Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 16°C
Açık
Aksaray
16°C
Açık
Pts 18°C
Sal 22°C
Çar 24°C
Per 24°C

Teknoloji gelişiyor siber saldırganlar vazgeçmiyor

Kameralardan medikal ekipmanlara kadar sıhhat bölümünde yaygınlaşan IoMT aygıtları, kurumlar için birçok kolaylık sağlarken birebir vakitte …

Teknoloji gelişiyor siber saldırganlar vazgeçmiyor
Aksaray Anadolu AŞ
15 Şubat 2021 10:24

Kameralardan medikal ekipmanlara kadar sıhhat bölümünde yaygınlaşan IoMT aygıtları, kurumlar için birçok kolaylık sağlarken birebir vakitte güvenlik açıkları da barındırıyor. Siber hatalıların bilhassa savunmasız tıbbi aygıtlara yönelik akınlar düzenlediğini belirten WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, IoMT aygıtların güvenliği hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Defibrilatörler, insülin pompaları, kalp pilleri ve öteki sıhhat aygıtları artık uzaktan izleme ve NFC teknolojilerine sahip IoMT aygıtlarına dönüşerek sıhhat dalını değiştiriyor. Fakat bu akıllı tıbbi aygıtlar bir dizi sensöre ve izleme ünitesine bağlanırken hassas elektronik sıhhat kayıtlarının çalınmasına yahut kritik sistemleri rehin alabilecek yıkıcı fidye yazılımı hücumlarına karşı da savunmasız kalınmasına neden oluyor. Bilhassa geçen yılki siber taarruzların, Covid-19 aşısının geliştirilmesinde ve dağıtımında yer alan hastaneleri, tıbbi tesisleri ve şirketleri gaye aldığına dikkat çeken WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, artan hasta sayısıyla birlikte IoMT aygıtlarına karşı yapılan siber hücumlarda da artış olacağını ve IT ünitelerinin gerekli tedbirler alması gerektiğini vurguluyor.

 

Sıhhat Kurumlarında Etraf ve Uç Nokta Müdafaası Genişletilmeli

Sıhhat kesimi günden güne siber hatalılar için kıymetli bir kaynak haline geliyor. Kurumların, hastalarına yönelik hizmetleri geri getirme ve kritik sistemleri tekrar aktifleştirmek için kendilerine ödeme yapma mümkünlüğünün fazla olduğunu bilen hackerler savunmasız tıbbi aygıtları amaç alıyor. Wi-Fi güvenliği ve çok faktörlü kimlik doğrulaması ekleyerek etraf ve uç nokta müdafaasını genişletmenin, birçok akına karşı savunma yapmaya yardımcı olacağını aktaran Yusuf Evmez, siber akınlarla gelen cezalardan ve ziyanlardan kaçınmak isteyen kurumların IoMT aygıtlarını nizamlı olarak güncellemeleri ve güçlü yazılımlar kullanmaları gerektiği konusunda uyarıyor.

 

“Güvenli Bir Halde Gelişmeye Devam Etmeli”

“Sağlık kesimi, teknolojik ilerlemeye bağlı olarak gelişmeye devam etmelidir. Lakin sıhhat kurumlarındaki IoMT aygıtlarının kullanımı artsa da tabipler ve uzaktaki hastalar ortasında inançlı temaslara olan gereksinim gözden kaçırılabiliyor.” sözlerinde bulunan Yusuf Evmez, “Güvenli Wi-Fi, çok faktörlü kimlik doğrulama ve gelişmiş uç nokta müdafaası üzere katmanlı güvenlik tedbirleri ile yüksek teknolojili tıbbın, güvenlik görüşünü kaybetmeden ileriye bakabilecektir.” açıklamasında bulundu.

Hibya Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.