Dolar 32,5161
Euro 34,7810
Altın 2.491,89
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 28°C
Az Bulutlu
Aksaray
28°C
Az Bulutlu
Çar 27°C
Per 25°C
Cum 22°C
Cts 20°C

“Işık Saçan” Dev Köpek Balığı Keşfedildi

Dünyamızın keşfedilememiş en büyük gizemi olan denizler hala büyük sırları saklıyor. Deniz ekosistemi konusunda çok az şey biliyoruz. Her geçen …

“Işık Saçan” Dev Köpek Balığı Keşfedildi
Aksaray Anadolu AŞ
2 Mart 2021 23:00

Dünyamızın keşfedilememiş en büyük gizemi olan denizler hala büyük sırları saklıyor. Deniz ekosistemi konusunda çok az şey biliyoruz. Her geçen gün farklı bir keşif yapılan denizlerde üç yeni köpek balığı türü keşfedildi. Işıklı köpek balıklarının keşfi oldukça ilgi çekici.

Yeni Zelanda’nın doğu kıyısındaki Chatham Rise’da yapılan araştırma esnasında küt burunlu köpek balığı, kara karınlı fener köpek balığı ve güney fener kabuğu köpek balığı türlerinde ilk defa “ışık saçma” özelliği görüntülendi. Biyolüminesans olarak adlandırılan, kimyasal enerjinin ışık enerjisine dönüştürülmesiyle etrafa ışık yayma olayı aslında birçok deniz canlısında görülen bir olay. Ancak köpek balıklarının biyolüminesans gerçekleştirmesi ilk defa yaşanıyor.

Dünyanın en parlak omurgalısı “küt burunlu köpek balıkları” oldu:

blank

180 cm’ye kadar büyüyen küt burunlu köpek balığı biyolüminesans gerçekleştirdiğinde “dünyanın en parlak omurgalısı” ünvanını elde etti. Biyolüminesans gerçekleştirebilmesinden ötürü araştırmacılar bu türü “ışıklı dev köpek balığı” olarak adlandırdı. Okyanusun 200 ile 1000 metre derinliklerinde “alacakaranlık” kuşağı denilen güneş ışığının ulaşmadığı bölgede yaşayan bu türün hayatta kalmak için parıldayabildiği tahmin ediliyor.

Bilim insanları, bilinen bir potansiyel avcısı olmayan “ışıklı dev köpek balığı” türlerinin, okyanus tabanında yiyecek ararken tabanı aydınlatma ya da avına yaklaşırken gizlenmek için parladığı tahmininde bulunuyorlar. Frontiers in Marine Science dergisinde yayımlanan araştırmanın yazarları, bu yeni türlerin biyolüminesans’ı hangi amaçla kullandığını anlayabilmek adına yeni araştırmalar yapacaklarını dile getiriyorlar. Dünyada okyanusların sırları hala büyük bir gizem, bu gizemi araştırırken her geçen gün farklı bir heyecanla karşı karşıya kalabilmek mümkün. Uzay ve okyanuslar konusunda yapılan her keşif insanlığın doğayı ve ekosistemi anlamasında büyük bir önem arz ediyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.