bakteri oluşumunda tesirli olacağı için kesinlikle tedavi edilmesi gerekir.”

 

Eklem gelişimini etkiliyor

Korona virüsten korunmak için ağız ve burnun kritik ehemmiyete sahip olduğunu hepimiz biliyoruz. Ağız içi sıhhatinin ve hijyeninin değerinin farkına vardığımızı lisana getiren İstek Yalnız Zogun, “Bu çocuklar için çok daha değerli. Zira büyüme ve gelişim periyodunda, çürük diş büyük bir sorun. Çocuk, ağızda çürük varsa çürük olmayan tarafta yemeye başlayacak, çene ve eklem gelişimi de buna nazaran şekillenecektir” diye konuştu.

Çocukları, büsbütün süt dişlerine sahip olanlar, karışık dişlenme devrindekiler ve artık karışık dişlenmeden çıkıp 12 yaşın üzerinde çocukluktan erişkinliğe geçen gruptakiler olmak üzere üçe ayırdıklarını belirten Zogun, büsbütün süt düşü olan çocuklarda çürüklerin çok süratli ilerlediğine dikkat çekti ve ekledi: “Süt dişinde çürük, bir damla başladığında yetişkinlerdeki üzere yavaş ilerlemez. Bir yetişkinde, 3 yılda çürük derinleşiyorsa çocuklarda 6 ayda derinleşir ve alttan çıkacak dişe de ziyan verir. O nedenle çocukların çürük denetimlerinin kesinlikle yetişkinlere nazaran çok daha sıklıkla yapılması gerekir. Bu devirde çocukların çürüğü olmasa bile bir doktor denetiminden geçip kollayıcı tedbirlerin alınması lazım. Klinikte yapılan lazerle flor uygulamaları, fissür örtücü dediğimiz dişlerin üst yüzeyindeki girinti, çıkıntıların rehabilite edilmesi, tedavi edilmesi ve çürük oluşumuna mani olunması, ağız hijyeninin kalitesinin artırılması üzere uygulamalarla gözetici diş hekimliği uygulamaları kesinlikle yapılmalı.”

Bağışıklığı düşürüyor

Okullarda yüz yüze eğitim başladığında birikmiş dersler ve toplumsal sebeplerle çocukların sıhhat denetimleri için vakti olamayacağını vurgulayan Arzu Yalnız Zogun, o nedenle kalan 15 günlük devirde kesinlikle ağız ve diş denetimlerinin yapılması gerektiğini söyledi.

Ağız içi çürük yahut diş etine bağlı enfeksiyonların çocukların gelişiminde tesirli olduğunu, enfeksiyonun bağışıklık sistemini de düşürdüğünü belirten Zogun, bağışıklığın düştüğünün de yeniden ağızdan anlaşılabildiğini, bunların müdahalesinin yapılması için de doktor denetiminin gerektiğini vurguladı.

“Karantina, pandemi derken yaklaşık bir yıl geçti. Bir yıldır doktor denetimi görmeyen çocuklar, kesinlikle diş doktoru denetimine götürülmeli. Zira iskelet gelişimi için kıymetli. Ağızda tek taraflı çiğneme, çürük, çürüğün alttaki daima dişe yansıması, ileriye yönelik çok daha komplike meselelere neden olabilir” diyen Zogun, çocuğun ortodontik tedaviye muhtaçlığı varsa bunun tespit edilebileceğini, hatta vaktinde tespit edildiğinde, kimi çocuklarda tel tedavisine muhtaçlık kalmadan gerekli tedbirlerin alınabileceğini söyledi.  

Yetişkinler üzere çocukların da estetik tasaya sahip olduğuna dikkat çeken Zogun, görselliğin çocuk yaşlarda da çok kıymetli olduğunu hatırlatarak, “Ön dişlerde çürükler oluşmuşsa bunlar kesinlikle tedavi edilmeli. Zira aslında pandemi periyodunda ruhsal olarak herkes güç bir süreç yaşadı. Buna estetik dert da dahil olmamalı. O yüzden bu türlü bir çürük sorunu varsa tedavi edilmeli” dedi.

Hibya Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.