Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 25°C
Az Bulutlu
Aksaray
25°C
Az Bulutlu
Paz 24°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 23°C

Pandemi döneminde teknoloji ürünlerine ilgi arttı

Pandemi devrinin tüketici davranışlarını da derinden etkilediğini belirten uzmanlar, izolasyon ve bireyler ortası aranın artmasının bireylerin …

Pandemi döneminde teknoloji ürünlerine ilgi arttı
Aksaray Anadolu AŞ
16 Şubat 2021 11:24

Pandemi devrinin tüketici davranışlarını da derinden etkilediğini belirten uzmanlar, izolasyon ve bireyler ortası aranın artmasının bireylerin toplumsallaşma pratiklerinde de farklılaşmaya neden olduğuna dikkat çekiyor. Uzmanlara nazaran, karantinayla birlikte iş ömrünün mesken içi aktivitelere entegre olması, tüketicilerin önceliklerinde değişiklikler meydana getirdi. Çevrimiçi gerçekleştirilen toplantılar, konuttan çalışma üzere mecburiyetler elektronik pazarının ve teknolojik eserlerin daha fazla satın alınmasına yönelik bir muhtaçlık doğurdu. Ayrıyeten paklık eserlerine ilgi arttı.

Üsküdar Üniversitesi Bağlantı Fakültesi Halkla Alakalar ve Tanıtım Kısım Lideri Dr. Öğretim Üyesi Özge Uğurlu Akbaş, tüketici davranışlarını etkileyen faktörlerle ve pandemi devrinde değişen tüketici tercihleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. 

Her markanın gaye kitlesi farklı

Tüketici davranışlarının, bağlantı çalışmaları ekseninde uygulanan planlı ve stratejik faaliyetler ile marka ya da eserin seçilip, tercih edilmesi sonrasında satın alma davranışına dönüşmesine karşılık geldiğini aktaran Dr. Öğretim Üyesi Özge Uğurlu Akbaş, her dalın, her markanın ya da kurumun kendi karakteri, vizyonu, misyonu, ideolojisine uygun gaye kitleleri bulunduğunu söyledi.

Tüm uygulamalarda bu kitlelerin özelliklerine nazaran ileti stratejileri kurgulanıp düzenlendiğini kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Özge Uğurlu Akbaş, “Bunlar amaç kitlenin sosyo demografik özelliklerinin yanı sıra ruhsal özelliklerini de içine alan uygulamalar bütünüdür. Kurumlar ya da markalar karşılarında seslendikleri kitlelerin karakterlerini, ömür biçimlerini ve alışkanlıklarını yeterli biçimde teşhis edip ona yönelik ataklarda bulunmak durumundadır” diye konuştu.

Aktüel tüketici beklentilerini karşılayan marka kazanıyor

Bilhassa toplumsal medyanın hayatın merkezinde yer almasıyla birlikte klasik reklam, pazarlama ve halkla bağlar çalışmalarının yanına dijital manada yürütülmesi mecburî birçok faktör ve dinamik eklendiğini söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Özge Uğurlu Akbaş, globalleşme, değişen pazar kaideleri, dönüşen tüketici profillerinin kurum ve markaları bugünün kurallarına uygun davranmaya zorladığını kaydetti.

Dr. Öğretim Üyesi Özge Uğurlu Akbaş, “Söz konusu tüketici beklenti, muhtaçlık, istek ve ihtiyaçlarını görüp, şimdiki olanı uygulayabilen kurum ve markalar yaptıkları irtibat çalışmalarında daha isabetli kararlar verebilmekte ve tüketicide satın alma davranışı yaratabilmektedir” dedi.

Tüketici davranaşıları da toplumsallaşma pratikleri de değişti

İçerisinde bulunduğumuz pandemi sürecinin ‘yeni normal’ olarak isimlendirilen bir periyodu karşımıza çıkardığını söz eden Dr. Öğretim Üyesi Özge Uğurlu Akbaş, kitlelerin izolasyonla müsabakalarının ve şahıslar ortası uzaklığın artmasının bireylerin toplumsallaşma pratiklerinde de farklılaşmaya neden olduğuna dikkat çekti.

Bu durumun fizikî olarak bir ortaya gelemeyen bireylerin sanal toplumsallaşma araçları ve ortamlarına yönelmesiyle sonuçlandığını kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Özge Uğurlu Akbaş,  “Karantinayla birlikte iş ömrünün konut içi aktivitelere entegre olması, tüketicilerin önceliklerinde değişiklikler meydana getirmiş, çevrimiçi gerçekleştirilen toplantılar, konuttan çalışma üzere mecburiyetler elektronik pazarının ve teknolojik eserlerin daha fazla satın alınmasına yönelik bir gereksinim doğurmuştur” diye konuştu. 

Paklık eserlerine ilgi arttı

Pandemi periyodunda göze çarpan en değerli dönüşümlerden birinin de online alışveriş deneyimi olduğunu anlatan Dr. Öğretim Üyesi Özge Uğurlu Akbaş, tüketicide stoklama alışkanlığının arttığının, süratli teslimat ve temassız süreçlerin ön plana çıktığının gözlemlendiğini belirterek “Sosyal uzaklık, hijyen ögelerinin son derece önemsenir hale gelmesi kuşkusuz paklık eserlerine ilgi edilmesini de beraberinde getirmektedir. Bunun yanı sıra seyahat etme ve turizm üzere temasın ağır olduğu dalların bu devirden olumsuz tarafta etkilendiğini söylemek mümkündür” biçiminde konuştu.

Yardımlaşmaya değer veren markalar kazandı

Dr. Öğretim Üyesi Özge Uğurlu Akbaş, pandemi devrinin hassasiyetlerini tahlil edip, öngörülü davranabilen kurum ve markaların yapmış oldukları proaktif çalışmalarla tüketicisiyle bağlarını güçlendirebildiğini vurgulayarak kelamlarını şöyle tamamladı:

“Özellikle toplumsal sorumluluk şuurunu, yardımlaşmayı ve gönüllülük uygulamalarını önemseyen kurum ve markalar pandemi periyodunda halkla münasebetler faaliyetleriyle amaç kitlelerin nezdinde görünürlük sağlamış ve takdir toplayabilmiştir. Hasebiyle, dönüşen şartlar ve tercihlerle birlikte toplumda daha sonraki periyotlarda de kalıcı olacağı varsayılan davranış değişikliklerinin yerleşeceğini söylemek mümkündür.”

Hibya Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.