Dolar 32,5553
Euro 34,9632
Altın 2.457,65
BİST 9.881,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 26°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
26°C
Hafif Yağmurlu
Cts 25°C
Paz 26°C
Pts 22°C
Sal 21°C

Genetik kökenli işitme kaybı 30’lu yaşlarda ortaya çıkabiliyor

Yaş ilerledikçe işitme kaybının görülme sıklığı artıyor. Çabucak her ülkede benzeri oranda görülen işitme kayıplarının esas nedenleri ortasında …

Genetik kökenli işitme kaybı 30’lu yaşlarda ortaya çıkabiliyor
Aksaray Anadolu AŞ
15 Şubat 2021 16:24

Yaş ilerledikçe işitme kaybının görülme sıklığı artıyor. Çabucak her ülkede benzeri oranda görülen işitme kayıplarının esas nedenleri ortasında kulak hastalıkları ve santral hudut sistemi ile işitme yolları ortasında oluşan sorunlar gösteriliyor. İstanbul Medipol Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Kısım Lideri Prof. Dr. Yıldırım Ahmet Bayazıt, işitme kayıplarının nedenlerine değinerek, ailesinde işitme kaybı hikayesi bulunan bireylerin 30’lu yaşlardan başlayarak bu problemle karşılaşabileceğine dikkat çekti.   

 “Kulağın yapısal bozuklukları kadar kronik hastalıklar da neden olabiliyor”

Prof. Dr. Yıldırım Ahmet Bayazıt, bedendeki kimi hastalıkların dolaylı olarak işitme sistemini etkileyerek işitme  kaybına neden olabileceklerini tabir ederek, şunları söyledi: “Atrezi üzere kulağın yapısal sorunları, buşon üzere kulak tıkaçları oluşması, kulak zarı ve östaki tüp sorunları, akut ve kronik kulak enfeksiyonları, orta kulak kemikçik yapısını yahut hareketini etkileyen kireçlenmeler yahut doğuştan gelen anomaliler, iç kulağın yapısal bozuklukları, iç kulak dinamiklerini etkileyen Meniere hastalığı üzere nedenleri öncelikli olarak sayabiliriz. Bunların yanı sıra viral enfeksiyonlar, kimi kimyasalların iç kulakta neden olduğu toksik tepkiler, basınç travmaları, başka kulak ve baş travmaları, ani ve yüksek gürültüye yahut uzun periyodik gürültüye maruz kalma, kulak yahut beyin sapı tümörleri de nedenler ortasında yer alıyor.”  

 Multiple Skleroz (MS) üzere nörolojik hastalıkların, lösemi üzere kan hastalıklarının, şeker hastalığı üzere endokrin ve metabolizma kaynaklı hastalıkların ve romatizmanın da işitme kaybı nedeni olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Yıldırım Ahmet Bayazıt, işitme kaybından şüphelenen bireylerin kesinlikle bir KBB uzmanına başvurması gerektiğini kelamlarına ekledi. “Basit muayene ve testlerle yapılan tetkikler sonrasında hastanın durumuna nazaran işitme kaybının tedavisi yapılabilir. İşitme aygıtı yahut ileri kayıp durumlarında işitme implantı uygulaması ile hasta tekrar işitme yetisini kazanabilir” diyen Prof. Dr. Yıldırım Ahmet Bayazıt, işitmesini sonradan kaybeden yetişkinlerde implant uygulamak için yaş hududu bulunmadığını söyledi. Lakin implant sürecinin işitme kaybı ortaya çıktıktan sonra olabilecek en kısa müddette yapılması gerektiğini belirterek, aksi takdirde implantın randımanının düşük olabileceğine yahut kişinin işitsel implanta adaptasyonunun güç olabileceğine vurgu yaptı.  

“İşitme aygıtından yarar görülmüyorsa işitme implantı uygun tahlil olabilir”

Bir şahısta ağır bir işitme kaybı varsa ve konvansiyonel işitme aygıtından yarar görmüyorsa, yapılan klinik kıymetlendirme ve testler ışığında ilgili tabip implant sürecinin uygun olduğuna karar verebilir diyen Prof. Dr. Yıldırım Bayazıt, makul  şartları taşıyan üçüncü basamak hastane şartlarında SGK geri ödemesi kapsamında hastanın koklear implant sürecine onay verilebildiğini tabir etti. Dr.Bayazıt şöyle devam etti: “İşitme kaybı olan bir kişi koklear implant ameliyatı olmak emeliyle bu süreci uygulamaya yetkili olan üçüncü basamak bir hastanenin kulak burun boğaz hastalıkları kliniğine başvurmalıdır. Ülkemizde birçok üçüncü basamak sıhhat kurumlarında koklear implantasyon uygulanmaktadır. Kulak burun boğaz hastalıkları doktorunun yapacağı birinci muayene sonrası hastanın işitme ve konuşma testleri yapılır. Kulak yapısı radyolojik sistemlerle görüntülenir. İlgili tabip hastanın implant adayı olduğuna kanaat getirirse, üç kulak burun boğaz uzmanı tabibin imzasıyla çıkartılacak heyet raporuyla, hasta ameliyat programına alınır.” 

Tedavi edilmeyen işitme kayıplarının bireyde ve yakın etrafında ruhsal ve toplumsal meselelere yol açmaya başladığını vurgulayan Dr. Bayazıt, toplumdan izole olmaya başlayan bu şahıslarda depresyonun baş gösterdiğini, kişinin irtibat marifetlerinin ve öğrenme kabiliyetinin azalmaya başladığını söz etti. Tedavi edilmeyen işitme kayıpları ile erken bunama (demans) ortasında bir bağlantı de tespit edildiğini söyleyen Dr. Bayazıt, işitme kaybı fark edildiğinde vakit kaybedilmeden bir KBB uzmanına gidilmesinin kritik olduğuna dikkat çekti.

Hibya Haber Ajansı

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.