Dolar 32,3918
Euro 35,1481
Altın 2.325,22
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 18°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 26°C

Demokrasi uzlaşma üzerine bir uzlaşıdır

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından bu hafta 32’ncisi düzenlenen Felsefe Toplantılarında, “Klasik Liberalizm mi, Sosyal Liberalizm mi?” konusu tartışıldı. ASÜ Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet Evren, liberalizm kavramını detaylarıyla anlattı..

Demokrasi uzlaşma üzerine bir uzlaşıdır
Aksaray Anadolu AŞ
21 Aralık 2015 18:02

– Siyasi Eylem Muhafaza Etmeyi Yâda Değiştirmeyi Amaçlar –

Siyaset kavramıyla konuşmasına başlayan Dr. Evren, İngilizce karşılığı “Politics” olan siyaset kavramının, Antik Yunan’da şehir anlamına gelen “Polic” kelimesinden türediğini, o dönem “Polic” denilen şehir devletlerinin, vatandaşların şehir işlerine karşı duyarlı ve aktif katılımı sağlayan bir model olduğunu belirtti. Bunun, gerçek demokrasinin olmadığı bir model olduğunu, vatandaştan kastedilenin ise imtiyazlı zümre olduğunu dile getiren Evren, “O dönem toplumunda demokrasi, sadece mülkiyeti olan erkek vatandaşların oy kullanabilmesinden ibaretti. Kadınlar, köleler ve yaşlıların oy kullanma hakkı yoktu. Bugün de demokrasiyi “Halkın kendi kendini yönetmesi” olarak tanımlarız ama aslında demokrasi, “uzlaşmama üzerine bir uzlaşıdır” dedi. Siyaset felsefesinin Atina’da zuhur ettiği andan itibaren anlamının hep açık olduğunu, her siyasi eylemin ya muhafaza etmeyi yâda değiştirmeyi amaçladığını kaydeden Dr. Mehmet Evren, “Muhafaza etmek daha kötüye doğru bir değişimi engellemek, değiştirmek ise daha iyi bir gidişe rehberlik etmektir. Siyaset felsefesinin amacı ödev, birey, devlet, haklar, adalet ve topluluk gibi kavramların nasıl anlaşılması gerektiğine dair ciddi tartışmalara meydan vermiştir. Bununla beraber siyaset felsefesi Muhafazakârlık, Sosyalizm, Liberalizm, Faşizm ve Anarşizm gibi ideolojilere de çok yönlü bakabilmektedir” dedi.

– Liberalizmin Temel Değeri Bireysel ve Toplumsal Özgürlük –

Konuşmasının devamında “Liberalizm” kelimesini tanımlayan Evren, bu kelimenin “Cömert, soylu, özgürlükçü kişi” anlamına geldiğini; modern kullanımda ise bu üç anlayıştan sadece “özgürlükçü” kısmına sahip çıkılabildiğini söyledi. Liberal kelimesinin bir siyasal akıma adını verebilmesinin 19’uncu yüzyılda gerçekleştiğinden bahseden Evren, “Liberalizm ilk defa İspanya’da, kendilerini “Liberales” olarak isimlendiren, mutlakıyet karşıtı bir grubun monarşiyi devirmesi ve anayasal bir rejim kurmasıyla birlikte, siyasal bir ideolojiyi de kanıtlamak için kullanılmıştır. Liberalizm, bireylerin toplum içindeki üstünlüğüne inanarak, kişi hak ve özgürlüklerini savunan çoğulcu demokrasi ve iktisadi özgürlüklere eğimli olan bir yönetim biçimidir. Liberalizm özgürlüğü bireysel ve toplumsal hayatın en önemli değeri olarak kabul eden ve özgürlüğe uygun siyasi, hukuki ve iktisadi yapılanmaları savunan fikirler demeti, esnek bir ideoloji olarak da tanımlanabilir” dedi.

ASÜ Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet Evren, yaptığı konuşmasının ardından, akademisyen ve öğrencilerden gelen soruları yanıtladı..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.