Dolar 32,3627
Euro 34,6451
Altın 2.388,79
BİST 10.179,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 19°C
Az Bulutlu
Aksaray
19°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 14°C
Paz 15°C
Pts 19°C

Eğitimde sanal gerçeklik dönemi

Eğitimi baştan sona şekillendiren koronavirüsün tesirleri, kalıcı hale geliyor. Hem yüz yüze hem de uzaktan eğitimin bir ortada yürütüldüğü …

Eğitimde sanal gerçeklik dönemi
Aksaray Anadolu AŞ
19 Şubat 2021 15:00

Eğitimi baştan sona şekillendiren koronavirüsün tesirleri, kalıcı hale geliyor. Hem yüz yüze hem de uzaktan eğitimin bir ortada yürütüldüğü hibrit modeller, birçok ülkede yeni eğitim öğretim devirleri için uygulanmaya hazırlanılıyor. Bu noktada eğitimde şahsileştirilmiş, sürükleyici, yenilikçi ve 3 boyutlu öğrenme ortamları sunan sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojilerine olan ilgi de artıyor.

Sanal ve artırılmış gerçeklik ögelerini bir bilgisayarda bir ortaya getiren teknoloji firması zSpace ise sunduğu uygulamalarla dersleri farklı, pratik ve etkileşimli hale getiriyor.

Eğtimin geleceği hakkında bilgi veren zSpace Türkiye Müfredat ve Eğitim Tasarım Uzmanı Elif Çilek Ataman, “Teknoloji, eğitimin emelini klasik öğretimden daha çok öğrencilerin nasıl öğrendiklerini keşfetmeleri için güçlendirmeye yönelik dönüştürmüş durumda. Birebir vakitte şahsileştirme eforu sayesinde, ferdi öğrenme tarzları eğitimin geleceğinin merkezinde yer alıyor. Artan teknolojik gelişmelerle birlikte, yenilikçi ve uygulamalı tahsili içerecek biçimde gelişmesini gerektirmektedir” dedi.

*Uzaktan eğitim kalıcı hale geliyor*

Koronavirüs sonrasında uzaktan eğitim ve hibrit eğitim modelleri kalıcı hale geliyor. Bu nedenle zSpace uygulamalarına talebin daha da artması bekleniyor. 

Öğrenciler sınıfta değilken deneyimsel öğrenmeyi direktörün sıkıntı olduğunu belirten Ataman, “Uzaktan ve yüz yüze eğitimde sınıflarda öğrenci verimliliğini artırmak için harmanlanmış bir öğrenme yaklaşımını benimsemenin ehemmiyet arz etmektedir. Bu nedenle uygulamalarımıza olan ilgi ve talepler artış göstermektedir. Vakitle bu ilginin ve taleplerin daha da artacağını varsayım ediyoruz” diye konuştu.

Ataman bu noktada zSpace’in sağlayacağı yararları ise şu biçimde sıraladı: “Hibrit öğrenme ortamlarında zSpace, öğrencilerin ferdi gereksinimlerine nazaran işbirliğine ve farklı öğrenme tarzlarına uygun eğitim içerikleri sunar. zSpace sürükleyici, uygulamalı, kapsayıcı ve 3 boyutlu eğitim içeriklerini ve duyusal uyaranları kullanarak, öğrencilerin deneyimleyerek öğrenmesini sağlar.  Öğrenciler klasik sınıflarda erişemeyecekleri objeleri görselleştirebilir, etkileşime girebilir ve hissedebilir. zSpace ile öğrenciler derslere faal olarak katılıyor, 21. yüzyıl hünerlerin sergiliyorlar ve öğrenmeye daha istekli oluyorlar.”

