Dolar 32,5432
Euro 34,8870
Altın 2.429,69
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 31°C
Az Bulutlu
Aksaray
31°C
Az Bulutlu
Per 29°C
Cum 26°C
Cts 29°C
Paz 29°C

Yanlış Bilgiler/Fotoğraflar

Tarihçi - Araştırmacı
25 Ocak 2018 21:11

Daha önce de yazdım. İyi niyetle ama farkında olmadan yapılan bilgi kirliliğine dikkat çekmiştim. Hatta kitap yazanların okurlarına yanlış bilgiler verdiklerini, 1907 tarihli diye kitabına rastgele fotoğraflar koyan bazı yazarların(!) sıradan bir vatandaş gibi masum ol(a)mayacağını, bunun bir sorumluluk ve de vebal olduğunu defalarca yazdım. Hani bir fıkra vardır ya “hangisini düzelteyim? Evvela o Musa değil; İbrahim Peygamberdi…” misali gibi hangisinden başlayayım bilemiyorum. Bugün sizlerle paylaştığım fotoğraf ve yapılan yorumlar da gösteriyor ki, insanlar hiç düşünmeden, merak etmeden, şüphelenmeden, tedkik etmeden, kıyas yapmadan inanıyor ve hatta paylaşıyor. Bu basit bir mesele gibi hatta bazılarına göre zararsız bile sayılabilir. Bazıları çıkıp “ne var canım bunda? Adamlar ne güzel memleketlerinin reklamını yapıyor!” diyebilir. Ama bu iş o kadar basit değil. Paylaşanı, yorum yapanı vs ifşa edip, alaya alınmalarını istemediğim için tedbir alıp yazımın konusunu teşkil eden fotoğrafı liseli hatta üniversiteli birisi bir ödevinde kullanabilir. Kabul edilen bu ödevler yıllar sonra belki de çok yakın bir tarihte birileri için kaynak/belge fotoğraf gibi görülebilir. Belki de bulunmaz nimet(!) gibi bu fotoğrafı servis edenler de olabilir. Ki, buna benzer nice hadiseler okumuyor muyuz? Duymuyor muyuz?

blankO yüzden bu fotoğrafın aslının ne olduğunu anlatacağım. Ama böyle yanlış bilgilerle alakasız fotoğrafları birleştirenlerin hepsini tek tek bulup düzeltemem. Buna ne zamanım var ne de gücüm. Sadece fark ettiklerimi ya da sizlerin şüphelendiklerinizi düzeltebilirim. Aslında beraber düzeltebiliriz.

Bu fotoğraf için ne demişler: “Türkiye Cumhuriyeti’nin İlanı- Gelveri Rum Rahibe Okulu-29.10.1923”

Göze ve kulağa göze hoş geliyor değil mi? Ama doğrusu bambaşka. Bir defa Rum Rahibe Okulu değil; en başta fotoğraf Gelveri’de çekilmemiş.  Tarih 1923 değil. Olay da Cumhuriyet’in ilanı değil!

Bu fotoğraf 1912 tarihinde çekilmiştir. Aksaray’da, Rüşdiye Mektebi’nin eğitim yılı sonunda öğrencilerin ödül aldığı bir güne aittir. Fotoğrafın üzerinde “Rütbetü’l-ilmi a’ler-rüteb” yazıyor. Hz. Ali’ye ait olduğu kabul edilen bu sözün anlamı “rütbelerin en yücesi ilim rütbesidir” demektir. Yani Müslümanların okullarında, kütüphanelerinde kısacası ilimle alakalı mekanların girişlerinde, duvarlarında yer alan bir sözdür. Altta ise “Aksaray Kazası Mekâtib-i Rüşdî ve Mekâtib-i İbtidaiyesi Tevzi-i Mükâfat Resmi” yazmaktadır. Yani okullar tatile girmeden önce idarecilerin öğrencilere ücretsiz kitap bazen de başka hediyeler verdiği merasime “tevzi-i mükâfat” deniliyordu. Bu günlerde aileler de davet edilirdi.

Kısacası “Türkiye Cumhuriyeti’nin İlanı- Gelveri Rum Rahibe Okulu-29.10.1923” diye paylaşılan bu fotoğrafın aslı Aksaray Rüştiyesi’ne aittir. Umarım bundan sonra başta sosyal medyada veya başka yerlerde her şeyi paylaşmak ve bunlara inanmak yerine akıl süzgecinden geçirdikten sonra hareket edilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.