Dolar 32,3680
Euro 34,9630
Altın 2.325,55
BİST 9.127,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Açık
Aksaray
24°C
Açık
Cts 26°C
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 25°C

Sadece Işık Kullanılarak Bir Nesne Uçurulabildi [Video]

Pennsylvania Üniversitesi’nden bilim insanları, yalnızca ışık kullanarak iki küçük plastik tabakayı “uçurmayı” başardılar. Tekrar de Alaaddin’in …

Sadece Işık Kullanılarak Bir Nesne Uçurulabildi [Video]
Aksaray Anadolu AŞ
15 Şubat 2021 17:12

Pennsylvania Üniversitesi’nden bilim insanları, yalnızca ışık kullanarak iki küçük plastik tabakayı “uçurmayı” başardılar. Tekrar de Alaaddin’in uçan halısı için çabucak heveslenmeye gerek yok. Bilim insanları, kelam konusu teknolojiyi son tüketiciye eserler geliştirmekten fazla bilimsel çalışmalarda kullanmayı planlıyorlar.

Bilim insanları, kelam konusu deney sırasında görünmez aerosollerde akışkanlış oluşturmak ve mikroakışkan aygıtlarda parçacıkları ayırmak için kullandıkları fotoforezi birinci kez gözle görülür bir objeyi hareket ettirmek için kullandılar. Deneyin başındaki isim olan Mohsen Azadi, çalışmaları sırasında ne görmeyi beklediklerini dahi bilmediklerini söz ediyor.

Işıkla hareket ettirilen sensörler, NASA’nın da ilgisini çekmiş durumda

Görüntüyü görüntüleyemeyenler buraya tıklayarabilirler.

Hareket ettirilen Mylar tabakanın çapı, çabucak hemen bir kurşun kalemin çapı kadar olsa da yalnızca ışık kullanılarak bir objenin hareket ettirildiği düşünüldüğünde bilim insanları için çok büyük bir gelişme olarak kabul ediliyor. Pekala bu teknoloji, bilim beşerlerine nasıl bir yarar sağlayabilir?

Bilim insanları, kelam konusu teknoloji üzerinde daha fazla araştırma yaparak sadece ışıkla hareket ettirilen küçük sensörlerin, Dünya atmosferinin yerden 50 ila 80 kilometre yükseklikteki bölgesi olan mezosfere taşınabileceği bir uçuş sistemi geliştirilebileceğini söylüyor. Dahası, bu teknoloji Mars araştırmalarında NASA’nın da çalışmalarına yardımcı olabilir.

Kızıl Gezegen’in atmosferindeki basınç, mezosferdeki basınç düzeyi ile büyük benzerlik gösteriyor. Dolayısı ile sadece ışık gücü ile hareket ettirilebilen sensörler, Mars atmosferindeki bileşim ve sıcaklık datalarının toplanması ve Dünya’ya iletilmesi konusunda büyük yardımcı olabilirler.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.