Dolar 32,3892
Euro 34,7881
Altın 2.438,91
BİST 10.003,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
24°C
Hafif Yağmurlu
Sal 22°C
Çar 22°C
Per 18°C
Cum 18°C

Pandemi hamileliğinde doğru sanılan 10 yanlış

Covid-19 enfeksiyonuna yakalanmak herkes için tasa verici. Fakat o denli bir küme var ki onlar yalnızca kendileri için kaygılanmıyor, şimdi …

Pandemi hamileliğinde doğru sanılan 10 yanlış
Aksaray Anadolu AŞ
19 Şubat 2021 13:36

Covid-19 enfeksiyonuna yakalanmak herkes için tasa verici. Fakat o denli bir küme var ki onlar yalnızca kendileri için kaygılanmıyor, şimdi doğmayan bebeklerinin de sıhhatinden kaygı ediyorlar. Zira hamilelik sırasında meydana gelen diyaframın yükselmesi, teneffüs mukozasının ödemli olması ve oksijen tüketiminin artması üzere nedenler anne adaylarının teneffüs yolu enfeksiyonlarına yatkın olmalarına neden oluyor. Bu durum da Covid-19 enfeksiyonuna yakalanma riskini artırıyor. Pandeminin birinci günlerinden itibaren enfeksiyona yakalanan anne adaylarına dair birtakım bilgiler ise baş karışıklığına yol açıyor. Acıbadem International Hastanesi Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Günay Gündüz, bu tasaların birçok mevzuda yaşandığını belirterek, toplumda hakikat sanılan yanlış bilgiler üzerine detaylı açıklama yaptı. Covid-19 müspet olmanın sezaryenle doğuma yol açmayacağına, bugüne kadar yapılan araştırmalara nazaran enfeksiyonun anne karnındaki bebeğe bulaşmayacağına ve doğumdan sonra bebeğin emzirilebileceğine vurgu yapan Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Günay Gündüz, “Herkes üzere pandemi kurallarına dikkat ederek yaşamak, tertipli hekim denetimlerini ihmal etmemek ve sağlıklı beslenmek anne adaylarını da koruyor.” diye konuşuyor. 

Yanlış: Her gebe Covid-19 için risk kümesinde yer alır

Doğrusu: Hamileler Covid-19 için risk kümesinde yer almazlar. Lakin birtakım gebelerde görülen kimi sıhhat meseleleri ve kronik hastalıklar onları daha riskli hale getiriyor. Diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, kanser, böbrek ve karaciğer yetmezliği üzere hastalıkları olan gebeler riskli kümede yer alıyorlar. 

Yanlış: Virüsten korunmak için ek tedbirler gerekir

Doğrusu: Gebelerin Covid-19’dan korunmak için ek tedbir almalarına gerek yok. Toplumun geri kalanında olduğu üzere ellerin sık yıkanması, toplumsal uzaklık ve maske kurallarına dikkat etmek kıymet taşıyor. Dr. Günay Gündüz, öksürük, teneffüs problemi üzere belirtilerde çabucak doktora başvurulması gerektiğini yineliyor. 

Yanlış: Enfeksiyon tedavisi için gebelere ilaç verilmez

Doğrusu: Şüpheli ya da Covid-19 virüsü bulaşmış olan gebelere fizikî ve ruhsal takviye verilmesi ehemmiyet taşıyor. Genel durumu güzel olan gebelerin Covid-19 sürecini konutta izole olarak tamamlayabileceklerini belirten Dr. Günay Gündüz, “Hastalığı şiddetli geçiren gebe hastalar hastaneye yatırılıyor. Ağrı kesici, ateş düşürücü gerekliyse uygun antiviral tedavi ve hidratasyon (sıvı takviyesi) yapılıyor” diye bilgi veriyor.

