Dolar 32,4790
Euro 34,9431
Altın 2.436,33
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Az Bulutlu
Aksaray
30°C
Az Bulutlu
Cum 27°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 24°C

Kalp sağlığınızı riske atmamak için hayati öneriler

Acıbadem Taksim Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Turfan “Antrenmanlara başlamadan evvel kişinin günlük ömür aktivitelerini rahatça …

Kalp sağlığınızı riske atmamak için hayati öneriler
Aksaray Anadolu AŞ
16 Şubat 2021 13:00

Acıbadem Taksim Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Turfan “Antrenmanlara başlamadan evvel kişinin günlük ömür aktivitelerini rahatça tamamlayabilmesi ve çok yorgunluk ya da nefes darlığı üzere şikayetleri olmadan 500 metreyi rahatça yürüyebilmesi gerekiyor.” diyor. Pekala Covid-19 enfeksiyonundan sonra spora başlamak için en yanlışsız vakit hangisi? Tekrar ağır idmanlara başlamadan evvel neler yapmalı? Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Turfan, sporu günlük hayat alışkanlığı haline getiren lakin Covid-19 enfeksiyonu nedeniyle orta vermek zorunda kalanlara, tekrar spora başlamadan evvel uyulması gereken kuralları anlattı, kıymetli ikazlar ve tekliflerde bulundu. 

2 hafta orta verilmeli!

Covid-19 enfeksiyonundan sonra inançlı bir biçimde antrenmana başlamak yalnızca profesyonel sportmenler için değil amatörler ve fizikî aktiviteye ehemmiyet verenler için de dikkatle atılması gereken bir adım. Zira bu virüsün belirtileri ortasında miyokardit ismi verilen ağır seyredebilen kalp kası iltihaplanması, kalpte ritim sorunları ve süratli başlayan kalp yetmezliği üzere tablolar yer alıyor. Pandeminin birinci günlerinden itibaren gözlemlenen bu duruma değinen Acıbadem Taksim Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Turfan, kalp kası hasarını gösteren belirtilerin hastalığın berbata gittiğine işaret ettiğini ve hadiselerin yüzde 8-17’sinde kalp tutulumu olduğunu belirterek “Covid-19 geçiren atletlerde ve şahıslarda bu enfeksiyonun net bir biçimde denetim edilmesinden evvel antrenmana yine başlamak erken oluyor. Zira hastalığın evriminin ve potansiyel uzun vadeli kalp ve akciğer komplikasyonlarının daha düzgün açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Öte yandan antrenman eğitiminin, kardiyovasküler rahatsızlıkların gelişiminin önlenmesine katkıda bulunabileceğini unutmamalıyız” diyor. Kalp tutulumu olmayan ve belirti göstermeden Covid-19 geçiren atletlerin 2 hafta spordan uzak kalması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Murat Turfan, “Hastalık belirtisi gösterenlerde bu mühlet güzelleşmenin akabinde 4 haftayı bulabilir. Her iki durumda da düzgünleşme periyodunun sonunda kalp tutulumunun olmadığına dair olumlu sonuçlar varsa kişi tekrar antrenmanlara, idman programlarına dönebilir.” diyor.

Ağır idman öncesi tetkik koşul

Covid-19 o denli bir virüs ki enfeksiyon geçirildikten sonra belirti göstermeyen kalp kası hasarına yol açabiliyor. Bu nedenle bilhassa ağır idmanlara başlayacak olanların birtakım kan testleri, EKG, maksimal idman testi üzere yollarla kıymetlendirilmesi gerekiyor. Kalp kası iltihabı tanısı alınması halinde hastalığın ciddiyetine nazaran spordan 3-6 ay uzak durulması kural. 

Spora yine başlamanın ölçüsü 500 metre yürüyüş

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Turfan “Antrenmanlara geri dönmeden evvel kişinin günlük hayat aktivitelerini rahatlıkla yapabilmesi, çok yorgunluk ya da nefes darlığı olmadan 500 metre yürüyebilmesi üzere noktalara dikkat edilmeli. Ayrıyeten kalp atış suratı, idmanın zorluk derecesi, uyku, gerilim, yorgunluk ve kas ağrısı üzere noktalar da uygun değerlendirilmeli. Çok yorgunluk üzere bir durum çıkarsa kişi çabucak dinlenmeye çekilmeli ve en az 24 saat dinlenmeli.” diyor.

İdmana geçişin beş etabı

Kişinin sıhhatine tam olarak kavuşmasının akabinde idmanlarını de programlayabileceğini kaydeden Doç. Dr. Murat Turfan, spora dönüşün beş etabını şöyle sıralıyor:

1. Etap: Egzersize tekrar başlandığında en az iki gün, günde 15 dakika yahut daha az mühletle yürüme, koşu, sabit bisiklet üzere hafif aktiviteler yapılabilir. İdmanın yoğunluğu azamî kalp atış suratının yüzde 70’inden fazla olmamalı. Yaşınızı 220’den çıkararak azamî kalp suratınızı bulabilirsiniz. Örneğin, 35 yaşındaysanız Covid-19 sonrası yapacağınız birinci antrenmanda kalp atış süratiniz 130’un altında olmalı. Bu birinci basamakta direnç idmanı yapılmamalı.

2. Basamak: Üçüncü gün 30 dakika ya da daha az müddetle kolay antrenmanlar yapılabilir. İdman yoğunluğu azamî kalp atış suratının yüzde 80’inden fazla olmamalı.

3. Kademe: Dördüncü gün yürüyüş ya da kolay idman sürenizi 45 dakikaya çıkabilirsiniz. Karmaşık antrenmanlara geçebilirsiniz. Azamî kalp atış suratınızın yüzde 80’inden fazla olmayan yoğunlukta, hafif direnç idmanı yapabilirsiniz.

4. Etap: Beşinci ve altıncı gün bir saat boyunca olağan idman yapabilirsiniz. Yoğunluk azamî kalp atış suratının yüzde 80’inden fazla olmamalı.

5. Basamak: Yedinci günde tam aktivitelerinize geri dönebilirsiniz. 

Hibya Haber Ajansı

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.