Dolar 32,6103
Euro 34,6845
Altın 2.525,53
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 23°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 23°C
Pts 28°C
Sal 30°C

Koronavirüs Kaygısının Önüne Geçen Mobil Uygulama

Koronavirüs salgınının ekonomiye ve sosyal hayata etkilerini sık sık konuşuyoruz. Ancak bir de çok konuşulmasa da insan psikolojisi üzerindeki …

Koronavirüs Kaygısının Önüne Geçen Mobil Uygulama
Aksaray Anadolu AŞ
26 Şubat 2021 00:24

Koronavirüs salgınının ekonomiye ve sosyal hayata etkilerini sık sık konuşuyoruz. Ancak bir de çok konuşulmasa da insan psikolojisi üzerindeki etkileri var ve her ne kadar hepimiz çok hissetmesek de bu etki azımsanacak bir etki değil.

Üstelik pandemi sebebiyle yüz yüze sağlık hizmetleri almak da çok daha zor hale geldi ve bu da gidişatı oldukça kötü etkiledi. Bu bağlamda çalışmalar yürüten Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü, TÜBİTAK tarafından desteklenen ‘COVID-19 ve Toplum‘ projesi kapsamında bir uygulamayı Türkçe’ye uyarlayıp geliştirerek kullanıma hazır hale getirdi.

Uygulama Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) ve COVID-19 kaygısı ile mücadeleye yardım edecek:

blank

Hacettepe Üniversitesi’nden akademisyenler, uygulamanın koronavirüs salgını ile birlikte artış görülmesi ihtimali yüksek olarak değerlendirilen obsesif kompulsif bozukluk (OKB) ve kaygı üzerinde etki göstermesi için çalıştılar. 38 seviyelik bir oyun gibi kurgulanan uygulamayı kullanan kişiler, her gün ortalama 3 seviye geçerek 12 – 13 gün gibi bir sürede bu konuda destek almış olacaklar.

Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Müjgan İnözü Mermerkaya, ‘COVID-19 Pandemisine İlişkin Ruh Sağlığı Çalışmaları’ başlıklı projesi kapsamında geliştirilen uygulama ile ilgili olarakşu sözleri söyledi:

Kişilerin kendi kendilerine yardım etmelerini sağlayacak bir telefon uygulamasını dilimize kazandırabilir miyiz, bizim insanlarımızın kullanmasını sağlayabilir miyiz?” temel amacımız buydu. Projede 2 semptom grubunu hedef aldık. Pandemide en fazla konuşulan hijyen davranışları ve korunma davranışları ile birlikte yıkanma ve özellikle bir şey kapma ve başkalarına bir şey bulaştırmaya ilişkin kaygının şiddetlenmesini bekliyorduk, bu nedenle OKB’yi hedef aldık. Bir de ‘COVID kaygısını, COVID ile ilgili endişeleri nasıl hafifletebiliriz’ bunu hedefe aldığımız telefon uygulamasını geliştirdik. Bu kişilerin daha sağlıklı düşünmelerine yardımcı olarak, duygularını daha iyi kontrol etmeleri, daha iyi düzenlemelerini hedef alan iki telefon uygulamasını dilimize kazandırdık.‘ ifadelerini kullandı.

Uygulama, OKB ve kaygıya sebebiyet veren fonksiyonel olmayan düşünce yapılarını ele alıyor:

blank

Geliştirilen uygulama, Mermerkaya’nın açıklamalarına göre kişilerin duygu sistemlerini harekete geçirerek kaygıya ve OKB’ye sebebiyet verebilecek düşünceleri hedef alıyor. Bu duyguların artmasına sebebiyet veren bir dizi fonksiyonel olmayan düşünce yapısı olduğunu ifade eden Mermerkaya durumu “Kolaylıkla hastalık kapabilirim, eğer bir hastalık kaparsam bununla baş edemem, sevdiklerimden birisinin başına hastalıkla ilgili bir şey gelirse bu benim için dünyanın sonu‘ gibi bütün duygu sistemlerini alarma geçirecek ve onları kaygılandıracak olayları ele alıyor. Biz bu uygulamalar aracılığı ile ’olayı daha sağlıklı, daha sakin ve daha gerçekçi bir şekilde ele alabilirsiniz’,’hastalık kapmak kötü bir şey ama kapacak olursam bununla başa çıkabilirim, bununla başa çıkacak kaynakları ulaşabilirim, etrafımda bana yardım edecek insanlar var. ‘Bu aslında korunabilen bir hastalık’, ‘Pandemi dediğimiz noktada aslında o kadar da kontrolün bizde olmadığı bir sürecin içerisinde değiliz’, ‘bundan korunma yollarını öğrenebiliriz ve hayatımıza geçirebiliriz’ bunları göstermeye çalıştık‘ sözleriyle özetliyor.

GG Research uygulamasını iOS ve Android cihazlarınızda indirmek için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz:

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.