Dolar 32,3373
Euro 35,1899
Altın 2.246,00
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 9°C
Cts 11°C

Lösemi tedavi edilebilen bir hastalıktır

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Emine Özdemir, 2-8 Kasım Lösemili çocuklar haftası nedeniyle, lösemiye dikkat çekmek, lösemili çocukların ve ailelerinin sıkıntılarını topluma aktarmak ve toplumu bilinçlendirmek üzere bir açıklama yaptı.

Lösemi tedavi edilebilen bir hastalıktır
Aksaray Anadolu AŞ
9 Kasım 2017 23:53

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Emine Özdemir, 2-8 Kasım Lösemili çocuklar haftası nedeniyle, lösemiye dikkat çekmek, lösemili çocukların ve ailelerinin sıkıntılarını topluma aktarmak ve toplumu bilinçlendirmek üzere bir açıklama yaptı.

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Özdemir, Lösemi (Kan Kanseri) olarak bilinen rahatsızlığın tüm yaş grubundaki çocuklarda görülme oranının %30-35 ile ilk sırada yer aldığını, en çok 2-5 yaş aralığında görüldüğünü, ülkemizde her yıl 16 yaşın altında ortalama 1200-1500 arası çocukta lösemi vakası tespit edildiğini, Lösemi tedavisinin hem çocuk hem de aileler için sabır gerektiren uzun bir süreç olduğunu söyledi.

Dr. Özdemir, hastalığın tarifi, belirtileri ve tedavi şekillerini de şu şekilde açıkladı:

LÖSEMİ NEDİR?

Lösemi, yani kan kanseri, kan hücrelerinin üretildiği kemik iliğinde henüz olgunlaşmamış hücrelerin kontrolsüz şekilde aşırı çoğalması ve bu hücrelerin kemik iliği ile vücudun bazı başka dokularını kaplamaları sonucunda ortaya çıkan hastalıktır

RİSK FAKTÖRÜ NEDİR?

Çocukluk çağı lösemileri için risk faktörlerini; genetik faktörler, yaşam tarzı ilişkili risk faktörleri, çevresel risk faktörleri ve ispatlanmamış bazı risk faktörleri oluşturmaktadır. Löseminin, tüm çocukluk yaş grubu kanserlerinin %30-35’ini oluşturarak, çocuk yaş grubu kanserlerinin ilk sırasında yer almaktadır. En sık 2-5 yaşlarında görülmektedir.

LÖSEMİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çocuklarda hastalık bazen sinsi seyredebilir ancak görülen bazı semptomlar; yorgunluk, güçsüzlük, üşüme, baş ağrısı, nefes darlığı ve solukluktur. Bu çocuklarda bazı kan hücreleri üretilemediği için enfeksiyonlara karşı dirençleri çok düşük olup kolay morarma ve kanamalar, sık ve ciddi burun ve diş eti kanamaları oluşmaktadır. Ayrıca kemik ve eklem ağrıları, karın ağrısı, iştah azalması, kilo kaybı görülmektedir. Hastalığın tedavisin de öncelikle genel durumun düzeltilmesi, ek sıkıntıların giderilmesi ile başlayan bir ekip işidir.

LÖSEMİNİN TEDAVİ ŞEKLİ NEDİR?

Hastalığın tedavisin de öncelikle genel durumun düzeltilmesi, ek sıkıntıların giderilmesi ile başlayan bir ekip işidir. Uzmanlar tarafında uygun merkezlerde olmalıdır. Löseminin primer tedavisinin kemoterapi olup, hastanın yaşı ve diğer tüm risk faktörleri uygun protokoller ile düzenlenmektedir. Uygun görülen vakalarda ise kemik iliği transplantasyonu ya da radyoterapilerin de tedaviye eklenmektedir.

LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR SAĞLIK VE EĞİTİM VAKFI (LÖSEV)

Tıbbi tedaviyle tam iyileşme şansı yüksek olan akut lösemiden korkulmaması gerektiğini söyleyen Dr. Emine Özdemir; “Toplum olarak lösemi tedavisi gören kişilere ve ailelerine ihtiyacı olan, maddi-manevi her türlü desteği vermek çok önemli. Ülkemizde bu amaçla kurulan Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV) lösemili çocuklarımıza her daim destek olmaktadırlar. Lösemi tedavisi hem çocuk hem de aile için sabır gerektiren, uzun bir süreçtir. Ancak unutmamak gerekir ki, lösemi tedavi edilebilen bir hastalıktır” dedi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.