Dolar 32,5461
Euro 34,8989
Altın 2.435,42
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 32°C
Az Bulutlu
Aksaray
32°C
Az Bulutlu
Çar 31°C
Per 29°C
Cum 26°C
Cts 26°C

Işın tedavisi hidrojel projesine TÜBİTAK’tan destek aldılar

Işın tedavisi hidrojel projesine TÜBİTAK’tan destek aldılar
Aksaray Anadolu AŞ
25 Kasım 2020 10:50

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melek Pamuk Algı ve araştırma ekibinin hazırladığı, cilt kanseri başta olmak üzere ışın tedavisine ihtiyaç duyulan hastalıkların tedavisinde kullanılabilecek hidrojeller geliştirme projesi, TÜBİTAK’tan destek aldı.

Hidrojeller günümüzde, kontakt lensler, yapay organlar ve kendisini onarabilen akıllı malzemeler üzerinde uygulanabiliyor. Bu kapsamda “Yakın Kızıl Ötesi Heptametinsiyanin Boyası İçeren Fotodinamik Hidrojel” isimli bir araştırma projesi hazırladıklarını ve projenin TÜBİTAK’tan destek aldığını ifade eden ASÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melek Pamuk Algı, “Hidrojeller vücut içerisinde çeşitli ilaçları taşımakta ve belirli uygun koşullarda ilaçların salınımını yaparak hastalıkların tedavisine yardımcı olmaktadır. Biz, geliştirdiğimiz proje ile ışın tedavisine imkân veren ve sıcaklığa duyarlı bir malzeme elde etmeye çalışacağız. Bu malzeme ışıkla etkileştiğinde veya vücut sıcaklığına geldiğinde aktifleşecek. Böylece cilt kanseri başta olmak üzere, ışın tedavisine ihtiyaç duyulan hastalıklarda kullanılabilecek” dedi.

Hidrojellerin biyomedikal ve ilaç uygulamaları için büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Algı, elde edilecek hidrojelin bakterilere, mantarlara ve virüslere karşı da etkili olmasını beklediklerini vurguladı. Projede, yüksek lisans öğrencisi Rümeysa Sarıgöl de yer alıyor.

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Doç. Dr. Melek Pamuk Algı’yı çalışması münasebetiyle tebrik etti..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.