Dolar 32,5153
Euro 34,8139
Altın 2.426,22
BİST 9.699,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Az Bulutlu
Aksaray
30°C
Az Bulutlu
Per 29°C
Cum 28°C
Cts 27°C
Paz 26°C

Cumhurbaşkanlığı: Dünya GAFAM’dan Büyüktür

Türkiye’nin son dönemde en ciddi yatırımlarını teknoloji alanında yapmaya başladı. Yerli ve milli araç projesinin ardından, uzay ajansı …

Cumhurbaşkanlığı: Dünya GAFAM’dan Büyüktür
Aksaray Anadolu AŞ
28 Şubat 2021 16:24

Türkiye’nin son dönemde en ciddi yatırımlarını teknoloji alanında yapmaya başladı. Yerli ve milli araç projesinin ardından, uzay ajansı projesiyle birlikte şimdide GAFAM olarak adlandırılmış; Google, Apple, Facebook, Amazon ve Microsoft’un muadillerinin yapılması konuşuluyor.

Aslına bakarsanız Apple dışında hemen her projenin bugüne kadar muadil ürünleri denenmişti. Veri güvenliğini sağlamak amacıyla böyle bir girişimin olması ve desteklenmesi beklenebilir ancak bu noktada gerçekten yapılacak girişimin kullanılabilirlik alanında daha fazla çalışma yapılması gerekliliği de düşünülmeli.

Veri güvenliği oldukça değerli:

blank

Ankaragazetecisi’ne açıklamalarda bulunan Dr. Ali Taha Koç, WhatsApp’ın gizlilik sözleşmesinde değişiklik yapacağının duyurulmasının ardından, dijital güvenlik ve veri gizliliği tartışmalarını da değerlendirdi. Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalacak diyen Koç; “Teknolojiyi teknolojiyle yeneceğiz. Bu teknolojik değişimin önüne geçebilmek için de yeni teknolojiler geliştirmemiz gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız her zaman diyor ya, “Dünya beşten büyüktür.” diye, ben de dijital anlamda onun bir benzerini söylüyorum: Dünya GAFAM’dan büyüktür. GAFAM, yani Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft. Google, bizim bütün arama sistemlerimizi biliyor. Apple hem bilgisayarımızı hem telefonumuzu biliyor. Biyometrik verilerimizin dışında parmak izlerimizi de aldı. Facebook, kimi sevip sevmediğimizi ne yiyip ne içtiğimizi bile biliyor. Amazon, nasıl alışveriş yaptığımızı, hangi filmleri izlediğimizi neyi sevip sevmediğimizi biliyor. Microsoft, kullandığımız bütün işletim sistemlerimizin bilgisine sahip” diye belirtiyor.

Ali Taha Koç, büyük teknoloji şirketlerinin verilere bu kadar kolay ulaşmasını da özgürlük ve demokrasi ihlali olarak değerlendiriyor. Koç, sözlerine şöyle devam ediyor; “Bu şirketler bu kadar büyük bir veriye sahip durumdayken sizin özgürlük ve demokrasiden bahsetmeniz biraz zor. Çünkü bu beş firma sizinle alakalı birçok devletin bildiği bilgiden daha fazlasını biliyor. Eğer bu firmalar ellerindeki bütün verileri birbirleriyle paylaşsalar hâlimiz harap olur. Bu anlamda bakıldığında veri güvenliği bizim sınırlarımızın güvenliği kadar önemli ve önceliklidir.”

Muadiller aslında var:

blank

  • Microsoft Windows: Pardus
  • Amazon: PttAvm
  • Google Arama Motoru: Yaani
  • Facebook LCC Whatsapp: BIP

Bu tarz karşımıza çıkabilecek alternatif çalışmalar mevcut. Hatta şu anda birçok kamu kurumunda Pardus oldukça sık kullanılan bir işletim sistemi olarak karşımıza çıkıyor. PttAvm özellikle HGS, OGS ödeme sistemleri için popüler sitelerden biri.

Bu noktada kullanıcı alışkanlıklarını değiştirebilmek adına mevcut yazılımlara benzeyen, kullanıcı alışkanlıklarına devam ettirebilecek girişimlerde bulunmak daha sağlıklı olacaktır. GAFAM oldukça eğlenceli bir tanımlama olmasıyla beraber, böyle girişimlerin ülkemizde ne zaman tam anlamıyla oturabileceğini zaman gösterecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.