Dolar 32,5938
Euro 34,7943
Altın 2.404,55
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 32°C
Az Bulutlu
Aksaray
32°C
Az Bulutlu
Çar 31°C
Per 28°C
Cum 27°C
Cts 26°C

Hasan Dağı bölgesindeki depremler tektonik mi volkanik mi?

Aksaray’ın da içerisinde yer aldığı Hasan Dağı bölgesinde yaşanan depremlerin tektonik aktiviteden mi yoksa volkanik aktiviteden mi kaynaklandığı sorusunun cevabını bulmak üzere hazırlanan proje, TÜBİTAK’tan destek aldı.

Hasan Dağı bölgesindeki depremler tektonik mi volkanik mi?
Aksaray Anadolu AŞ
7 Ekim 2021 09:16

20 Eylül 2020 tarihinde Niğde’nin Bor İlçesine bağlı Obruk Köyü’nde yaşanan 5,2 büyüklüğündeki depremin ardından gözler bölgeye çevrildi.

Depremin, volkanik bir dağ olan Hasan Dağı civarında yaşanması sarsıntının kaynağı hakkında bir takım soruları da gündeme getirdi. Yürütücülüğünü ASÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Harita Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hacı Murat Yılmaz’ın yapacağı proje ekibi, bölgedeki depremin tektonik aktiviteden mi yoksa volkanik aktiviteden mi meydana geldiğinin belirlenmesi ve bu iki unsurun birbirini etkileyip etkilemediğinin ortaya konulması adına önemli bir proje hazırladı.

“Hasan Dağı Volkanizmasının Tektonik ve Volkanik Açıdan Jeodezik ve Fiziksel Sensorlerle İzlenmesi” başlıklı proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından, “1001 Deprem Araştırmaları Çağrısı” kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Hacı Murat Yılmaz depremin kaynağının tektonik mi yoksa volkanik mi olduğunun bilinmesinin ve bu iki unsurun birbirine olan etkisinin anlaşılmasının önemli olduğunu söyledi.

Proje ile Hasan Dağı üzerinde ve çevresinde yüzey deformasyonları incelenecek. Prof. Yılmaz, bu kapsamda, Hasan Dağı üzerinde ve yakın çevresinde kampanya tipi ve sürekli Küresel Navigasyon Uydu Sistemleri (GNSS) ölçümleri, radar görüntülerinin kullanıldığı İnterferometrik Yapay Açıklıklı Radar (InSAR) ölçümleri, tiltmetre ölçümleri, sıcaklık ölçümleri, gaz ölçümleri, fay ve çatlaklara dönük yapısal ve kinematik ölçümler yapılacağını ifade etti. Tüm bu çalışmaların ardından bölgedeki depremlerin kaynağına dair bilimsel veriler toplanmış olacak.

Projede ASÜ’den Prof. Dr. Hediye Erdoğan, Dr. Öğretim Üyesi Sefa Bilgilioğlu, Dr. Öğretim Üyesi Esra Gürbüz, Araştırma Görevlisi Dr. Cemil Gezgin ve Araştırma Görevlisi İbrahim Gündüz de görev alıyor. Çalışma, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Aksaray İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Niğde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve MTA Genel Müdürlüğü paydaşlığıyla yürütülecek.

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Prof. Hacı Murat Yılmaz ve ekibine çalışmalarında başarı dileklerinde bulundu..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.