Dolar 32,5692
Euro 34,6876
Altın 2.508,26
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 23°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 23°C
Pts 28°C
Sal 30°C

Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi ATO Congresium’da başladı

Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi ATO Congresium’da başladı
Aksaray Anadolu AŞ
29 Nisan 2017 00:20

İllerimizin tescilli ürünlerinin sergilendiği zirveye, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu,Bakan Yardımcıları, Milletvekilleri, Valiler, Belediye Başkanları ve çok sayıda ilin oda ve borsa başkanları ile sivil toplum kuruluşları başkanları katıldı.

Bakan Tüfenkci, yöresel ürün ve değerlerin, coğrafi işaretli ürünler kategorisine girmesi ve ekonomik değer haline gelmesi için bu alandaki fuarların çok önemli olduğunu ifade etti.

“Yöresel ürünler ile coğrafi işaretli ürünlerin birbirinden ayrılması gerekiyor. Yöresel ürünler, farklılıkları, kaliteleri ve üretimlerindeki tekillikleri ile ön plana çıkarlar. Bizde ekmeğin, tarhananın, reçelin, peynirin sayılamayacak kadar çeşidi vardır. Coğrafi işaret ise belirli bir bölgeden kaynaklanan bir ürünün, sadece o bölgede bulunabilecek karakteristik özellikler taşıdığını ifade eden ad ve işaretlerdir. Bunlar tarım ürünleri olabildiği gibi el sanatları, maden, değerli taşlar ya da yöresel yemeklerden de oluşabilen anonim değerler olabilir. Bir ürünün coğrafi işaret almış olması, ürünün tüketicisi için ürünün sadece kaynağını, karakteristik özelliklerini değil, karakteristik özellikleriyle coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve tüketilen ürünü garanti altına alan bir nevi kalite tescilidir.”

Tüfenkci, Türkiye’de bulunan yöresel ürünlerin her birinin coğrafi işaret almaya ve dünya markası olmaya aday olduğunu vurgulayarak, “Bu ürünler, yerinde istihdam sağlayan geleneksel üretim biçimleriyle hem yerel ekonomiyi ayakta tutan hem de kültürel zenginliğimizi yaşatıp gelecek kuşaklara aktaran değerli mirasımızdır. Anadolu’daki zengin üretim için coğrafi işaretleri kullanmalı, ekonomik değerlerini artırmalıyız” ifadelerini kullandı.

AKSARAY, COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNÜ TAŞPINAR HALISI ve YENİ PATENT ve TESCİLİ YAPILMIŞ ÜRÜNLERİYLE FUAR’DA GÖZ DOLDURDU

Aksaray Belediyesi adına oluşturulan stant’da Aksaray Belediyemiz ve Kültür Turizm Müdürlüğümüz işbirliğinde coğrafi işaret belgeli ürünümüz olan Taşpınar Halısı ve 2016 yılında Valiliğimiz tarafından marka ve patent tescili alınmış olan; Aksaray Malaklısı, Tulum Kebabı, İncelek Tatlısı, Hasandağı Testi Kebabı, Pancar Tatlısı(Pezikpare) ve Aksaray Bulama Helvası gibi ürün ve değerlerimizin belgeleriyle tanıtımı yapıldı.

Aksaray’a ait oluşturulan ikinci bir stantda ise yöresel el sanatlarımızdan biri olan sele sepet örgücülüğü Gülağaç Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüz tarafından tanıtıldı.

Ankara ATO Congresium’da 2 gün sürecek fuar cumartesi günü sona erecek..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.