Dolar 32,4010
Euro 34,7830
Altın 2.397,65
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 18°C
Az Bulutlu
Aksaray
18°C
Az Bulutlu
Cts 13°C
Paz 16°C
Pts 18°C
Sal 22°C

TÜBİTAK’tan bir projeye daha destek

TÜBİTAK’tan bir projeye daha destek
Aksaray Anadolu AŞ
19 Nisan 2024 16:50

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hidayet Metin Erdoğan’ın sığırların solunum sistemi hastalıklarının tedavisine ilişkin hazırladığı proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) 1001 Programı kapsamında kabul edildi ve destek aldı.

BRDC AKSARAY’DA DA ÖNEMLİ BİR PROBLEM

“Sığırların Solunum Sistemi Hastalığı Kompleksi (BRDC) Tanısı Konulan Buzağılarda Erken Tanı, Prognoz ve Tedavi Etkinliğinin Belirlenmesinde Serum PTX-3’ün Değerlendirilmesi” başlıklı projesini anlatan Prof. Hidayet Metin Erdoğan, BRDC kaynaklı hastalıkların önemli ekonomik kayıplara neden olduğunu belirtti. Bu kökenli hastalıkların sığırlarda ölümlere, genetik materyal kaybına ve üreme performansı düşüklüğüne neden olduğunu ayrıca tedavilerin oldukça yüksek maliyetler içerdiğini söyleyen Prof. Erdoğan, “Hastalığın tedavisinde yaygın olarak antibiyotikler kullanılmaktadır. Ancak bu kullanım bir yandan antibiyotik direncine neden olurken diğer yandan -antibiyotik kalıntısı münasebetiyle- halk sağlığı açısından bir tehdit oluşturmaktadır. Bu hastalık Aksaray da dâhil olmak üzere Türkiye genelinde önemli bir çiftlik problemidir ve sorunun olumsuz etkilerini en az seviyeye indirgeyebilmek için erken ve kesin tanı ile etkin tedavi stratejilerinin planlanması bir zorunluluktur” şeklinde konuştu.

HAZIRLANAN PROJE PEK ÇOK AÇIDAN FAYDALI

Hazırladıkları proje kapsamında erken tanı ve tedavi için bir akut faz protein molekülü olan PTX-3’ün kullanılabilirliğini araştıracaklarını ifade eden Prof. Dr. Hidayet Metin Erdoğan, şunları söyledi: “Hastalığa neden olan ana mikroorganizmalar ile serum PTX-3’ün değerleri arasında ilişki kurmaya çalışacağız. Bu sayede PTX-3’ün tek başına akciğer dokusu iltihabını ve buna neden olan mikroorganizmayı öngörme potansiyelini görerek hızlı tanı imkânı oluşturmayı ve gereksiz antibiyotik kullanımını önlemeyi hedefliyoruz. Çalışmamızın erken ve kesin tanı konulması, bilinçsiz ve yoğun antibiyotik kullanımının engellenmesi ve nihayetinde hayvan ve insan refahına doğrudan katkı sağlamasını öngörüyoruz. Öte yandan saha şartlarında tek başına PTX-3’ün tanı ve tahmini iyileşmenin belirlenmesindeki kullanımı, zamandan tasarruf sağlayacağı gibi ekonomik açıdan da faydalı olacaktır.” Projede Prof. Dr. Zeki Aras ve Araştırma Görevlisi Melek Aydemir yardımcı araştırmacı; bir doktora öğrencisi de bursiyer olarak görev yapıyor.

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, TÜBİTAK projesi münasebetiyle Prof. Dr. Hidayet Metin Erdoğan’ı kutladı ve tüm ekibe çalışmalarında başarılar diledi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.