Dolar 32,3777
Euro 35,0535
Altın 2.326,80
BİST 9.091,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Açık
Aksaray
24°C
Açık
Cts 26°C
Paz 25°C
Pts 26°C
Sal 25°C

Felsefe Toplantısı’nda ‘İnsani Müdahale’ konuşuldu

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Öztürk, insani müdahalenin, insani yardımdan ve askeri müdahaleden ayrıldığını belirtti..

Felsefe Toplantısı’nda ‘İnsani Müdahale’ konuşuldu
Aksaray Anadolu AŞ
15 Kasım 2016 13:56

48’inci Felsefe Toplantısı’nda “İnsani Müdahale, Temel Tartışma Noktaları ve Koruma Sorumluluğu” başlıklı bir sunum yapan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Öztürk, “insani” kavramının, “Başkalarının refahını arttırmayı veya başkalarının acılarını azaltmayı amaçlayan çalışmalarla ilgilenme” olarak açıklandığını belirtti.

“İnsani müdahale” kavramının ise, “Temel insan haklarının büyük ve geniş ölçüde ihlalinden kaynaklanan bir insani felaket veya tehdit karşısında, ihlal yapan devlete, mutabakat ve rızası alınmadan askeri güç kullanılması” şeklinde izah edildiği söyleyen Öztürk, “İnsani müdahaleyi, insani yardımdan ve askeri müdahaleden ayırıyoruz. İnsani yardım, özellikle yardım alan devletin rızasını barındırdığı için insani müdahaleden ayrılır. Dolayısıyla insani müdahale, devlet egemenliğine uygun olmayan bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. İnsani müdahale askeri müdahaleden de ayrılır. Çünkü insani müdahalenin asıl amacı, ihtiyaç duyulan yerlere yardım edilmesi anlamında bir haklılaştırmadır ve bu manada klasik askeri müdahaleden ayrılmaktadır” dedi.

İnsani müdahalenin felsefesinin doğal hukuk kapsamındaki “adil savaş” geleneğine kadar uzandığına dikkat çeken Öztürk, “Osmanlı içindeki Hıristiyan azınlığa karşı Batılı güçlerin müdahalesi, insani müdahalenin ilk örnekleri arasında gösterilir. 1990 yılına kadar, yasal anlamda insani müdahalenin bir örneği olmadığı kabul edilir. 1978 yılında Vietnam’ın Kamboçya’ya müdahalesini, insani müdahale çerçevesinde değerlendirenler olmuştur ama bu dönemde, müdahil devletin argümanı insani müdahale olmaktan ziyade, meşru müdafaa şeklinde cereyan etmiştir” dedi.

Yapılan sunumun ardından Yrd. Doç. Dr. Mehmet Öztürk, kendisini dinleyen akademisyen ve öğrencilerin sorularını yanıtladı..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.