Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Az Bulutlu
Aksaray
24°C
Az Bulutlu
Paz 23°C
Pts 23°C
Sal 23°C
Çar 22°C

Tuz Gölü’ndeki kuraklık dünya gündeminde

Tuz Gölü’ndeki kuraklık dünya gündeminde
Aksaray Anadolu AŞ
29 Ekim 2021 21:02

Seller, orman yangınları, kuraklıklar derken iklim krizi kaynaklı sorunları her an hissediyoruz. O denli ki, tahminen de hissedemediğimiz için tabiat canhıraş bir formda hissettirmeye ve yardım istemeye çalışıyordur. İklim krizi elbet her ne kadar bir sebep olarak gösterilebilse de sıkıntıların insan müdahalesi kaynaklı kısmını atlayıp iklim krizine suç atmak pek mümkün görünmüyor.

Ülkemizdeki tuz muhtaçlığının neredeyse yarısını tek başına karşılayan ve biyolojik çeşitliliğin korunması açısından büyük bir değere haiz olan, kuş varlığı tarafınca de Türkiye’nin en kuvvetli göllerinden biri Tuz Gölü. Uzmanlara nazaran Tuz Gölü, kaçak su kuyuları ve yırtıcı sulama suretiyle insan kaynaklı nedenlerle, hasebiyle iklim krizinin de tesiriyle günden güne kuruyor ve yok oluyor.

Dünya’nın da gündemine girdi

Konya, Aksaray ve Ankara vilayetlerinin sonları içinde yer edinen ve yüzyıllar süresince flamingolara ev sahipliği icra eden Tuz Gölü, iklim krizi ve insan kaynaklı problemlere bağlı olarak gerçekleşen kuraklığın sonucunda, flamingo vefatlarıyla gündeme gelmişti. Kuraklık devam ederken, dünya da gözlerini Tuz Gölü’ne çevirdi.

ABD merkezli Associated Press (AP), Tuz Gölü’ndeki kuraklığı inceleyerek ve haber yaparak dünyaya duyurdu. Associated Press’in yapmış olduğu haberde, kuruyan gölün çatlak yeri ve ölen flamingolara vurgu yapılarak Türkiye’deki diğeri bazı göllerin de örnek formda kuruduğuna, düşük yağış ve sürdürülemez sulama uygulamalarından etkilenerek tasa verici düzeylere gerilediğine yer verildi. Haberde ayrıyeten, çevreci kümelerin, yetersiz ziraat siyasetleri hasebiyle ülke genelinde göllerin ziyan gördüğünü söyledikleri açıklandı. (Webtekno)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.