Yanlış: Bulaşma riski nedeniyle rutin gebelik denetimlerine gidilmemeli

Doğrusu: Hastanelerdeki bulaşma riski göz önünde bulundurulmalı. Lakin tabibin gerekli gördüğü sıklıkta denetimlere devam edilmesi gerekiyor. Hamilelikte diyabet ve hipertansiyon üzere hastalıkların taranmasının ve tedavi edilmesinin Covid-19 enfeksiyonun bulaşma ve ağır geçirme riskini azalttığına dikkat çeken Dr. Günay Gündüz, “Anne adayı ve bebek sıhhati açısından kâfi denetimlerin de yapılması gerekiyor” diyor. 

Yanlış: Covid-19 anne karnındaki bebeğe de bulaşır

Doğrusu: Hastalıkla ilgili araştırma dataları şimdi çok hudutlu, fakat gebe bayandaki virüsün bebeğine bulaştığına dair kesin bilgi bulunmuyor. Bugüne kadar anneden şimdi doğmamış bebeğine bu türlü bir geçişin olduğunu gösteren rastgele bir delil olmadığını belirten Dr. Günay Gündüz, “Ultrason denetimleriyle anne karnındaki bebeğin sıhhati ve büyümesi yakından takip edilmeli.” diye konuşuyor.

Yanlış: Covid-19 düşüğe neden olur

Doğrusu: Bu hastalığın seyri, tesirleri hakkında şimdi kâfi ve ayrıntılı çalışma bulunmadığına dikkat çeken Dr. Günay Gündüz, “Bugüne kadar olan datalar Covid-19 virüsünün hamilelikte düşük ya da erken bebek kaybı riskinde artış olmadığını gösteriyor. Lakin erken doğum riski olabiliyor. Bu nedenle dünyaya gelen bebeğin yeni doğan ağır bakım ünitesinde kalabileceği akılda tutulmalı.” diyor.

Yanlış: Covid-19 müspet ise sezaryenle doğum mecburî olur

Doğrusu: Anne ve bebek açısından doğumu ertelemenin tıbbi bir sakıncası yoksa doğum uygun bir vakte ertelenebiliyor. Doğumun zarurî olduğu durumlarda ise gerekli tedbirler alınarak beklenmeden bebek dünyaya getiriliyor. Covid-19 olumlu olan gebelerde sezaryenle doğumun bir mecburilik olmadığını kaydeden Dr. Günay Gündüz, “Sezaryen tıbbi bir gereklilik olduğunda uygulanır. Covid-19 enfeksiyonu bu metodu mecburilik haline getirmez” diye vurguluyor. 

Yanlış: Covid-19 virüsü taşıyan anne bebeğine dokunamaz, emziremez

Doğrusu: Anne bebek ortasındaki yakın temas ve emzirme bebeğin gelişiminde büyük ehemmiyet taşıyor. Annenin Covid-19 virüsü taşısa bile el hijyeni, maske ve ortam havalandırması üzere gerekli tedbirleri alarak bebeğini emzirebileceğini söz eden Dr. Günay Gündüz, “Anne ile bebek ortasında cilt cilde temasa müsaade verilmeli. Tıpkı odada kalabilirler. Annenin maske kullanması gerekiyor. Lakin boğulma üzere kazalara yol açabileceği için bebeğe maske ya da siperlik takılmaz” diyerek kelamlarını tamamlıyor.

Yanlış: Hamilelikte akciğer sineması ya da bilgisayarlı tomografi çekimi yapılmaz

Doğrusu: Gereken durumlarda akciğer sineması de bilgisayarlı tomografi de çekilebilir. Hamilelikte anne karnındaki bebek için inançlı radyasyon bedeli 5 rad olarak kabul ediliyor. Dr. Günay Gündüz, gerekli olan durumlarda anne adayının karın bölgesinin kurşun yelekle korunarak her iki çekim sürecinin de yapılabileceğini kaydediyor. 

Yanlış: Gebeler Covid-19’u daha şiddetli geçirir

Doğrusu: Pandemi başladığından bu yana yapılan araştırmalarda hamilelikte Covid-19 enfeksiyonunun daha şiddetli geçeceğini gösteren manalı sonuçlar görünmüyor. Dr. Günay Gündüz, anne adaylarının hastalık seyrinin virüs bulaşan öteki şahıslardan manalı bir farklılık göstermediğini belirtiyor. 

Hibya Haber Ajansı

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.