Dolar 32,5667
Euro 34,6983
Altın 2.487,60
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 23°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 23°C
Pts 28°C
Sal 30°C

Türkiye’de Çalışan Her 10 Yazılımcıdan Sadece Biri Kadın

Cinsiyet odaklı farklılıklar ve iş hayatındaki cinsiyet eşitsizliği, günümüzde her ne kadar ortadan kaldırılması için adımlar atılsa da …

Türkiye’de Çalışan Her 10 Yazılımcıdan Sadece Biri Kadın
Aksaray Anadolu AŞ
18 Şubat 2021 21:36

Cinsiyet odaklı farklılıklar ve iş hayatındaki cinsiyet eşitsizliği, günümüzde her ne kadar ortadan kaldırılması için adımlar atılsa da çözülememiş sorunlardan biri. Hayatın her alanında olduğu üzere çalışma hayatında da neredeyse her bölümde karşımıza çıkan bu durum, yazılım kesiminde de tesirini gösteriyor.

Bu durumu datalarla sunan yeni bir rapor ise hem Türkiye’de hem de dünyada yazılım dalında bayanların yeni durumuna ışık tutuyor. TalentGrid tarafından yayınlanan rapor, Türkiye’de yazılım kesiminde çalışan bayanların erkeklere oranı, maaş beklentileri ortasındaki farklılıklar ve bayanların yazılımda yöneldiği alanlar üzere pek çok bahse değiniyor.

Yazılım dalında çalışan her 10 şahıstan sırf biri bayan:

blank

Raporun en geniş özeti olarak yorumlayabileceğimiz bilgi hiç elbet kesimde yer alan bayanların sayısı. Buna nazaran Türkiye’de yazılım bölümünde çalışanların yüzde 88.2’si erkeklerden oluşurken bayanların oranı ise sadece yüzde 11.8. Rapor birebir vakitte dünyanın geri kalanında da oranın misal düzeyde olduğunu vurguluyor.

Kelam konusu yönetici takımında olmak olduğunda ise yeniden bayan yöneticilerin erkeklere nazaran çok daha az olduğunu görüyoruz. Tıpkı vakitte bayan çalışanlar, daha ‘riskli’ görüldüğü için startuplara dahil olmayı istemezken erkekler bu mevzuda daha rahat davranıyor. Raporda erken kademe ya da büyümekte olan startuplara dahil olmak isteyen erkeklerin oranı yüzde 38.4 iken, bayanlarda bu oran yüzde 29.7 olarak karşımıza çıkıyor.

Bayanların maaş beklentisi daha düşük:

blank

Raporda yer alan bir öteki kıymetli unsur ise maaş beklentisi. Tekrar pek çok dalda sıkça karşılaşılan bir sorun olarak birebir tecrübeye sahip bayanlar ve erkekler ortasında keskin bir gelir eşitsizliğinin ortaya çıkabildiğini biliyoruz. Bu durum yazılım kesiminde de kendisini gösteriyor.

Halihazırda erkeklere oranla daha düşük fiyatlarla çalıştırılan bayanlar, bu durumun bir tesiri olarak iş değiştirme noktasında daha düşük bir maaş beklentisi içinde oluyor. Raporda yer alan datalara nazaran 2 – 4 yıl tecrübeye sahip yazılımcı erkeklerin maaş beklentileri, bayanlara oranla yüzde 18 daha yüksek.

Raporun en olumlu hatırlatması: Teknolojiye taraf veren bayanlar

blank

Yayınlanan rapor tüm bu bilgilerle ortaya koyduğu sorunun yanında hayli hoş bir hatırlatma da yapıyor; teknoloji gelişip büyürken ona istikamet veren pek çok bayan vardı ve hâlâ da var lakin ne yazık ki isimlerini erkek geliştiriciler kadar duyamıyoruz. Bu da daldaki cinsiyet eşitsizliğinin en büyük delili diyebiliriz.

Dünyadaki birinci bilgisayar programcısı olarak anılan ve ünlü bir matematikçi olan Ada Lovelace, Smalltalk-80 programlama lisanını oluşturan grupta yer alan ve çalışmalarıyla Steve Jobs’a ilham veren Adele Goldberg; Wi-fi, CDMA ve Bluetooth teknolojilerinin mucidi Hedy Lamarr ve daha pek çok bayan, erkeklerle birlikte günümüzde elimizi uzattığımızda ulaştığımız pek çok teknolojiyi hayata geçirdiler.

Umuyoruz ki Ada Lovelace, Adele Goldberg, Hedy Lamarr ve ismini anmadığımız başka pek çok bayan, tüm bayanlara ve erkeklere ilham olur ve gelecekte daha eşit görüntüler sunan tablolarla karşılaşabiliriz.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.