Dolar 32,3401
Euro 35,1148
Altın 2.238,24
BİST 8.791,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 12°C

Deneme amaçlı olarak diktiği mucizevi bitkinin bahçesini kurdu

Vali Aykut Pekmez’in eşi Yeşim Pekmez Hanımefendi Kargın köyünü ziyaret etti.

Deneme amaçlı olarak diktiği mucizevi bitkinin bahçesini kurdu
Aksaray Anadolu AŞ
11 Kasım 2017 00:15

Vali Aykut Pekmez’in eşi Yeşim Pekmez Hanımefendi Kargın köyünü ziyaret etti. Köyün tarıma elverişsiz bir bölgesinde Uzakdoğu da yetişen bir meyve türü olan goji berry bahçesini ziyaret eden Pekmez; incelemelerde bulunduğu bahçede goji berry hakkında bilgi aldı.

Sanayici işadamı Mehmet Çekil; Hasandağı eteklerinde oluşturduğu hobi bahçesine diktiği goji berry fidanlarının bölgeye uyum sağlaması üzerine mucizevi meyveyi yetiştirmek için büyük bir bahçe oluşturduğunu söyledi.

Yeşim Pekmez Hanımefendiye goji berry meyvesi hakkında bilgi veren Çekil, anavatanı Tibet olan Çin’de yaşlanmayı geciktiren yaşam enerjisini arttıran etkileri nedeniyle geleneksel ilaçlar listesinde en üst sıralarda bulunan goji berry’nin antioksidan içeren çeşitli rahatsızlıklara karşı kullanılan faydalı bir meyve olduğunu belirtti.

Çin’de yaklaşık 1.700 yıldır kullanıldığı ifade edilen kırmızı meyveyi deneme amaçlı oluşturduğu hobi bahçesine diktiğini ifade eden Çekil: “Büyük zorluklar çektik. Hobi olarak diktiğimiz bitkinin şimdi büyük bir bahçesini oluşturduk. İnsanlar bu bitkinin Aksaray’da yetiştiğini duyunca merak ediyor. Şehrimizde bilinmiyor ancak il dışından her gün onlarca misafirimiz geliyor. Bu bitkiyi ve meyvesini yakından inceliyor.’

-Sağlıklı yaşam için tüketilmesi önerilen bir meyve

Yeşim Pekmez Hanımefendiye yaptıkları yatırımlar ve bu yıl yaklaşık 2 ton üretimini gerçekleştirdikleri meyve ile ilgili bilgiler veren Çekil: “Bu bitkinin sağlıklı yaşam için faydalarını isteyenler araştırabilir. Başta şeker hastalığı, depresyon, bağışıklık sistemini güçlendiren, C vitamini deposu ve daha birçok özelliği ile özellikle Uzakdoğu’da tüketilen, çeşitli kremler ve ilaçlar yapılan bir meyve.” dedi.

Goj berry’nin reçel ve turşusunu üreterek patentini de aldıklarını kaydeden Çekil, bu meyvenin Aksaray’da üretim sahasını genişletmek istediklerini kaydederek; Aksaray’da yetiştirdikleri fidanları alan kişilerin Türkiye genelinde 17 farklı şehirde bahçe kurduklarını bu meyvenin üretiminin arttırılarak Aksaray’ın bir markası yapmak istediklerini söyledi.

Yeşim Pekmez Hanımefendi: “Goji berry üretimi kırsalda yaşayan vatandaşlarımıza önemli bir gelir kapısı olabilir”

Yeşim Pekmez Hanımefendi duyduğunda çok ilgisini çeken ve yerinde incelemelerde bulunarak gördüğü bahçenin mutlakla Aksaray’da geliştirilmesi gerektiğini belirterek; “Yüksek rakıma uyum sağlaması nedeniyle kırsalda özellikle Hasandağı ve Ekecik civarında yaşayan vatandaşlarımıza çok önemli bir gelir getirecektir. Bu konuda yaptıkları örnek bahçe ve bunu paylaştıkları için girişimcilerimizi tebrik ediyoruz.” dedi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.