Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Az Bulutlu
Aksaray
24°C
Az Bulutlu
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 23°C
Çar 22°C

Hackerler dijital ayak izlerinizi gözetliyor

Evvelce meskenlere girmek için en güzel anı kollayan hırsızların yerini şimdilerde dijital hesapların müdafaasız bırakıldığı anları kovalayan …

Hackerler dijital ayak izlerinizi gözetliyor
Aksaray Anadolu AŞ
17 Şubat 2021 10:36

Evvelce meskenlere girmek için en güzel anı kollayan hırsızların yerini şimdilerde dijital hesapların müdafaasız bırakıldığı anları kovalayan hackerlerin aldığına dikkat çeken Bitdefender Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu, dijital kapalılığını muhafaza altına almak isteyen kullanıcılara 5 değerli tavsiyede bulunuyor.

 

Çok yakın bir geçmişe kadar konutların kapılarını kilitleyen insanların en büyük korkusu hırsızlıktı. Şimdilerde ise dijital ortamlarda kullanılan hesapların ve o hesaplara bağlanılan aygıtların ele geçirilme tehlikesi oluyor. Aygıtlarla ve dijital ortamlarda çok fazla vakit geçirmenin getirdiği saklılık gerekliliğine dikkat çeken Bitdefender Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu’ya nazaran, her anın hackerler tarafından gözetildiği dijital dünyada kimliğinizi gizlemenin 5 değerli adımı bulunuyor.

 

Hackerler Sizi Gözetliyor

Hava durumunun takibinden e-postaları denetim etmeye, toplumsal medya kanallarında içerik paylaşmaktan online alışverişe kadar birçok adım, kullanıcılar tarafından oluşturulan dijital kimliklerle gerçekleşiyor. Bu kadar dijital adımın bıraktığı izler ise yalnızca orada kalmıyor. Birileri 7/24 internet kullanıcılarının dijital ayak izlerini takip ediyor ve en yanlışsız anda adeta kapısını kilitlemeden tatile çıkan konut sahiplerine hırsız şokunun yaşanması üzere sonuçlar doğurabiliyor. Dijital dünyada hackerlerin nefeslerinin kullanıcıların ensesinde olduğunu belirten Barbaros Akkoyunlu, dijital kapalılığın korunmadığı her adımda hackerlerin emellerine bir adım daha yaklaştığını ve makûs sürprizlerle karşılaşılmasına ramak bırakıldığını tabir ediyor.

 

Kapalılığı Korumak Vakit ve Efor Gerektiriyor

Prosedürleri ve stratejileri değişkenlik gösterse de birçok hackerin tek emeli bulunuyor. En kısa yoldan en kısa müddette dijital kimlikleri ele geçirmek isteyen hackerlerin yapabileceklerinin ise hududu bulunmuyor. Saklılığı müdafaanın günümüzde araştırma yapmaktan, en son güvenlik açıklarını takip etmekten ve dahası bilgi ihlallerinden kaçınmaktan geçtiğini belirten Barbaros Akkoyunlu, dijital dünya beşerinin bu vakit ve çabayı, başına berbat bir durum gelmedikçe harcamadığına dikkat çekiyor. Hackerlerin hücumlarına maruz kalmadan evvel kullanıcıların kendi siber savunmalarını güçlendirmesi gerektiğine de dikkat çeken Akkoyunlu, dijital dünyada saklılığı sağlamanın 5 adımla mümkün olduğunu aktarıyor.

 

Dijital Gizliliğiniz İçin 5 Kıymetli Adım

Zımnilik eforları şu ana dek eksiksiz olmasa bile bir şeyler yapmanın hiçbir şey yapmamaktan daha uygun olduğunu belirten Bitdefender Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu’ya nazaran kullanıcılar şu adımlara dikkat etmeli;

 

1. Güçlü, eşsiz parolalar ve iki faktörlü kimlik doğrulama ile hesaplarınızı inançta tutun.  Dijital dünyada yapılan en büyük yanlışlardan biri her hesap için birebir parolaların kullanılması oluyor. Parolaların yine kullanımı ve bilgisayar korsanlarının hesaplarınızdan birinin e-postasına ya da kullanıcı ismine ve parolasına erişmesi durumunda, bu kimlik bilgilerini öteki hesaplarınıza girmek için kullanmaktan çekinmeyeceklerini unutmamanız gerekiyor.

 

2. Dijital ayak izinizi en aza indirin. Dijital ortamda kendiniz hakkında daha az paylaşım yapın. Toplumsal medyada ve web sitelerindeki kullanıcı hesaplarında paylaştığınız ferdî bilgilerden uzak durun. İnternet, hakkınızda ne kadar az şey bilirse o kadar düzgündür. Bunu daima hatırlayın.

 

3. Mümkün olduğu kadar eski, kullanılmamış hesaplarınızı silin. Rastgele bir hizmet kullanmak için yeni hesaplara kaydolabilir, sonra unutabilirsiniz. Bilgilerinize sahip olan site sayısı ne kadar fazlaysa, bilgilerinizin açığa çıkma ihtimali o kadar artar.

 

4. Kapalılık ayarlarını düzenleyin. En sık kullandığınız hizmetlere dikkat edin, zımnilik ayarlarına ise daha çok dikkat edin. Pozisyonunuzu, bilgilerinizi, bireylerinizi vb. kullanmak için müsaade isteyen uygulamaları ya devre dışı bırakın ya da âlâ bir araştırmadan sonra kısıtlı kullanıma açın.

 

5. Taşınabilir güvenlik uygulamaları kullanın. İhlal ihtarları ve bilgilerinize ne olduğu konusunda aktüel kalın. Kuşkulu olaylar için dijital kimliğinizi daima olarak izlemek dışında yapmanız gereken şeyler olduğunu unutmayın. Aygıtlarınızı ve hesaplarınızı muhafaza altına alacak taşınabilir güvenlik uygulamalarını kullanmaya çaba gösterin, güncellemelerini gerçekleştirin.

Hibya Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.