Dolar 32,3068
Euro 35,0599
Altın 2.307,54
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 19°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 26°C

Tarihi Beraber Yazabilmek

Tarihçi - Araştırmacı
9 Haziran 2016 00:44

Efendim malumunuz birkaç yıldır üzerinde çalıştığım “Aksaray’da İz Bırakanlar” kitabı için hemşehrilermizden yardım istemiştim.  Sağ olsunlar ellerinden geldiğince yardımcı oluyorlar. Aksaray tarihine, yani memleketimin tarihine hizmet etmeyi bir görev telakki ettiğimi daha önce defalarca yazmıştım. Bu toprakların vatan yapılması elbette kolay olmadı. Ecdadımın kan akıtarak kazandığı bu güzel vatanın kıymetini bilmenin bir yolu da şehrin terakkisine, tekâmülüne hizmet edenleri hatırlamaktır. Güzide şahsiyetleri anlamak ve de anlatmak elbette kolay değil. Ama bu yolda yorulmak çok güzel. Belgeleri temin edebilmek ve bu belgeleri çözümlemek için yorulmak, iz bırakanların hatıralarını dinlemek, anıları derlemek elbette çok güzel işlerdir. Fakat bazen bir kare fotoğrafı hiçbir yerde bulamadığınız olur. İşte tam da bu anda birisi sizi arar ya da e-mail gönderir. Bakarsınız ki, tıkandığını düşündüğünüz araştırmanızın önü açılır. Birkaç gün önce yine konuyla alakalı bir görüşme yaptım. Ama bu sefer daha güzel bir konuşma oldu. Arayan İbrahim Baykan hocamızdı. Kendisinin de benim gibi yakın dönemde iz bırakanları araştırdığını biliyordum. Hatta o da ben de projeye aynı ismi vermişiz: Aksaray’da iz bırakanlar.

Hocam dedi ki: “Sen de ben de aynı amaca hizmet ediyor, yaklaşık aynı dönemlerde Aksaray’da ismi hâlâ dillendirilen kıymetli hemşerilerimizi araştırıyoruz. İki ayrı çalışma yerine birleştirelim çalışmalarımızı ve iki ayrı emek bir kitapta buluşsun”.

Hocamın teklifine kim hayır diyebilir ki? Elbette ben de düşünmeden kabul ettim. Çünkü İbrahim Baykan hocam haklıydı. Madem iki kişi de aynı konuda araştırma yapıyor en iyisi bir araya gelip daha güzel bir kitaba imza atabilmek en mantıklısı değil midir? Yazımın başlığını “tarihi beraber yazabilmek” derken kastettiğim sadece Mustafa Fırat Gül ile Yard. Doç. Dr. İbrahim Baykan’ın beraber hareket etmesi değildi. İstediğim Aksaraylılar ile yazabilmektir tarihi. Bizim tespit ettiğimiz kişilerin az olduğunu ve bu listeye eklenmesi gereken şahsiyetlerin kimler olacağını ve bu konuda da hangi kişide bilgi-belge ve fotoğraf olacağını elbette sizler söyleyeceksiniz. Sizin katkılarınızla tekamüle erecek kitabımız. Sizinle beraber yazacağız yakın dönem tarihimizi. Evet tarihimizi diyoruz çünkü yazdıklarımız bir yerde şehrin tarihi değil midir? Nasıl vilayet olduk ve neden kaybettik? Milli Mücadele’de ne gibi bir destek verdi bu şehir? Yenilikler şehirde nasıl karşılandı? Kim yıkılmaktan kurtardı Eğri Minare’yi ve medreseyi? Elbette bu ve daha nice sorunun cevabını şahsiyetlerin hatıralarıyla okuduğumuzda yakın dönemin Aksaray tarihi yazılmış olmaz mı?

Kitap çalışmamız sona yaklaşırken sizden yine yardım istiyoruz.

Saygılarımızla…

Yard. Doç. Dr. İbrahim Baykan- Mustafa Fırat Gül

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.