Dolar 32,5130
Euro 34,8150
Altın 2.425,55
BİST 9.707,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Az Bulutlu
Aksaray
30°C
Az Bulutlu
Per 29°C
Cum 28°C
Cts 27°C
Paz 26°C

Tuz Gölü 21 bin flamingoya ev sahipliği yapıyor

Tuz Gölü 21 bin flamingoya ev sahipliği yapıyor
Aksaray Anadolu AŞ
11 Mayıs 2020 19:27

Türkiye’nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü’nde, 21 bine yakın flamingo bulunuyor.

Aksaray Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Cemal Darılmaz, Tuz Gölü’nün dünyanın en büyük flamingo kuluçka merkezlerinden biri olduğunu belirterek, ”Flamingolar için Tuz Gölü önemli bir alan. Hem de barındırdığı endemik bitkilerle oldukça korunması gereken önemli bir alan olarak biliyoruz. En son geçen yıl yapılan sayımlarda 21 bin flamingo rakamına ulaştık. Bu yıl bu sayının daha da artmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Konya, Ankara ve Aksaray sınırları içinde yer alan Tuz Gölü’nün su çıkışı olmadığı için kapalı göl olma özelliğini taşıdığını aktaran Prof. Dr. Darılmaz , “Ülkenin tuz ihtiyacını büyük bir oranda karşılarken, kuşların göç yolu üzerinde olmasından dolayı da birçok kuş türü ilkbahar ve yaz aylarında burada konaklıyor. Gölde en fazla konaklayan kuş türü ise flamingo. Ayrıca gölde 71 farklı endemik bitki türü tespit edildi” dedi.

Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Darılmaz, Tuz Gölü’nün sığ bir göl olduğunu belirterek, ”Su kaynaklarındaki yağış rejimine bağlı azalmalar gölde küçülmelere neden oluyor. Kış aylarında ise su seviye yükseliyor. Aksaray- Ankara karayolu üzerinde yol kenarına kadar su seviyesi geliyor. Bu yıl böyle oldu. Havaların ısınmasıyla, buharlaşmayla birlikte su iç taraflara doğru çekiliyor” şeklinde konuştu.

‘FLAMİNGOLAR ETİ YENEN BİR KUŞ TÜRÜ DEĞİL’

Flamingoların Anadolu’da ‘allı turna’ olarak bilindiğini belirten Prof. Dr. Darılmaz, ”Sadece Aksaray’da değil. Van Gölü’nde, Adana’da yumurtlama alanları var. En büyük yumurtlama alanı Tuz Gölü’nde bulunmakta. Allı turna geleneksel olarak halkımızın benimsediği bir kuş türü. Çünkü ilkbaharda gelmesi bereketi çağrıştırıyor. Sonbaharda da ayrılmasıyla ilgili de türküler yapılmış durumda. Ülkemizin sahiplendiği kuş türlerinden birisidir. Flamingoları gözlemlemek için uzun bir yol katletmek lazım. İnsanların bulunmadığı yerlerde yaşıyorlar. Bunları gözlemek içinde bir rehber eşliğinde bölgeye gitmek lazım. En önemlisi de bu flamingoları korumak ve onları rahatsız etmeden uzaktan izlemek önem arz ediyor. Bu noktada yereldeki vatandaşlarımıza oldukça büyük görev düşüyor. Çünkü bize birçok yaralı flamingo geldi. Flamingolar eti yenen bir kuş türü değil. Buna rağmen avcılar farklı şekilde avlayarak flamingoların ölümüne ve yaralanmasına sebep olabiliyor. İnşallah bu yıl öyle bir şeyle karşılaşmayız” diye konuştu. (Foto-Haber : Erkan ALTUNTAŞ)

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.