Dolar 32,5257
Euro 34,9376
Altın 2.436,55
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Az Bulutlu
Aksaray
30°C
Az Bulutlu
Cum 27°C
Cts 27°C
Paz 26°C
Pts 23°C

Masa başı çalışanlar risk altında

Hangi hareketler boyun ağrısına yol açıyor? Boyun fıtıkları toplumda yaygın görülen bir rahatsızlık olarak biliniyor. Gerilim varsa, psişik bir …

Masa başı çalışanlar risk altında
Aksaray Anadolu AŞ
17 Şubat 2021 13:12

Hangi hareketler boyun ağrısına yol açıyor?

Boyun fıtıkları toplumda yaygın görülen bir rahatsızlık olarak biliniyor. Gerilim varsa, psişik bir travma yaşanmışsa kaslarda spazm meydana geldiğini belirten uzmanlar, bu durumun da boyun ağrılarına sebep olduğunu vurgularken olağan vakitlerde boynu ve omurgayı yanlışsız kullanmanın gerekliliğine dikkat çekiyor. Uzmanlar ani, denetimsiz, rutinin dışına çıkan çok hareketlerden, kişinin gücünü aşan zorlanmalardan, birebir yahut yanlış konumda uzun müddet durmaktan ve oturmaktan kaçınılmasını tavsiye ediyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Beyin, Hudut ve Omurilik Cerrahı Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, boyun ağrıları ile ilgili değerli bilgiler ve boynu muhafazaya yönelik tavsiyeler paylaştı.

 

Bedendeki ağrı bir ikaz sistemidir 

Ağrının çok kapsamlı bir husus olduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, “Ağrı temel itibariyle bedenin homeostatik düzeneği içinde yer alan ve bedende bir şeylerin yolunda gitmediğini, bir sorun olduğunu gösteren ikaz sistemidir. Hasebiyle hastalıklar olduğunda ağrılar sayesinde tabibe gidiyoruz. Bir sorun olduğu konusunda uyarılmış oluyoruz. Bir grup tetkikler ve muayeneler başlıyor. Münasebetiyle ağrı çok fazla nedeni olan bir şeydir. Örneğin baş ağrısı bine yakın nedenle ortaya çıkabiliyor” sözlerini kullandı.

 

Boyun fıtıkları yaygın görülen bir rahatsızlık

Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, ‘Stres varsa, psişik bir travma yaşanmışsa kaslarda spazm meydana gelir’ dedi ve kelamlarına şöyle devam etti:

“Bu durum boyun ağrısı nedenidir. Omurilik ya da omurgada bir tümör varsa yahut enfeksiyon varsa bu da bir boyun ağrısı nedenidir. Boyun fıtıkları çok yaygın olarak gördüğümüz durumlardır. Münasebetiyle basitçe çözümlenebilir, tedavi edilebilir hatta kendi haline bırakıldığında bile düzelebilecek kolay nedenlerden son derece ağır, önemli, tedavileri zahmet gösteren hastalıklara kadar çok geniş yelpazede pek çok hastalığın belirtisi olarak boyun ağrısı ortaya çıkabilir. Boyun ağrısının nasıl ortaya çıktığı da kıymetli. Kronik ve yavaş bir halde artarak ortaya çıkan boyun ağrısı ile bir anda akut olarak ortaya çıkan boyun ağrısı, ağrının karakteri, aralıklı yahut daima olmak üzere ağrının şiddeti üzere tüm bu özellikler ve doktorun muayenesi ile ortaya koyduğu bulgular bizi teşhis konusunda yönlendiren özelliklerdir.”

