Dolar 32,3655
Euro 34,9626
Altın 2.325,50
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Açık
Aksaray
24°C
Açık
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 25°C

İlk ders Orta Anadolu’nun ilk köyü Aşıklı’da yapıldı

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Âşıklı Höyük’ün heyecan verici bir yer olduğunu, bundan 10 bin 500 yıl önce kurulan bir köyün, çok daha geniş bir kitlece tanınması ve bilinmesi gerektiğini söyledi..

İlk ders Orta Anadolu’nun ilk köyü Aşıklı’da yapıldı
Aksaray Anadolu AŞ
7 Ekim 2017 12:29

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Âşıklı Höyük’ün heyecan verici bir yer olduğunu, bundan 10 bin 500 yıl önce kurulan bir köyün, çok daha geniş bir kitlece tanınması ve bilinmesi gerektiğini söyledi.

– Amacımız, Öğrencilerimizin Heyecanını Arttırmak –

ASÜ’de, yeni dönemin ilk dersi, pek çok ilkin yaşandığı, Orta Anadolu’nun, 10 bin 500 yıl öncesine tarihlenen köyü, Âşıklı Höyük’te gerçekleştirildi. Bu yıl birinci sınıfa başlayan 45 Arkeoloji Bölümü öğrencisinin de katılımıyla icra edilen ders, öğrencilerin heyecanını ve mesleğe olan saygılarını arttırmanın yanı sıra; mekânın çok daha geniş bir kitle tarafından bilinmesini sağlamayı amaçlıyor. Âşıklı Höyük’ün, Aksaray’ın en önemli tarihi değerlerinden birisi olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Yusuf Şahin, arkeolojik kazıların M.Ö. 8500’lü yılları işaret ettiğini belirterek, “Bu da, yaklaşık 10 bin 500 yıl geriye gittiğimiz anlamına geliyor. Derinlikleri, değerleri olan; bir başka ifadeyle Orta Anadolu’nun ilk köyündeyiz. 10 bin 500 yıl öncesinden günümüze ne tür yansımalar olduğunu öğrenciler burada, yerinde görsün istedik. Arkeoloji Bölümü’nü kazanan ve bu yıl birinci sınıfı okuyacak olan öğrencilerimiz katılım sağladılar. Öğrenciler olaya en baştan başlasın, heyecanları ve seçtikleri mesleğe saygıları artsın istedik. Diğer yandan, Aksaray’ın bir değerinin de kamuoyu tarafından duyulmasını ve daha çok bilinmesini de arzu ediyoruz” dedi.

– 10 Bin 500 Yıllık Bir Köyde Dolaşmak Heyecan Verici –

Aksaray’ın, Türkiye’nin tarihi, turistik ve arkeolojik değerler bakımından en zengin şehirlerinden birisi olduğunu ve Âşıklı Höyük’ün de bu değerlerin başında geldiğini kaydeden Prof. Şahin, “İnsanlığın ilk yerleşim yerlerinden birisinde dolaşıyor olmanın kendi içerisinde heyecanlı bir tarafı var. Nasıl ki bizler bugün ağlıyorsak, seviniyorsak, kıskanıyorsak, nefret ediyorsak; 10 bin 500 yıl önce de burada insana dair her şey vardı. İnsanlar belki güne keyifsiz başlıyordu, kimisi heyecanlıydı, kimisi ağlıyordu, kimisinin cenazesi oluyordu, kimisi âşık oluyordu… İnsana dair her şeyin olduğu, 10 bin 500 yıl önceki bir köyde olmak bu manada son derece anlamlı. Ümit ediyoruz ki; burası geniş bir kitle tarafından daha fazla gezilip, görülen bir yer haline gelir” şeklinde konuştu.

– Aşıklı’dan Kalma Ameliyatlı Kafatası Müzede Sergileniyor –

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan’ın “Üniversitenin eğitim-öğretim döneminin ilk dersinin burada yapılması bizleri memnun etti” şeklinde açıklamasının ardından konuşan ASÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Osman Doğanay, önemli noktalara dikkat çekti. Aksaray’ın, yolların kavşak noktasında olması ve ticari manadaki potansiyeli münasebetiyle, tarihin ilk dönemlerinden beri stratejik bir yer olarak görüldüğünü vurgulayan Doğanay, “Âşıklı Höyük, Kızılkaya Köyü’nde. Burası ilk kez 1963 yılında keşfediliyor. 1989 yılında kazılar başlıyor. Burası Orta Anadolu’da, dairesel yapılardan kare yapılara geçiş aşamasını gösteren bir alan. Burası pek çok ilkin de yaşandığı bir yer. Bunlardan en bilineni, bir kafatası ameliyatı. 25 yaşında olduğu tahmin edilen bir kadına ait bu kafatası, bugün Aksaray Müzesi’nde sergileniyor” dedi.

Açıklamaların ardından öğrenciler, yapıları inceledi, kazı alanlarının etrafında yaklaşık 1,5 saat süren dersi takip etti. Öğrenciler, ilk dersin böylesi önemli bir mekânda yapılmasının, kendilerinin arkeolojiye olan ilgilerini biraz daha arttırdığını söylediler..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.