*Öğrenmeyi kolaylaştırıyor*

Eğitimde sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojisinin öğrencilerin alıştıkları teknolojinin ötesinde, yeni dünyalar keşfedebileceği, yenilikçi, sezgisel ve ihtilal niteliğinde bir öğrenme tecrübesi sunduğunu belirten Elif Çilek Ataman “K12 Eğitiminde zSpace uygulamaları, öğrencileri müfredatla uyumlu öğrenme tecrübeleri ile buluşturur. Öğrenciler, disiplinlerarası mevzulara odaklanarak birden fazla müfredat alanında kavramlar hakkında bilgi ve anlayış oluştururlar. zSpace, öğretimi ve öğrenmeyi merak ile destekleyen, tecrübeler ve ortamlar sağlar. Öğrenciler sorular sorarak, bilgi toplayarak, modeller geliştirerek, fikirleri test ederek, dataları tahlil ederek ve sonuçlar geliştirerek öğrenirler. Öğretmenler için ise öğrencilere ders boyunca yardımcı olacak araçlar ve kaynaklar oluşturarak öğrenmeyi kolaylaştırır” dedi.

*Kalbin içinde gezecekler*

zSpace içeriğinde yer alan her uygulama, müfredat kazanımlarına uygun tasarlanmış aktiflikleri içerdiğini belirten Ataman, zSpace ile yapılabilecekler hakkında ise şunları kaydetti “Örneğin fen derslerinde kalbin yapısının ve işleyişinin öğrencilere anlatılması her vakit olmuştur. Yıllar boyunca öğretmenler, öğrencilere nasıl bir yapıya ve işleyişe sahip olduğunu göstermek için kalp diseksiyonları yaparlar. Lakin öğrenciler kalp artık çalışır durumda olmadığı için kalbi atarken gözleyemezler. Ya da kalbin odacıklarının, kapakçıklarının ve damarların daha ince detaylarını göremezler zira hepsi birbirinin üzerine katlanmış formdadır. Fakat zSpace ile bu süreç öğretmen ve öğrenci yararına yönelik bir değişiklik oluşturmaktadır. Öğrenciler zSpace kalemini kullanarak kalbin kapakçıkları ortasında gezinebilirler. Nasıl çalıştığını anlamalarına yardımcı olmak için kalbi kesimlere ayırabilir ve aksine çevirebilirler. zSpace, öğrencilerin iki boyutlu bir biçimde değil, 3 boyutlu bir biçimde anlamalarını geliştirmelerine imkan tanıyan daha derin bir etkileşim seviyesi ve daha derin bir öğrenme seviyesi oluşturur.”

*Yaşayarak öğreniyorlar*

Klasik eğitim modellerinin yerini şahsileştirilmiş, sürükleyici, yenilikçi ve 3 boyutlu öğrenme ortamları sunan sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojilerinin aldığını aktaran Ataman, “Sanal gerçeklik,  eğitici içeriğin öğrencilere aktarılma sistemini dönüştürerek merakı teşvik eder, ilgiyi artırır ve klasik sınıf ortamlarında her vakit mümkün olmayan görselleştirmeler sunar” diye konuştu.

Bu formda öğrencilerin yaşayarak öğrendiğini söz eden Ataman, “Bir lise öğrencisi sınıf ortamında kasları öğrenirken, bir görüntü izlemek ya da kitapta okumak yerine zSpace ile sanal bir kolu hareket ettirebilir ve açıkta bir pazı kasının kasılmasını görebilir. Öteki bir zSpace uygulamasıyla öğrenciler aslında bütün bir devre kartı inşa edebilirler. Tıpkı vakitte motorları çalıştırabilir, ışıkları yakabilir vb. biçimde devre elemanlarını birleştirme yapabilirler. Birebir vakitte plastik, metal, cam üzere çeşitli gereçlerin iletkenliğini test edebilirler. Öğrenciler zSpace uygulamaları ile araştırma sürecini kullanır, dataları toplar ve tahlil yaparlar” dedi.

Ataman’ın verdiği bilgilere nazaran zSpace daha derin öğrenmeyi geliştirmeye yardımcı oluyor. Öğretmenlerin evvelce kurdukları aktiflik düzenekleri kaybolmaz ve bir sonraki ders için hepsinin tekrar hazırlanmasına gerek kalmaz. Sistem birebir vakitte öğrencilerin çalışmalarını da kaydederek öğretmene gönderilmesine imkan veriyor.

Hibya Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.