 

Boyun fıtıklarının ağrı dışında da belirtileri var 

Boyun fıtıklarının tek tip olmadığını söz eden Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, “Tek ve büyük bir travma ile ortaya çıkan boyun fıtıkları şiddetli ağrı, bilhassa hudut kökünü etkilediğinde tek taraflı kol ağrısı, kolda uyuşma, kol hareketlerinde güçsüzlük halinde ortaya çıkabilir. Boyun fıtıklarının ağrı dışında da pek çok belirtisi vardır. Vakit içinde yapıların bozulmasına bağlı olarak yavaş bir biçimde çok uzun vakte yayılmış fıtıklar nispeten daha az belirti verirler. Bazen boyun ağrıması yahut boyun tutulması olabilir. Hiç belirti ve ağrının olmadığı uzun vakit dilimleri ekseriyetle vardır. Bu durum patolojik bir tabanı de söz eder. Bu üzere hastalarda çarçabuk çok daha şiddetli boyun fıtıkları ortaya çıkabilir yahut hem ağrı hem de nörolojik bulgular bakımından tablo ağırlaşabilir” dedi.

 

Sağlıklı bir omurga S formunda görünür

Olağanda omurganın silik bir S harfi formunda mekanik ve işlevsel olarak uygun bir yapılanması olduğunu lisana getiren Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa kelamlarını şöyle sürdürdü: 

“Bu yapının uzunluğunda öne hakikat bir kavis, sırtta geriye yanlışsız bir kavis, belde de öne gerçek bir kavis formunda bir S harfi üzere göründüğünü söyleyebiliriz. Bu yapı omurganın işlevi için gerekli bir anatomik ve fizyolojik durumdur. Çok kuvvetli boyun kasları ile boyun omurgası desteklenmiştir ve boyun kaslarının spazmına yol açan bir durumda uzunluğunda düzleşme meydana gelir. Bu kendi başına bir rahatsızlık ve belirti değil, bir bulgudur. Hasta bu durumu tabir ve fark edemez lakin uzunluğunda ağrı ve tutulma üzere sonuçlarını yaşar. Muayene ve görüntülemelerde uzunluğunda düzleşmeyi görürüz. Hasebiyle boyun düzleşmesi, kolay bir spazmdan son derece şiddetli boyun fıtıklarına, boyun tümörlerine ve enfeksiyonlara kadar uzanan bir yelpazede çeşitli hastalıkların sonucunda boyun kaslarının geliştirmesi ile ortaya çıkan bir durumdur.”

 

Beyin tümörleri boyun ağrısı yapabilir 

Beynin işlevleri açısından son derece güçlü bir organ olduğunu söz eden Prof. Dr. Bozbuğa,   “Beyinde bir hastalık ortaya çıktığı vakit tümör üzere bir durumda çok çeşitli klinik belirtiler tablosu ortaya çıkıyor. Beyin tümörünün belirtisi olmayacak bir belirti düşünemeyiz. Hasebiyle bir beyin tümörünün boyun ağrısı, uzunluğunda düzleşme ve ense sertliği ile ortaya çıkan bir klinik tablosu olabilir. Kanamaya eğilimli hastaları kliniklerde görebiliyoruz. Beyin tümörü ve beyin kanamaları da boyun ağrısı yapabilir. Omurganın boyun dışındaki bir segmentindeki sorun de yansıyarak boyun ağrısı yapabilir” diye konuştu.

 

Uzun müddet birebir ve yanlış durumda durmaktan kaçınılmalı

Fizikî aktivite ve yanlışsız spor yapılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, “Normal vakitlerde boynu ve omurgayı da hakikat kullanmak gerekli. Ani, denetimsiz, kişinin gücünü aşan zorlanmalar, rutinin dışına çıkan çok hareketler, birebir yahut yanlış durumda uzun müddet durma ve oturmaktan kaçınılmalı. Masa başı çalışanların ve uzun mühlet ameliyatta kalan doktorların boyunları uzun mühlet birebir durumda kalabiliyor, boyun ağrısı yaşayabiliyorlar. Tertipli, gerçek ve şuurlu antrenmanlar, fizikî aktiviteler yapılmalı ve olağan vakitlerde da boynu zorlayacak denetimsiz hareketlerden kaçınılmalı” dedi.

Hibya Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.