Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 23°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 26°C
Sal 30°C

Embriyo Araştırmalarında Süre Sınırının Uzatılması İsteniyor

Bilim dünyası yaşamımıza ve doğamıza ışık tutmaya devam ederken yapılan çalışmalar elbette bazı sınırlamalara da sahip. Örneğin insan embriyosu …

Embriyo Araştırmalarında Süre Sınırının Uzatılması İsteniyor
Aksaray Anadolu AŞ
6 Mart 2021 02:48

Bilim dünyası yaşamımıza ve doğamıza ışık tutmaya devam ederken yapılan çalışmalar elbette bazı sınırlamalara da sahip. Örneğin insan embriyosu üzerinde laboratuvar ortamında yapılan çalışmalar, Uluslararası Kök Hücre Araştırmaları Derneği tarafından konulan sınırlama gereğince yalnızca 14 gün sürebiliyor.

14 gün kuralı, insan embriyolarında yapılan çalışmalarda 40 yıldan uzun süredir uygulanıyor. Fakat bilimin gelişmesiyle birlikte bilim insanları, embriyoları 14 günden daha uzun bir süre, 144 gün boyunca kültürlemeyi öğrendi. Bu da bilim dünyasında son günlerde yeni bir tartışmayı ateşledi.

2 haftalık araştırma süresi yeterli değil:

blank

Çin, Hollanda, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık’taki bilim insanlarından oluşan bir grup, Science’ta yayınladıkları makalede insan embriyolarının incelenmesine izin verilen sürenin uzatılmasını talep etti. Ekip, bu sürenin özellikle birçok gelişimsel bozukluğun 15. günden sonra ortaya çıkması nedeniyle uzatılması gerektiğini ifade ediyor.

Tartışmayla birlikte ortaya çıkan yeni bir tartışmaysa 14 günlük sürenin en derece uzatılabileceği. Bu ay BMJ’de yayınlanan bir makale, “Araştırmacıları ve onlar aracılığıyla insanlığı, bunun yaratacağı bilgi ve yeniliği reddetmek için ikna edici bir neden yoktur.” ifadesine yer vererek bu sürenin 28 güne uzatılabileceğini öne sürmüştü.

blank

Science’te makale yayınlayan ekipse yeni düzenlemelerin gelmesi durumunda alınabilecek ek önlemlere de yer verdi. Buna göre süreye gelecek uzatma dikkatli ve küçük adımlar şeklinde yapılmalı, politika da sık sık değerlendirilmeli. Ayrıca bağımsız bir etik kurulu, bir araştırmanın başka yollarla gerçekleştirilemeyeceğini ve çalışmanın zorlayıcı bir bilimsel sebeple desteklendiğini belirlemek için araştırmayı gözden geçirmeli.

Bilim dünyasında süren bu tartışmalar, çok yakında daha da büyük boyutlara ulaşacak gibi duruyor. Zira Uluslararası Kök Hücre Araştırmaları Derneği, şu anda yönergeyi yeniden elden geçiriyor ve yakında yeni yönergeyi paylaşmayı planlıyor. Bu paylaşımla birlikte bilim dünyasının tartışmalara ev sahipliği yapması bekleniyor.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.