Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Açık
Aksaray
15°C
Açık
Pts 18°C
Sal 22°C
Çar 23°C
Per 25°C

Obezite hastaları COVID-19 aşısı için öncelikli gruplar arasında yer almalı

Sıhhat Bakanlığı Bilim Konseyi tarafından öncelikle büyük risk altındaki sıhhat çalışanları ve ileri yaş bireyler aşı programına dahil edildi …

Obezite hastaları COVID-19 aşısı için öncelikli gruplar arasında yer almalı
Aksaray Anadolu AŞ
16 Şubat 2021 17:48

Sıhhat Bakanlığı Bilim Konseyi tarafından öncelikle büyük risk altındaki sıhhat çalışanları ve ileri yaş bireyler aşı programına dahil edildi. Aşı programı ile alakalı konuşan genel cerrahi uzmanı Doçent Hekim Hasan Fazilet, “Morbid obez bireyler; bu hastalığın taşıdığı riskler, tedavilerindeki zahmetler ve yüksek mevt oranlarından ötürü aşılama için öncelikli kümeler ortasına dahil edilmeli” teklifinde bulundu.

“Obezite, beraberinde birçok yandaş hastalığın eşlik edebildiği önemli bir sendrom”

Dünya Sıhhat Örgütü’nün sınıflamasına nazaran vücut kitle indeksi 40 kg/m² olan bireyler morbid obez olarak isimlendiriliyor. Obezite, bilhassa akciğer ve kalp hastalıkları, çeşitli kan deveranı bozuklukları, insülin direnci yahut diyabet üzere ek hastalıkların eşlik edebildiği önemli bir sendromdur. Bu durumda obezite hastalarının sağlıklı bireylere nazaran enfeksiyonlara karşı daha savunmasız olduğu bilinmektedir. Obezite hastalarına COVID-19’un bulaşması durumunda tablo kötüleşiyor, tedavi güçleşiyor ve vefat riski bu hastalarda daha da artıyor.’’

“Obezite COVID-19’un şiddetini arttıran kıymetli bir etken”

Obezite ve COVID-19 ortasında riskli bir ilgi olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Fazilet, şöyle devam etti: “Obezite hastalarının bağışıklık sistemleri, çeşitli sistemlerle zayıflıyor. Bilhassa karaciğerde olmak üzere tüm iç organlarda ve kas-iskelet sisteminde bulunan fazla yağ dokusu metabolizmanın sistemli bir formda çalışmasını engelliyor. Ayrıyeten bu hastaların akciğer kapasitelerinin az olması ve beraberinde bulaşan enfeksiyona karşı bağışıklık sisteminin zayıflığı da tedaviyi güçleştiriyor. Münasebetiyle obez bireyler COVID-19’u daha ağır geçiriyor. Her ikisi de 40 yaşında olan iki bireyi düşünelim. Birinin kilosu sağlıklı düzeylerde, başkasının ise morbid obezitesi var. Muhtemel bir COVID-19 bulaşında kuşkusuz morbid obezitesi olan bireyin bu hastalığı daha ağır, hatta ölümcül geçirme ihtimali daha fazladır.”

 “Morbid obez bireyler aşılama çalışmalarında öncelikli kümede olmalı”

Sıhhat Bakanlığı Bilim Kurulu’na; “Özellikle morbid obez bireyler aşılama çalışmalarında öncelikli kümede olmalı.” teklifinde bulunan Doç. Dr. Hasan Fazilet, yapılan bilimsel araştırmalardan örnek göstererek şu bilgileri verdi: “İngiltere Sıhhat Bakanlığına bağlı Public Health England (İngiltere Halk Sıhhati Kurumu)’ın 2020 yılının Temmuz ayında açıkladığı bilgilere nazaran beden kitle indeksi 35-40 kg/m²   ortasında olan bir kişinin COVID-19’dan ötürü vefat oranının yüzde 40 artabileceği, şayet beden kitle indeksi 40kg/m² ve üzeri ise bu oranın yüzde 90’a kadar çıkabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Tabi ki dünya olarak salgınla uğraşta şimdi birinci yılımızı doldurmak üzereyiz. Münasebetiyle kesin dataların alınması ve bilimsel alanda ortaya koyulması önümüzdeki vakitlerde da devam edecektir lakin, virüs kaynaklı vefat oranlarında obezitenin önemli bir tesirinin olduğu gerçeğini göz gerisi etmemek gerekiyor.”

“Kısıtlamaların sürdüğü bu vakitlerde beslenme alışkanlıklarına da dikkat edilmeli.’’

COVID-19’a karşı gayrette dikkat edilmesi gereken konulardan da bahseden Doç. Dr. Fazilet, sokağa çıkma kısıtlamaların sürdüğü bu günlerde beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi ve olabildiğince hareketli bir ömür stilinin benimsenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Yaklaşık bir yıldır kısıtlamalarla yaşıyoruz. Konutlara kapanmak zorunda kaldık ve büyük bir çoğunluğumuzun bu süreçte kilo alması kaçınılmaz oldu. Lakin bu süreçte hem obeziteye hem de COVID-19’a karşı ortak önlemler almanın çeşitli yollarını öğrenmeliyiz. Bilhassa beslenme alışkanlıklarımızı gözden geçirmeli, bağışıklık sistemini güçlendirici besinleri tüketmeye itina göstermeliyiz. Çok kalorili ve trans yağa sahip endüstriyel hazır besinlerle ortamıza set çekmeliyiz. Ayrıyeten Sıhhat Bakanlığı’nın çeşitli risk kümeleri için belirlediği sokağa çıkma müsaadelerini kesinlikle kıymetlendirmeli yürüyüş, pak hava ve antrenman aktivitelerine kıymet göstermeliyiz.” tavsiyelerinde bulundu.

Hibya Haber Ajansı

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.