Dolar 32,3455
Euro 35,1151
Altın 2.310,52
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 20°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
20°C
Hafif Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 26°C

Oğuz Demir TÜZÜN ve Aksaray

Tarihçi - Araştırmacı
3 Mart 2016 13:32

Taşpınar bucağı Kemerseki yaylasında Ahmet Bey ve Emine Hanım’ın çocuğu olarak 1911[1]  yılında doğan Tüzün 1928 yılında şimdi Aksaray Lisesi, o dönem ortaokuldan mezun olmuştur. Başarılı bir öğrenci olan merhumun sınıflarının hep birincisi olduğunu duyuyoruz.

Oğlu Yaşar Tüzün bir yazısında babası hakkında şunları kaydediyor:

“Bir müddet Nevşehir ili Tuz köyünde öğretmenlik yaptıktan sonra Babasının isteği üzerine tekrar Aksaray’a geri dönmüş daha sonra Aksaray maliyesinde bir süre köylerde atlı tahsildar olarak çalışmış, daha sonra uzun bir süre çiftçilik yapmıştır.  O dönem de köylüyü ve sorunlarını çok iyi öğrendiği için 1952 yılında Merhum Prof. Dr. Remzi Oğuz Arık ile Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisinin (CKMP) kurucuları arasın da yer alarak siyasi hayata girmiştir. Niğde de Aksaray’ı temsilen İl Genel Meclisi üyeliği yapmıştır. 1961 Yılında o zaman ismi Millet Partisinden 2 dönem 1961 -1965 ve 1965- 1969 Yılları arasında sekiz yıl Milletvekili olarak görev yapmıştır”.

Aksaray Ziraat Odası Başkanlığını da yürütmüştür. Kendisini Aksaray’a adamış, zamanının büyük bir kısmında Aksaray tarihiyle, Aksaray’ın eski eserleriyle ilgilenmiştir[2].

mfgmage001Aksaray’ın kazara kaza yapılmasıyla uzun süredir çektiği acıları bilenlerden, daha doğrusu yaşayanlardan birisi olan merhumun vilayetlik için ilk kanun teklifini vermesi Aksaray adına yaptığı en önemli iştir.

Merhumun Aksaray’ın yeniden vilayet olması haricinde şehir için güzel fikirleri ve gayretleri olan birisidir. Mamasun Barajı’nın suladığı alanlar haricinde kalan bölgelerin kanal veya  kanalet  sistemi ile yer altı  kaynakları da  kullanılarak  sulu  tarıma  geçilmesi bunlardan birisiydi.  Tren yolunun yaptırılması da bilindiği gibi uzun zamandır şehrin artık “kızıl elması” olmuştur. Merhum da tren için çokça girişimde bulunmuş ve verilen sözler tutulmamıştır.

Cam fabrikası kurulması için de uğraşan merhum, şehrin geçmiş yıllarda bir iç deniz olduğunu jeolojik çalışmalarla tespit ettirmiştir.

Aksaray tarihinin yazılma sürecinde merhumun emeği inkâr edilemez. Zekai Erdal’ın da belirttiği gibi “Konyalı eserini yazarken yazar yöredeki köklü ailelerle temasa geçmiş, tarihe ve tarihi eserlere merakı olan Milletvekili Oğuz Demir Tüzün ve yerel tarihçi Mehmed Hamzakadı’dan tam destek almıştır. Köylere yaptığı ziyaretlerde her daim yanında Oğuz Demir Tüzün bulunmuştur[3].

23.10. 1976 tarihinde vefat eden merhuma Fatihalar hediye edilmesini istirham ediyorum.

mfgmage002

[1] 1911 tarihi Millet Meclisi albümüne göredir. Şöyle ki, TBMM arşivindeki mazbata ve hal tercemsinde 1327 tarihi bulunur. Bu tarih Hicri olarak kabul edilirse Miladi  1909; Rumi ise 1911’e tekabül ediyor.  Oğlu Yaşar Tüzün babasının doğumunu 1913 olarak yazmıştır. http://www.aksarayposta.net/yazdir.asp?ID=6641

[2] Bkz. Alper Tunga Oruç, Aksaray Milletvekilleri, Yayınlanmamış Y. L. Tezi.

[3] Zekai Erdal, “İbrahim Hakkı Konyalı’nın “Abideleri ve Kitabeleri ile Aksaray tarihi” isimli eserine

eleştirel bir bakış”, Şehirlerin Sevdalısı İ.H. Konyalı Armağanı, s.172.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.