Dolar 32,5997
Euro 34,8182
Altın 2.496,46
BİST 9.465,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 23°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 27°C
Sal 29°C

Dünya İntiharı Önleme Günü

Aksaray İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürü Dr.Mahmut Arık, Dünya İntiharı Önleme Günü ile ilgili açıklamada bulundu..

Dünya İntiharı Önleme Günü
Aksaray Anadolu AŞ
8 Eylül 2017 20:08

Aksaray İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürü Dr.Mahmut Arık, Dünya İntiharı Önleme Günü ile ilgili açıklamada bulundu.

” İntihar yüzyıllardır filozofların, teologların, hekimlerin, sosyologların ve artistlerin ilgisini çekmiş bir konudur. Fransız filozof Albert Camus “Sisypus’un Miti” adlı kitabında intiharın tek ciddi felsefi problem olduğunu iddia eder. Ciddi bir halk sağlığı problemi olarak dikkatimizi çeken intiharın önlenmesi ve kontrolü kolay bir iş değildir. Araştırmalar intiharın önlenmesinin çocukların etkili tedavisi, çevresel risk faktörlerinin kontrolü gibi çok yönlü aktivitelerle mümkün olabildiğini ortaya koymuştur. Uygun bilgi akışı ve bilinçlendirme çalışmaları başarılı programlar için elzemdir.

Dünya Sağlık Örgütü 1999 yılında dünya çapında intiharın önlenmesine ilişkin bir girişim olan SUPRE’yi başlattı.

2000 yılında dünya çapında bir milyon kişi intihar etme eğilimindedir. Her 40 saniyede bir dünya çapında bir yerlerde bir kişi intihar etmektedir. Her üç saniyede bir kişi ölme teşebbüsünde bulunmaktadır. İntihar, 15-35 yaş arası gençlerin ölüm nedenleri arasında ilk sırada bulunmaktadır. Her intihar en az altı kişi üzerinde ciddi etkiye sahiptir. İntiharın aile ve toplum üzerindeki psikolojik, sosyal ve mali etkisi ölçülemez.

İntihar tek nedeni olmayan kompleks bir sorundur. Biyolojik, genetik, psikolojik, sosyal, kültürel ve çevresel faktörlerin kompleks bir etkileşimi sonucu meydana gelir.

Neden bazı insanların intihar ettiği ve benzer hatta daha kötü durumdaki kişilerin intihar etmediğini açıklamak zordur. Ancak, çoğu intihar önlenebilir.

Gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerdeki çalışmalar iki faktörü açığa çıkarmaktadır. Öncelikle, intihar eden kişilerin büyük bir çoğunluğunun teşhis edilebilir bir ruhsal bozukluğu vardır. İkinci olarak, intihar ve intihar davranışları psikiyatrik hastalarda daha sıktır.

Her ne kadar intihar edenlerin bir çoğunun ruhsal bir bozukluğu olsa da, bunların büyük bir çoğunluğu gelişmiş ülkelerde bile bir sağlık çalışanına başvurmazlar. Bu yüzden temel sağlık hizmetleri personelinin rolü yaşamsal hale gelir.

10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü her yıl intihar sonucu yitirilen yaşamlara, sadece kaybedilen hayatlara değil kaybedilen kişilerin yakınlarındaki yıkıcı etkilere ve intihardan etkilenmiş hayatlara odaklanma imkanı sunmaktadır. Bugün vesilesiyle yalnız sağlık sektörü ve çalışanlarını değil tüm kurumları bu ölümcül ancak önlenebilir konuya duyarlı olmaya ve bunu önleme yönünde çaba harcamaya, elbirliğiyle intiharı önleme konusunda toplumsal stratejiler üretmek için beraber çalışmaya çağırmaktayız..”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.