Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 13°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
13°C
Hafif Yağmurlu
Paz 15°C
Pts 17°C
Sal 22°C
Çar 23°C

Dolandırıcılıkta yeni yöntem: Sanal dilencilik

Dolandırıcılıkta yeni yöntem: Sanal dilencilik
Aksaray Anadolu AŞ
23 Şubat 2022 01:25

Son dönemde adına “sanal dilencilik” ya da “sosyal medya dilenciliği” denen yöntemle dolandırıcılık yaygınlaştı. Bunun için özellikle çok takipçisi olan ünlü isimlerin paylaşımları araç olarak kullanılıyor.

“Açım”, “yemek param yok”, “faturamı ödeyemiyorum” diyerek paylaşım yapıyorlar. Duygu sömürüsü ile insanların iyi niyetini suistimal ediyorlar. Ağlarına düşürdüklerini dolandırıyorlar.

Bilişim Uzmanı Mehmet Karnak sosyal medyada yayılan dilencilikle ilgili şunları söyledi:

“Özellikle ünlülerin veya fenomen diye tabir ettiğimiz kişilerin postlarının altına farklı hastalıklarıyla ilgili ya da ödeme zorluklarıyla ilgili ödeyememiş kredileriyle ilgili bir takım atıfta bulunarak yardım bekliyorlar. Bazen bir IBAN paylaşarak ya da link koyarak yapıyorlar.”

“Sosyal medyadan yapılan bağış çağrıları mutlaka araştırılmalı”

Son dönemde dolandırıcıların yoğun olarak kullandığı yönteme “sanal dilencilik” ya da “sosyal medya dilenciliği” deniyor.

Kendilerini bazen öğrenci, bazen yolda kalmış biri olarak tanıtıp yardım istiyorlar.

Yardım yapılmadan önce muhakkak araştırılması gerektiğini belirten Karnak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Vatandaşlarımızı bu konuda çok net uyarmamız gerekiyor. Tanımadığımız hiçbir kişiye ya da zümreye sosyal medya üzerinden yardımda bulunmayalım. Sosyal medya üzerinden yapılan bağış çağrılarının mutlaka ama mutlaka araştırılması gerektiğine inanıyorum.”

Dolandırıcılıkta “fatura” tuzağı

Son günlerde artan bir başka dolandırıcılık yöntemi de elektrik, doğalgaz, su faturaları üzerine kurulu. “Daha az fatura ödemek için tıklayın” denilerek linkler paylaşılıyor.

Yardım adı altında kişisel bilgilerin toplandığını aktaran Karnak şunları söyledi:

“Arka tarafta aldatmacalı bir yöntem var. Yardım başlığı altında oluşturulan web sitesi kişilerin bilgilerini toplamak amacıyla oluşturulmuş durumda. Hele hele oraya kredi kartı ya da banka bilgilerini girersek bize küçük meblağlar altında başlatılan yolculuk, bütün hesapların boşaltılmasına kadar giden bir yolculuğa dönüşebiliyor.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.