Dolar 32,4994
Euro 34,8692
Altın 2.481,56
BİST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 25°C
Parçalı Bulutlu
Aksaray
25°C
Parçalı Bulutlu
Cum 23°C
Cts 20°C
Paz 23°C
Pts 24°C

Sütaş’ın Biyogaz ve Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi açıldı

Aksaray’da faaliyet gösteren Sütaş Fabrikası’nın Biyogaz ve Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi açılışı gerçekleştirildi..

Sütaş’ın Biyogaz ve Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi açıldı
Aksaray Anadolu AŞ
19 Haziran 2016 13:56

Aksaray Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’nde gerçekleştirilen törene, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ali Rıza Alaboyun, Aksaray Valisi Aykut Pekmez ve Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Garnizon Komutanı Albay Levent Ölmez, sivil toplum örgütü başkanları, daire müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.

“GÜNDE 880 TON SÜT ÜRETİMİ YAPIYORUZ”

Açılış programında bir konuşma yapan Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, 41 yılda kendilerine Türkiye’nin maşallah diyeceği, tüm toplumun güzellikle anacağı bir kurum nasip olduğunu belirterek, “Bugünlere gelmemize emeği geçen herkesi saygıyla yad ediyorum. İyi insanlardan oluşan bir ekibiz. Üreticimiz bizi tanıdıkça aynı gemi içinde can yoldaşı olduğumuzu anladıkça bize daha çok destek oldular. Bugün Sütaş’ta on binlerce kişiye dolaylı olarak istihdam sağlıyoruz. Sütten kazandığımızı süte yatırıyoruz. Başka hiçbir şey yapmıyoruz. Süt aşkımız tüketiciler tarafından takdir edildi ve markamız en sevilen süt ürünleri markası seçildi. Her 10 evin 8’inde bir Sütaş ürünü var. Dakikada Türkiye’de 2 bin 800 Sütaş paketi açılıyor. Yatırım yaptığımız tüm bölgelerde eğitim merkezi, uygulama çiftçiliği, yem fabrikası, geri kazanım ve enerji tesisleri kuruyoruz. 2008 yılında bu fabrikayı faaliyete geçirdik. 205 milyon dolar yatırdık biz bu fabrikaya. O tarihte Aksaray’da günde 220 ton civarında süt üretimi yapılıyordu. Bugün ise günde 880 ton süt üretimi yapıyoruz. Bu, günde 680 ton daha fazla üretilen süt 1 lira 15 kuruşla çarparsak günde 1 milyon lira fazla para girmeye başladı, Aksaray’a. Bugün Aksaray’da bin 472 kişiye istihdam sağlıyoruz. Binlerce aile buradan geçimini sağlıyor, emeğinin karşılığını alıyor. Bu fabrikamız bugün biyogaz, elektrik ve ısı enerjisine dönüşüyor. Bu tesis günde 800 ton atık işliyor. Bu kocaman fabrikanın elektriğini karşılayacak. Buradan 650 ton her gün sulama suyu çıkıyor. Topraktan aldığımızı tabiat anaya geri veriyoruz. Bu tesis Türkiye’de birçok ilklerin tesisidir. Bu tesisimize yaptığımız yatırımlar bugün itibari ile 26 milyon dolara ulaşacak. Süt aşkımıza yatırım yapmaya devam edeceğiz. Biz bu yatırımlara devam ederken sizleri yanımızda görmek en büyük heyecanımız, umudumuz” dedi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye’de enerjinin çok önemli olduğunu belirterek, “Enerji hakikaten Türkiye’nin en büyük sorunu. Bugün 2015 yılı içerisinde Türkiye’de üretilen elektriğin yüzde 48’ini doğalgazdan ürettik. Doğalgazında yüzde 60’ını Ruslara bağımlıyız. Şunu diyebiliriz, ‘Neden doğalgaz da başka bir şey değil’ son 13 yılda ülkemizde ekonomi o kadar hızlı ilerledi ki bu gelişen ekonomi ile enerji talebi de ekonominin üzerinde bir talep doğdu. Doğalgazdan santral yapmak hem en ucuzdu hem kısa süreliydi. Kaynağa ulaşmakta en basitti. Çünkü Türkiye’nin her tarafını doğalgaz boru hatları ile döşemiştik. Bir kömür santrali yapmaya kalktığınızda en azından 7-8 yıl, bir nükleer santral en az 13-15 yıl arasında… Baya bir zaman alıyor. Ama enerji bakanlığı olarak biz bugün burada yanan şu enerjiyi 7 gün 24 saat, 365 gün 8 bin 760 saat sağlamak zorundayız. Bunu sağlamanın da tek kaynağı bizim ana kömür, doğalgaz ve nükleer santraller. Bu tesisimiz örnek bir tesis olacak inşallah. Çünkü bizim 2023 programındaki hedefimiz bin megavatlık biyogaz tesisi kurulmasıydı ama şu an gördüğüm kadarıyla 224 megavat bir kurulu güç var, Türkiye genelinde. Sanıyorum bu bin megavatı 2023’e ulaşmadan çok önceden yapacağız” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Bakan Yardımcısı Ali Rıza Alaboyun, Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz ve protokol üyeleri ile birlikte açılış kurdelesi kesildi.

Açılışın ardından protokol heyeti açılan tesiste incelemelerde bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.