Dolar 32,3696
Euro 34,9488
Altın 2.325,48
BİST 9.094,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Açık
Aksaray
24°C
Açık
Cts 26°C
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 25°C

TBMM Kütüphanesi

Tarihçi - Araştırmacı
8 Şubat 2018 16:04

Geçtiğimiz günlerde Ankara’da bir dizi araştırma yapmak için bulundum. Genelkurmay’a bağlı ATASE’ye ve birazdan ayrıntılarını yazacağım TBMM Kütüphanesi’ne gittim. Ankara Aksaraylılar Derneği’nde görüşmeler yaptım. Bu görüşmeler de tahmin edeceğiniz gibi yakın dönem Aksaray tarihi üzerine idi. Yaptığımız sohbetlerin kayıtları youtube’de mevcut.

***

TBMM’nin resmî internet sitesindeki tarihçeye göre “Meclis Kütüphanesinin tarihi Osmanlı Parlamentoları olan “Meclis-i Ayan” ve “Meclis-i Mebusan’a kadar uzanmaktadır. 1916 yılında Meclis-i Mebusan İçtüzüğü’nde yapılan bir düzenlemeyle Kütüphane, idari teşkilat içerisinde özel bir komisyona bağlı bir hizmet olarak yer almıştır. 23 Nisan 1920 tarihinde açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin de hemen ilk döneminde yaptığı hizmetlerden biri de Meclis Kütüphanesini resmen kurmak olmuştur. Dr. Mazhar (Germen) Bey, kütüphanenin kurulması ve bunun için bütçeden ödenek ayrılması hususundaki önergesi ile bu girişimin önderliğini yapmıştır. Önerge 28 Eylül 1920 tarihinde kabul edilmiştir. Konuyla ilgili olarak, beş kişilik “Kütüphane Komisyonu” oluşturulmasıyla TBMM Kütüphanesi resmen kurulmuştur”.

İşte bu bir asırlık kütüphanenin içerisinde olmak, çok kıymetli kitap-gazete-dergi gibi daha nice kıymetli evrakı yerinde görmek çok güzel bir duyguydu.

Gökhan Turgut kardeşimin eski ev arkadaşı ve de TBMM Kütüphanesi’nin süreli yayınlar bölümünde çalışan güler yüzlü personeli Halil Duru Beldek kardeşimizin mihmandarlığında kütüphaneyi, arşivi gezdik. Sayın Beldek işinin uzmanı ve yardımsever birisi. Kütüphanenin tüm odalarını ayrıntısıyla gezdikDört katlı kütüphanenin mimarından, içindeki kitaplara, dergilere kadar pek çok konuda bilgi verdi. Arşivden birkaç kişiyle tanıştırdı ki, onlar da Sayın Beldek gibi yardımcı olabilmek ellerinden geleni yapıyorlar. Bilginin kıymetini bilenlere yakışır şekilde hareket eden kurumun personellerine ne kadar teşekkür etsem azdır.

TBMM Kütüphanesi’ndeki kaynaklar çok ama çok değerlidir. Mebusların hayat hikayelerinin yanında yaptıkları konuşmaların yer aldığı tutanaklardaki ayrıntılara dikkat edildiğinde yakın dönemin Türkiyesi’nin röntgeni de çekilir panoramik fotoğrafları da. Ve kaynakların tamamı dijital ortamda olduğundan dünyanın herhangi bir yerinden kolaylıkla bu belge ve bilgilere hatta birçok kitap-risale-mecmuanın orijinal kopyalarına erişim mümkün.

Başta Gökhan kardeşim sayesinde tanıdığım Halil Duru Beldek olmak üzere tüm personeli can-ı gönülden tebrik ediyorum. İyi ki sizin gibi işinin, kitapların vel hasılı bilginin kıymetini bilen insanlar kütüphanedeler, arşivdeler.

Az kalsın unutuyordum. Sayın Beldek giderken bir jest daha yaparak daha önce hiç geçmediğim bir yoldan uğurladı bizi. “Medeniyet Yolu” diye isimlendirilen bu yol eski ve yeni binaları birbirine bağlayan bir geçit. Ama öyle sıradan bir geçit değil. Ülkemizin tüm güzelliklerinin harikulade bir şekilde resmedildiği şaheser bir kolajdır. Vakti olanların saatlerce seyredeceği bu kültür-sanat-tarih kompozisyonu beni çok etkilemişti. Halil kardeşimiz söylemese hatıra fotoğrafı çektirmek aklımıza bile gelmeyecekti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.